Dzień dobry niedługo mam zaliczenie z informatyki, mam przykładową tabelkę którą musze uzupełnić którąś z formuł "...jeżeli". Jaką formułę powinnam zastosować i czy da się tutaj zastosować formułę. Tabela tutaj
Nie wiem czy jest ona czytelna ale chodzi o to ze w jednej kolumnie mamy zmienną x a w drugiej i trzeciej mamy równania dla różnego przedziału tej zmiennej. I mamy obliczyć wartość tej zmiennej przy konkretnym równani dla niej.
Witaj. Skoro niedługo zaliczenie to czas najwyższy zabierać się do nauki
klaudia154 wrote:
mam przykładową tabelkę którą musze uzupełnić którąś z formuł "...jeżeli". Jaką formułę powinnam zastosować i czy da się tutaj zastosować formułę. Tabela tutaj
Proponuję zastosować formułę z JEŻELI w roli głównej (bo jak widać w tabelce - dla różnych przedziałów wartości X wyniki są liczone według różnych wzorów, stąd funkcja JEŻELI powinna decydować, który ze wzorów liczyć biorąc pod uwagę aktualną wartość X).
klaudia154 wrote:
Nie wiem czy jest ona czytelna ale chodzi o to ze w jednej kolumnie mamy zmienną x a w drugiej i trzeciej mamy równania dla różnego przedziału tej zmiennej. I mamy obliczyć wartość tej zmiennej przy konkretnym równani dla niej.
Grunt, żeby to dla Koleżanki było czytelne, bo teraz będzie pewnie chciała Koleżanka przenieść te dane do swojego Excela i zacząć kombinować, jak to zadanie zrobić. Na Koleżanki miejscu proponuję zrobić to sobie troszeczkę etapami, bo wyprodukowanie finalnej funkcji od razu może być skomplikowane.
Moja propozycja:
Na czerwono są rzeczy, które finalnie musi Koleżanka policzyć. Na zielono dopisałem pomocnicze kolumny, które warto policzyć (nie przejmując się póki co samym przedziałem, policzyć cały wzór dla wszystkiego od -1 do +1. Jak już to zostanie wyliczone, wtedy za pomocą funkcji warunkowych można to zlepić w całość (w czerwonych polach).