Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Twingo 2004 półautomat - Nie pali z kluczyka , brak biegów skrzynia auto

dzieciak32 10 Dec 2018 13:03 1542 7
  • #1
    dzieciak32
    Level 10  
    Renault Twingo z 2004 roku z półautomatem ma dziwny objaw. Często nie zapala po przekręceniu kluczyka.Kontrolki świecą ale rozrusznik się nie uruchamia.Jak odpalę go kablem pomijając stacyjkę tzn łącząc śrubę od automatu rozrusznika do akumulatora zapala od razu lecz nie działa wtedy skrzynia biegów.Żaden bieg nie chce wskoczyć.
    Ale jak odpali się go w dwie osoby tzn jedna przekręca kluczyk a druga rurą puknie w rozrusznik samochód się uruchamia i biegi działają bez żadnych uwag. Rozrusznik był sprawdzany czyszczony.Wydaje się że nie powinien mieć nic wspólnego ze skrzynią bo kabelkiem w razie czego zapala od razu.Ale dlaczego dopiero po uruchomieniu z kluczyka i stuknięciu w niego rurą działają biegi.
    Proszę o pomoc ponieważ dla mnie to bardzo dziwny przypadek.
  • #2
    kamyczek
    Level 38  
    Sam sobie zaprzeczasz jak pukniesz i odpala to rozrusznik jest zepsuty . Gdyby był ok to palił by bez pukania zacznij od wymiany rozrusznika .
  • #3
    dzieciak32
    Level 10  
    nie zaprzeczam .Napisałem że po podłączeniu kabla od akumulatora do śruby uruchamiającej automat rozrusznika też zapala od razu.W tym przypadku bez rury czyli prawie normalnie bo ominięta jest tylko stacyjka.Ale wtedy nie chce wrzucić żadnego biegu
  • #4
    Launch78
    Level 17  
    czy widzi że jest na pozycji Parking ?jeżeli odpalisz go na tzw. krótko a ma usterkę w skrzyni to nie będzie biegów, częsta usterka podobna jest w skrzyniach Easytronic często naprawiam takie moduły z opli lub fordów , nie wiem co tam u Ciebie siedzi
  • #5
    dzieciak32
    Level 10  
    tak widzi że jest na pozycji parking .Nie chce zmienić z tej pozycji na żadną inną ani do przodu ani do tyłu.Nie słychać żadnej reakcji skrzyni na dzwignie wybieraka.
    Teraz odpala normalnie i wszystko działa ok.Zrobiłem kolejną próbę odpaliłem kabelkiem i też wszystko działa dobrze.
    Ale jak postoi tydzień lub za miesiąc (nie ma reguły) znów nie będzie chciał odpalić i jechać.Jak się go trzepnie w rozrusznik to jest szansa że znów miesiąc pojeździ.Dla mnie to zagadka nie do pokonania.
  • #6
    mozzilla
    Level 10  
    Kolego problem rozwiązany? mam ten sam przypadek.
  • #7
    Launch78
    Level 17  
    koledzy moim zdaniem nie widzi ECU zgody ze skrzyni na rozruch czyli rozblokowanej na pozycję P lub nie wysprzęglonej do końca,a co w parametrach co widzi ecu kiedy nie odpala
  • #8
    mozzilla
    Level 10  
    Właśnie klient jak przywozi to zawsze odpala :)