Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra fonica wg 1100fs - Silnik talerza po włączeniu gramofonu kręci sie na 33

Pietrekau 14 Dec 2018 17:15 798 4
    Pietrekau
    Level 2  
    Wszystko działało dobrze aż nie pomyślałem by włożyć żarówki do sensorów. I wtedy zaczął się problem gdy podlączam gramofon silnik talerza zaczyna się kręcić. Zwarcie w sensorach to raczej nie jest bo gdy dotykam sensor ramie zaczyna reagować a tależ nadal się kręci na 33. Gorzej jest gdy chce włączyć 45 wtedy silnik zaczyna się kręcić znacznie szybciej niż powinien. Przed wymianą żarówek wszystko działało. A co jeszcze lepsze one nawet się nie świecą.

Jeśli jest w złej kategori to przepraszam. A jeśli ten problem jest już opisany to proszę link. Ale raczej niema opisanego lub moje zdolności w szukaniu są znikome.
    michald
    Level 33  
    Czy zastosowane żarówki mają takie same parametry prądowo-napięciowe jak oryginalne ( uszkodzone ) ?
    Pietrekau
    Level 2  
    Niestety nie. Niestety orginalnych nawet nie miałem. Bo kroś dolączył inne żarówki do gramofonu a ja nie sprawdzając włożyłem je. I problem z żarówkami już rozwiązałem dzięki uprzejmości urzytkownika który wysłał mi instrukcje serwisowe. Ale nadal zostaje problem z talerzem.
    sherman34
    Level 18  
    Z tego co pamiętam układ w Danielach nie jest szczególne wrażliwy na rodzaj zastosowanej żarówki i działa nawet bez żarówek w sensorach. Ja w swoim (wersja bez wzmacniacza) zamontowałem w sensorach diody LED. W oprawkach żarówek mieści się dioda LED 5mm I szeregowo rezystor. Talerz wchodzący na wysokie obroty bez kontroli to oznaka przepalonej żarówki od kontroli prędkości (świeci ona przez mały talerzyk z dziurkami). Alternatywnie uszkodzenie fototranzystora po drugiej stronie talerzyka. W moim uszkodzeniu uległ fototranzystor w pewnym momencie. Wymieniłem na nowy (typu nie pamiętam). Jednocześnie wymieniłem też żarówkę regulacji prędkości na LED, żarówkę czujnika regulacji położenia ramienia również.
    Fakt iż talerz w kolegi gramofonie kręci na 33rpm wyklucza jednak uszkodzenie żarówki/fototranzystora. Coś jest nie tak z układem wyboru prędkości. Trzeba by chwycić schemat i dokonać pomiarów w oznaczonych punktach pomiarowych.
    Schemat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2089962.html
    michald
    Level 33  
    sherman34 wrote:
    Talerz wchodzący na wysokie obroty bez kontroli to oznaka przepalonej żarówki od kontroli prędkości (świeci ona przez mały talerzyk z dziurkami). Alternatywnie uszkodzenie fototranzystora po drugiej stronie talerzyka. W moim uszkodzeniu uległ fototranzystor w pewnym momencie. Wymieniłem na nowy (typu nie pamiętam). Jednocześnie wymieniłem też żarówkę regulacji prędkości na LED, żarówkę czujnika regulacji położenia ramienia również.
    Fakt iż talerz w kolegi gramofonie kręci na 33rpm wyklucza jednak uszkodzenie żarówki/fototranzystora. Coś jest nie tak z układem wyboru prędkości. Trzeba by chwycić schemat i dokonać pomiarów w oznaczonych punktach pomiarowych.
    Schemat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2089962.html
    Ten gramofon był produkowany w kilku wersjach więc proszę nie uogólniać i nie wprowadzać kolegi w błąd. Trzeba dokładnie sprawdzić jakiego rodzaju czujniki zastosowano w tym modelu. Z żarówką i fotorezystorem czy czujnikami na podczerwień ?
    Stabilizacja obrotów w tym rozwiązaniu napędu talerza jest zależna przede wszystkim od zużycia paska i to wymiany paska na nowy należy rozpocząć naprawę.