Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wkrętarka akumulatorowa - jaką możecie polecić ?

markusek 02 Sep 2005 20:24 9928 5
    markusek
    Level 15  
    Witam

Zastanawiam sie nad kupnem solidej i trwałej wkrętarki do domu. Nie daję ograniczenia od strony ceny. Zależy mi na tym aby były zabezpieczone akumulatory i solidna mechanika, oraz w późniszym czasie zapewniony serwis w rozsądnej cenie - głownie chodzi o akumulatory.
    Jak możecie to podajcie uzasadnienie swojego wybou i miejsce gdzie taką wkrętarkę można kupić.

pozdrawiam

markusek(malpa)interia.pl
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Ja używam od 8 lat bezawaryjnie taką wkrętarkę (kupiona w niemczech), ładuję ją co 3-5 dni, zmieniłem jedynie akumulatorki na większą pojemność, polecam:
    doxent
    Level 21  
    Ja pol domu zbudowalem uzywajac zielonej wkretarki akumulatorowej firmy Topex na 12V. Oznaczenia zdazyly sie wytrzec wiec ich nie pamietam ale zaplacilem za nia w Makro jakies 80 zl.
    Mam ja juz 4 lata i chodzi do tej pory tyle ze trzeba czesciej ladowac. W swoim czasie przykrecila ze 100 plyt rygipsowych a ostatnio skrecalem fragmenty wiezby dachowej na garazu. Kreci az milo.
    Oprocz tego z ta wkretarkowiertarka w zestawie byla wyzynarka i stopa wibrujaca ktorej do tej pory nie uzywalem.
    siwy19
    Level 15  
    makita może troche droga ale solidny sprzet
    maxikaaz
    Level 12  
    Makita albo Metabo, ewentualnie linia profesjonalna Bosch'a ... miałem kolegę, który prowadził kilkanaście lat stolarnię - i nie dotykał niczego innego niż Makita ... ostatnio ta firma ma także niezłą linię elektrourządzeń dla mniej zamożnych użytkowników - trzeba by obejrzeć na stronie producenta .
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli chcesz mieć mocną, bezawaryjną wkrętarkę, to : hilti, hitachi (rewelacyjne), makita, metabo, milwaukee (bardzo dobry sprzęt). Sprzęt porządny ale drogi. I to mocno drogi. Wkrętarka może kosztować nawet i około 2 tysiące zł.
    Może najpierw określ czego oczekujesz od wkrętarki. Czy potrzebujesz udar (moim zdaniem bzdura)? Czy ważna jest wielkość (prace w ciasnych przestrzeniach)? Czy wymagasz dużego momentu obrotowego? Czy potrzebujesz natychmiastowej blokady wrzeciona po zwolnieniu spustu?
    Ja osobiście używam wkrętarki firmy Perles:
    http://www.perles.pl/aku_5f.html
    Przy 14.4 V akumulatorze (z tego, co pamiętam) 36 Nm momentu. W każdym bądź razie na naładowanych akumulatorach, wrzeciono jest nie do zatrzymania. Serwis jest bardzo przyjazny. Wkrętarka kosztowała mnie 399 zł.
    Jeśli nie potrzebujesz tak zaawansowanego sprzętu, to w tej chwili Bosch ma akcję promocyjną i możesz kupić sobie wkrętarkę. Jest jeszcze cała masa innych firmowych sprzętów. Choćby dużo tańszy od wymienionych dotychczas Skill lub bardzo promowany przez Castoramę MacAlister (duży wybór, wkrętarki z metalową obudową przekładni, nawet trzybiegowe, z walizkami z elementami dodatkowymi, np. latarka). A na końcu masz wszelkie no name'y.