Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Scenic I 1.6 - Pali się tranzystor w elektronicznym sterowniku dmuchawy

dgolf 15 Dec 2018 12:02 954 10
    dgolf
    Level 15  
    Witam, auto uszkodziło już trzy sterowniki silnika dmuchawy. Po awarii pierwszego silnik pracował tylko na max obrotach, na następnych wcale. Rozebrałem i uszkodzeniu ulega tranzystor W80NF55-08. Mam więc pytanie - czy możliwe że silnik dmuchawy stawia za duże opory i na wolnych obrotach tranzystor się przegrzewa? Szukałem również samych tranzystorów w necie i jest bieda. Czym mogę go zastąpić, jeżeli nawet auto będzie po wymianie silnika dmuchawy?
    carrot
    Moderator of Cars
    Quote:
    silnik dmuchawy stawia za duże opory i na wolnych obrotach tranzystor się przegrzewa

Silnik kręci się normalnie, problem powoduje miedziano-węglowy pył ze szczotek, który gromadzi się w szczelinach komutatora
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Tak jak sam zauważyłeś silnik może pobierać za duży prąd przez duże opory na łożyskach. Pomiar prądu wszystko wyjaśni.
    Zbychul
    Level 22  
    Wprawdzie nie w tym aucie, ale przyczyna może być podobna - nie: zbyt wielkie opory, tylko luzy na wirniku i / lub kończące się szczotki. Powoduje to iskrzenie na komutatorze i przepięcia zabijające tranzystory MOSFET . Typ który podajesz ma max nap. 55V co nie jest oszałamiającą wartością. Podstawa to sprawdzenie stanu komutatora, szczotek i ew. wymiana kondensatora tłumiącego przepięcia.
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Czytajcie ze zrozumieniem. Drugi i trzeci nie miały przebitego mosfeta. Normalnie nic się nie przepala, tylko przeciążony nie włączy się, bo jest zabezpieczony nadprądowo. Można się na tym pogubić, bo ma drugie zabezpieczenie termiczne w sobie i czasem trzeba poczekać aż ostygnie. Przy tych objawach na pewno nie wystartuje ponownie jak gorący .
    jurekk55
    Level 36  
    dgolf wrote:
    Rozebrałem i uszkodzeniu ulega tranzystor W80NF55-08.

Użyj tranzystora z serii PL****, nie mam pod ręką wszystkich dokumentacji. Wymień filtr pyłkowy. Oczyść silnik z zabrudzeń, sprawdź toczenie się wirnika (ślady po obecności wody). Przecież to prosta usterka.
    Zbychul
    Level 22  
    Hektar Zahler wrote:
    Czytajcie ze zrozumieniem. ....

cyt: Po awarii pierwszego silnik pracował tylko na max obrotach, na następnych wcale. Rozebrałem i uszkodzeniu ulega tranzystor W80NF55-08.

A jak inaczej chcesz to rozumieć ???
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Jak jest przebity ma zwarę D-S i kręci cały czas. Prędzej spali bezpiecznika.
    dgolf
    Level 15  
    Jednak silnik powodował zbyt duży pobór prądu. Nie wiem co tam dokładnie było robione ale wyczyszczony, przesmarowany i działa wszystko. Na słuch oraz odczuwalną siłę nadmuchu nie ma kompletnie żadnej różnicy. Więc trudne do diagnozowania.
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Dmuchawę sprawdzisz bez problemu najzwyklejszym prostownikiem. Pomyliłeś się przyjacielu niesamowicie.
    dgolf
    Level 15  
    Jakie ten moduł ma zabezpieczenie, skoro pali się tranzystor i pracuje tylko na max obrotach. Bezpiecznik powinien być między sterownikiem, a silniczkiem.

Dodano po 1 [minuty]:

Naprawa - silnika dmuchawy - pobierał zbyt dużo prądu.