Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bizhub C252 - Sieć? - Pomimo ustawienia wszystkich danych, urządzenie nie łączy

13 Gru 2018 15:41 387 20
  • Poziom 4  
    Witam,

    Mam następujący problem, potrzebuję podłączyć urządzenie Konica Bizhub C252 do sieci, aby móc skanować dokumenty i zapisywać je bezpośrednio na komputerze. Sęk w tym iż pomimo ustawień, które w teorii powinny pasować drukarka dalej twierdzi podczas prób skanowania że "nie można połączyć się z siecią". Stosowałam kilka wskazówek ustawień na tym forum i już doszłam do stanu gdzie komputer/sieć pinguje urządzenie, ale wciąż nie mogę skanować. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być jeszcze nie tak?

    IP komputera 192.168.1.35
    Maska podsieci 255.255.255.0
    Brama domyślna 192.168.0.1
    Priorytet serwera DNS 192.168.1.254
    Wyszukiwanie automatyczne serwera DNS Włączone

    IP urządzenia c252 192.168.1.36

    Skanowanie do FTP
    Adres hosta 192.168.1.35
    Ścieżka pliku . (sama kropka)
    IP użytkownika anonymous
    Hasło
  • Poziom 30  
    Dlaczego brama ma końcówkę 0.1?
    Zmień na 1.1 ewentualnie pozamieniaj inne adresy , aby były zgodne z bramą.
  • Poziom 4  
    Na komputerze moja maska podsieci ma adres 192.168.1.254. Próbowałam te wartości i dalej nic, nie łączy z siecią. Spróbowałam zmienić na tak jak Pan powiedział, na 1.1, ale wyskakuje mi ten sam komunikat.
  • Poziom 23  
    No cóż . Tak się może dziać jak komputer i maszynę dzieli jakieś 10-12 lat.
  • Poziom 4  
    Już raz ten komputer działał w taki sposób z tym urządzeniem, ale niestety po zaoraniu systemu utraciłam wszystkie ustawienia/połączenia. A gościa, który mi to ostatnim razem ustawiał nie uświadczę - brak kontaktu. :<
  • Poziom 23  
    Przepraszam, żle napisałem. Chodziło mi o system operacyjny. Spróbuj ustawić skan do emial albo skanuj poprzez Scan to HDD i program na komputerze.
    Ale maszyny to nie odmłodzi.
  • Poziom 4  
    Chcę aby było tak jak było. A właśnie nawet skan do pliku bezpośrednio (SMB) też nie chce się wykonać, gdyż twierdzi że nie może znaleźć folderu i wypluwa mi błąd.
  • Poziom 21  
    Wyłącz zaporę systemu, wyłącz antywirusa i wtedy spróbuj.
  • Poziom 4  
    Też nic nie pomogło, cały czas te same komunikaty.
  • Poziom 21  
    Rozumiem że ftp uruchomiony?
    Jeżeli win 10 to czasami trzeba odblokować port 21
  • Poziom 4  
    FTP był uruchomiony, teraz nie wiem jak jego sprawa wygląda, nie ja go ustawiałam. Dziwi mnie że nawet SMB nie chce pociągnąć. A co do systemu operacyjnego to mam Win7 a nie 10.
  • Poziom 21  
    Jeżeli to jest ftp utility to jeżeli jest uruchomiony ikonka jest w prawym dolnym rogu.
    Jak nie ma to trzeba uruchomić.
    Jak ustawiasz na smb to nie na hosta tylko na adres ip
    Na win 7 nie powinno być problemu problemu ze skanowaniem.
  • Poziom 4  
    Ok, FTP utility jeszcze nikt nie instalował ani tym samym nie konfigurował. Mimo to ten SMB powinien sobie dawać radę a twierdzi że nie może folderu znaleźć a wpisuje mu ścieżkę prosto jak ma iść. Próbowałam nawet inne, nie pulpit ale inny dysk i to samo.
  • Poziom 21  
    Skoro nic nie jest zainstalowane to skąd te ustawienia ? Jak ma to działać?
    Zainstaluj ftp utility, uruchom, ustaw tak jak na początku postu i wtedy sprawdź.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Powinno pociągnąć na SMB. Wczoraj ustawiałem to w C250 i śmigało . Po pimo - czy po wpisaniu w maszynę adresu IP , bramy , maski itp maszyna została wyłączona i ponownie uruchomiona ? Po drugie - parametry swojego połączenia z siecią odczytaj z polecenia CMD , ipconfig. Jeżeli wszystko jest wprowadzone prawidłowo to po wpisaniu adresu IP maszyny w przeglądarkę powinna wyświetlić sie jej strona. Można tez z poziomu CMD puścić ping na ten adres. Po trzecie - spróbowałbym nadać adres trochę wyższy np. 192.168.1.200 po to aby wyeliminować możliwość kolizji z pulą DHCP rutera. Oczywiście w maszynie ustawiasz taka sama maskę :255.255.255.0 i bramę 192.168.1.1.
    Tak jak pisałem po przetworzeniu danych sieciowych należy maszynę wyłączyć . Jeżeli już masz połączenie (pingi lub wyświetla sie jej strona) to trzeba założyć folder , najlepiej na dysku C i nazwać go np skan . Należy go udostępnić grupie Wszyscy z pełnymi uprawnieniami - odczyt i zapis . Możesz tez przejść z poziomu udostępnienia do Centrum Sieci i Udostępniania i tam sprawdzić czy masz włączone udostępnianie plików , folderów i drukarek . Możesz tez wyłączyć udostepnisnie chronione hasłem . Wtedy nie potrzeba podawać nazwy użytkownika i hasła przy tworzeniu konta na maszynie. Kolejny krok to wejście na stronę mazyny i w zakładce skan dodanie nowego konta , skan do SMB , zaznaczenie żeby był na głównym ekranie i zaznaczenie nazwy hosta . Jako nazwę hosta wpisz DUŻYMI LITERAMI pełną nazwę komputera a jako ścieżkę wpisz nazwę foldera - w tym przypadku skan. I to powinno zadziałać . Jeżeli pliki nie wchodzą na komputer pozostaje jeszcze zabawa zaporą i antywirusem.
    Ufff ! Mam nadzieje że napisałem w miarę prostym , łopatologicznym językiem ;)

    C.
  • Poziom 4  
    Ok, więc po kolei.

    Zmieniłam adres IP urządzenia na ten z końcówką 200, tak samo maskę na 1.1.
    Ogółem urządzenie jest widoczne przez komputer. Ping przechodzi ok, tak samo mogę wejść w maszynę przez przeglądarkę i zmieniać ustawienia.
    Maszynę wyłączyłam i włączałam po każdej zmianie na wszelki wypadek.
    Stworzyłam folder na dysku C o nazwie skan i upewniłam się że jest do niego dostęp (odhaczyłam opcję tylko do odczytu, we właściwościach udostępniania też poklikałam żeby było jak ma być). Nawet sprawdziłam ustawienia udostępniania w centrum sieci i udost. ale tam wszystko fabrycznie zaznaczone na "odbieraj i przyjmuj wszystko". Ustawiłam ten folder "skan" jako docelowy dla skanów SMB. Robiłam też nowy wpis w książce adresowej dla tego SMB, używając wskazówek Pana copyman'a.

    I niestety pomimo wszystkiego dalej jest dokładnie to samo, "nie może znaleźć folderu".

    Dla ambicji zainstalowałam ftp utility minolty i ponowiłam starania z systemem FTP, ale nawet po zainstalowaniu tego "modułu", ustawienia wszystkiego jak powinno dalej uparcie twierdzi, że nie może połączyć się z siecią.

    Co może jeszcze temu przeszkadzać? Jakieś pomysły?
  • Poziom 21  
    SMB ustaw na adres IP, na hosta nie zawsze działa.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Jeżeli masz stałe IP to ok ale przy DHCP raczej pozostaje nazywa hosta ;)

    C.
  • Poziom 21  
    Zgadza się, ale nie wszystkie minolty skanuja na hosta mimo wpisania odpowiednich DNS ów. Stąd proponuję ustawić adres IP i jak będzie ok dopiero później bawić się skanów niem na hosta
  • Poziom 4  
    Teraz to w ogóle wszystko zgłupiało. Nie wiem czemu ale nawet drukować się nie chce, tak jakby drukarka traciła połączenie z komputerem. Raz na kilka sekund jestem w stanie wejść przez przeglądarkę albo spontanicznie druknie jakąś stronę, a jak nie to stoi oporem i nic się nie da zrobić, brak połączenia itp. A nic nie zmieniałam w ustawieniach praktycznie. Jeszcze jak wejdzie w przeglądarce to jak tylko próbuję się zalogować do ustawień admina od razu mi wyrzuca komunikat że "Ta strona nie działa. 192.168.1.200 odrzucił połączenie" albo że jest nieosiągalna itd. itp.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Sprawdź może czy okablowanie jest ok i wszystkie możliwe połączenia między komputerem , ruterem itp. Dla pewności zrestartuj ruter , switche itp . Coś mi to wyglada na błędy od strony infrastruktury sieciowej .

    C.