logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z pendrive 8GB, partycja RAW, sektory 0-100?

pomyslowy 12 Gru 2018 00:26 792 12
REKLAMA
  • #1 17621172
    pomyslowy
    Poziom 11  
    Witam,

Mam problem z pendrivem 8GB. Dziś przy kopiowaniu pliku na niego usunęła się partycja i zginęły wszystkie pliki. Teraz w Zarządzaniu dyskami widnieje partycja RAW a system prosi o sformatowanie. Wielkość pena jest 0.
    Skopiowałem a pomocą programu DMDE zawartość sektorów 0-100 do analizy. Dalej niestety nie wiem co robić. Proszę o pomoc .

Załączniki:
    • dev4_lba0_101_En.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17621194
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Witaj. Plik składa się z samych zer, więc nie odczyta się z nich niczego interesującego. Jeśli wielkość pena jest wykrywana jako zero to prawdopodobnie oznacza jego uszkodzenie sprzętowe.
  • REKLAMA
  • #3 17621203
    pomyslowy
    Poziom 11  
    i nic się już nie da z nim zrobić?
  • #4 17621220
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Jeśli pokazuje rozmiar zerowy to bardzo utrudnia temat, bo może to oznaczać na przykład uszkodzony kontroler. Ale zaczekaj, aż wypowie się ktoś, kto bardziej siedzi w temacie pamięci flash.
  • REKLAMA
  • #5 17621649
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    pomyslowy napisał:
    nic się już nie da z nim zrobić?

Przydałyby się do analizy dane\screen z programu http://www.antspec.com/usbflashinfo/ lub z ChipGenius.
  • #6 17622100
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Co pokazuje DMDE w oknie partycje, po wybraniu tego pendrive z urządzeń fizycznych? Skoro udało Ci się zrobić kopię 100 sektorów domyślam się, że fizyczna wielkość jednak nie wynosi 0 a jedynie logiczna, choć jako, że nastąpiło to przy kopiowaniu, to awaria sprzętowa urządzenia też nie jest wykluczona.
  • #7 17623127
    pomyslowy
    Poziom 11  
    Dra98 napisał:
    pomyslowy napisał:
    nic się już nie da z nim zrobić?

Przydałyby się do analizy dane\screen z programu http://www.antspec.com/usbflashinfo/ lub z ChipGenius.

Nie wiem czy o to chodzi, w załączeniu

• #8 17623205
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Pojemność fizyczna jest widoczna OK (tylko niedostępna dla systemu)
    Jeszcze te dane mogą dopomóc
    mati211p napisał:
    Co pokazuje DMDE w oknie partycje, po wybraniu tego pendrive z urządzeń fizycznych? Skoro udało Ci się zrobić kopię 100 sektorów domyślam się, że fizyczna wielkość jednak nie wynosi 0 a jedynie logiczna
  • REKLAMA
  • #9 17623268
    pomyslowy
    Poziom 11  
    mati211p napisał:
    Co pokazuje DMDE w oknie partycje, po wybraniu tego pendrive z urządzeń fizycznych? Skoro udało Ci się zrobić kopię 100 sektorów domyślam się, że fizyczna wielkość jednak nie wynosi 0 a jedynie logiczna, choć jako, że nastąpiło to przy kopiowaniu, to awaria sprzętowa urządzenia też nie jest wykluczona.

• #10 17624376
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Czy na urządzeniu są fizycznie jakieś dane inne niż 0? Wykonaj pełne skanowanie NTFS+FAT+RAW i zamieść wyniki skanu po uprzednim wykonaniu kopii posektorowej urządzenia do pliku.
  • #11 17626046
    pomyslowy
    Poziom 11  
    Tak, mam tam dane które chcę odzyskać.
    Nie znam na tyle programu DMDE. Możesz napisać krótką instrukcję kopii posektorowej, pewnie już to robiłem ale nie chciałbym czegoś zwalić ...
  • #13 17632536
    pomyslowy
    Poziom 11  
    mati211p napisał:
    Czy na urządzeniu są fizycznie jakieś dane inne niż 0? Wykonaj pełne skanowanie NTFS+FAT+RAW i zamieść wyniki skanu po uprzednim wykonaniu kopii posektorowej urządzenia do pliku.

W załączeniu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z pendrivem 8GB, który po próbie kopiowania pliku przestał być rozpoznawany przez system, a jego partycja zmieniła się na RAW. W Zarządzaniu dyskami pojemność pendrive'a jest wykrywana jako 0, co sugeruje możliwe uszkodzenie sprzętowe. Użytkownik skopiował sektory 0-100 za pomocą programu DMDE, ale nie wie, co dalej robić. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie kontrolera może być przyczyną problemu, a także zalecają wykonanie pełnego skanowania NTFS+FAT+RAW oraz dostarczenie dodatkowych danych z programów takich jak USBFlashInfo lub ChipGenius. Użytkownik potwierdza, że na urządzeniu są dane do odzyskania i prosi o instrukcję wykonania kopii posektorowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA