Witam,
Prezentowana konstrukcja, to bardzo proste urządzonko, które cyklicznie co 24 godziny restartuje podłączone do niego urządzenie. W moim przypadku są to przepływomierze zainstalowane na sieci wodociągowej, które z racji swojego wieku średnio raz na 30 – 40 godzin się zawieszają

Uwaga! Nie mylić przepływomierzy z wodomierzami. Przepływomierze nie służą do celów rozliczeniowych, a jedynie do celów technologicznych. Pokazują przepływ w metrach sześciennych na godzinę
Zasada działania omawianego układu jest bardzo prosta.
Sercem układu jest mikroprocesor attiny13, który co sekundę nabija zmienną „sekundy”. Gdy uzbiera się ich 60 inkrementuje zmienną przechowującą minuty. Gdy tych nazbiera się 60 dodają się godziny. Gdy liczba godzin osiągnie 24 wtedy załączy się przekaźnik (rozewrze styk NC będący stykiem wyjściowym) na czas 10s, i tak w kółko

Code: Bascom
Dlaczego nie użyłem wewnętrznych przerywań, tylko beznadziejnego polecenia wait ?
Urządzenie nie ma żadnych wejść, i nie musi nic robić w tzw międzyczasie. To że procesor jest zajęty waitem, w niczym nie przeszkadza. Miałem trochę problemów z timerem (nie równo działał!?), więc poszedłem na łatwiznę. Nie zależy mi na precyzji odmierzania czasu.
Dane urządzenia:
- Zasilanie przy przekaźniku 24V = 24V, przy przekaźniku 12V = 12V
- Pobór prądu przy 24V = 10mA gdy dioda LED nie świeci
- Płytka PCB idealnie pasuje do trzymaczy DIN firmy „Pokój”

To by było na tyle.
Może komuś do czegoś się przyda.
Cool? Ranking DIY