organmistrz14 wrote: Ok wiem, że muszą być to gniazda z bolcem ochronnym... To coś będzie pracowało w pomieszczeniu... ma być przenośne....Po prostu nie będę 5 przedłużaczy wpinał w siebie... Teraz mam 2 przedłużacze po 4 gniazdka i mi brakuje ich... Chcę to po prostu w jeden przewód 12 gniazdek mieć połączonych... Bolec jak widziałem, musi być (więc mi juz nie piszcie o przepisach, ponieważ widziałem i zrozumiałem, że nie wolno...) Po prostu chodzi mi o to czy jest to możliwe do wykonania, czy bardzo ciężko to wykonać?? Bo ja nie zamierzam tam elektrowni podłączać, tylko całe nagłośnienie na jakąś konferencje, koncert, spotkanie... Po co mam szargać 20 metrów kabli + 20 metrów kabli XLR i plątaninę zasilaczy, skoro słyszałem, że można to połączyć... Wy jesteście elektrykami, znacie się na rzeczy. Ja tego sam i tak nie zrobię. Po prostu powiedzcie mi jak to wygląda, co muszę wiedzieć ja. Bo ja i tak pójdę do elektryka, tylko chciałbym zamówić części na swój koszt.
A zastanawiałeś się gdzie to wszystko podłączysz, bo chyba nie do zwykłego gniazdka 230V?
Powinna być wtyczka siłowa, a nie na każdym obiekcie jest dostępne gniazdo 400V.
Jak nie ma gniazda 400V, powinno się podłączać bezpośrednio pod zabezpieczenie w rozdzielnicy obiektowej, a to może zrobić jedynie wykwalifikowany elektryk.
Dodatkowo w Twojej rozdzielnicy należy zastosować wyłączniki nadmiarowo-prądowe oraz różnicowo-prądowe na wypadek gdyby w rozdzielnicy obiektowej nie było.
Można zastosować RCBO w celu zaoszczędzenia miejsca.
Jesteś w stanie to ogarnąć?