Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Sony TA-F5 brak dźwięku po włączeniu, dźwięk zniekształcony

12 Gru 2018 20:31 387 16
  • Poziom 13  
    Witam kolegów!

    Kilka dni temu zakupiłem uszkodzony wzmacniacz, jak w tytule. Po wymianie R309, R310, R359, R360 sprzęt ożył. Problem polega na tym, że przy małej głośności, po włączeniu nie wydaje dźwięku (lub dźwięk jest zniekształcony- charczenie). Po zwiększeniu głośności, sprzęt gra prawidłowo. Proszę o wskazówki, co może być przyczyną? Z góry dziękuję za pomoc.

    Dołączam serwisówkę.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdziłeś wartość prądu spoczynkowego po wymianie rezystorów?
    Na wyjściu stopni mocy jest przekaźnik załączający zestawy głośnikowe?
    Wyczyściłeś jego styki? Po długim nieużywaniu warto to zrobić.
  • Poziom 13  
    Styki wyczysciłem, nie pomogło. Prądów nie mierzylem, jutro pomierzę.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Przełącznik zestawów głośnikowych też warto przeczyścić.
    Taaaa... rezystory emiterowe...

    Sony TA-F5 brak dźwięku po włączeniu, dźwięk zniekształcony

    Na pewno. To są rezystory bezpiecznikowe.
    Już poprawiłem poprzedni post i muszę zmienić okulary. :crazyeyes:
    DC Balance, nie podejmuję się tłumaczenia, też do kontroli.
  • Poziom 13  
    Ok, przełącznik też był wyczyszczony, ale bz.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Generalnie to końcówki mocy są do sprawdzenia "po całości". Jeśli kupiłeś wzmacniacz ze spalonymi rezystorami...
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Zbyszek577 napisał:
    Po zwiększeniu głośności, sprzęt gra prawidłowo.

    Czy wszystkie napięcia zasilające +45V i -45V oraz +23,5V i -23,5V są prawidłowe? Tam jest niestety bardzo udziwniony zasilacz impulsowy.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Objaw jaki opisujesz wskazuje na zbyt mała wartość prądu spoczynkowego. Prąd ( a raczej spadek napiecia) mierzy się w na punktach wskazanych na stronie 11 instrukcji. Jego wartość to 16,5 mV. Regulujesz to napięcie potencjometrami R302 i R353. W drugiej kolejności ustawiasz 0 -we napięcie na wyjściach głośnikowych . Tym razem potencjometry R 351 i 301. Punkty pomiarowe na stronie 12. Regulacje wykonuj bez obciążenia, potencjometr volume na min. Wyłączne fitry typu kontur itp. Zanim zaczniesz regulacje sprawdz napięcia w końcówce mocy, oraz na układzie ic 301. Prawdopodobnie był za duży prąd spoczynkowy i doszło do spalenia tych rezystorow. Sprawdź potencjometry od w/w regulacji i sprawdź końcówkę pod kątem zimnych lutow. Może i ja coś pomogę.
  • Poziom 13  
    Pomierzyłem prądy, wygląda to tak:
    Kanał prawy udało się wyregulować na 16,5mV/ 0V. Kanał lewy 11mV/0V, nie można ustawić 16,5mV, maksymalnie wychodzi 11mV. Kanał prawy gra dobrze, lewy charczy. Gdzie szukać dalej, podzespoły wyglądają pod miernikiem na sprawne.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodaję schemat
  • Poziom 31  
    Jeszcze raz zapytam, czy wszystkie napięcia zasilające (dodatnie i ujemne) są poprawne?
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    A napięcia na nóżkach układu ic 301 ?. Za układem porównaj napięcia na tranzystorach . Mierz napięcia na wszystkich wyprowadzeniach tranzystorów i porównuj dobry kanał z tym uszkodzonym . Punkt po punkcie. Na zasadzie kolektor tranzystora Q305 i kolektor Q355, itd. Tylko ostrożnie byś nie zrobił zwarcia. Kolumny odłączone i volume na min. Nie spiesz sie😊
  • Poziom 13  
    Napięcia +/-45v są ok.
  • Poziom 13  
    Przepraszam, ale miałem kilka dni przerwy z naprawą. W załączniku pomierzone napięcia na IC301, 351. Pomiary na tranzystorach obu kanałów mają zbliżone wartości. Sony TA-F5 brak dźwięku po włączeniu, dźwięk zniekształcony
  • Poziom 19  
    A napięcia na tranzystorach, porównałes?
  • Poziom 13  
    Tak, wartości są zbliżone, różnica do 10%
  • Poziom 19  
    Lewy dalej charczy a jak podglosisz to usterka zanika?

    Dodano po 12 [minuty]:

    Sprawdziłbym tez te diody w końcówce w której jest usterka. Aby wynik był wiarygodny musisz je wylutowac.
  • Poziom 13  
    Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc. Okazało się, że styki jednak wyczysciłem zbyt słabo. Nawet "Kontakt" nie pomógł. Po zdemontowaniu i dopolerowaniu, sprzęt gra jak należy.
    Korzystając z okazji, życzę również wszystkim Zdrowych, Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku!