Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E

16 Gru 2018 11:47 240 6
  • Poziom 8  
    Szanowni Państwo, zwracam się do Was z prośbą o pomoc/wskazówki w naprawie w/w zasilacza. Na wstępie pragnę zaznaczyć, iż wiem o tym, że zasilacz nie jest wybitny, że najprościej byłoby kupić nowy, aczkolwiek dla samej nauki, satysfakcji i oszczędzenia tych ~200 zł chciałbym spróbować.

    Problem z zasilaczem jest, przynajmniej dla mnie, dość nietypowy. Podłączając do zasilacza zestaw składający się z procesora AMD Phenom II X4 955, oraz karty Nvidia GT 630 (niewymagającej dodatkowego zasilania) wszystko działa jak należy, niczego nie można mu zarzucić. Dopiero chcąc podpiąć kartę graficzną, która wymaga dodatkowego zasilania, zaczynają się problemy. Zasilacz, po podpięciu karty GTX 960, czy R9 290 i obciążeniu jej, wyłącza się. Karty na innym zasilaczu działają poprawnie, dlatego też wykluczam ich winę.

    Pierwsze co przyszło mi na myśl, to przegrzewanie się zasilacza z racji poboru większej mocy. Zasilacz został otwarty, przedmuchany i wyczyszczony. Problem nie ustąpił. W tym miejscu myślę warto zaznaczyć, iż nie obciążając karty graficznej cały zestaw działa bez zarzutu. Przy próbie uruchomienia testu w programie OCCT "power supply", czy "gpu: 3D" zestaw z podpiętą mocniejszą kartą wyłącza się po dosłownie sekundzie, w przypadku GT 630 nic złego przez około godzinę testu się nie dzieje.

    Przechodząc do konkretów: uznałem, że właśnie z linią +12V na przewodach PCI-E jest coś nie tak, dlatego też w miejsce karty do zasilacza podpiąłem żarówkę H7 (55 W), oraz odkurzacz samochodowy (około 50 W). Tak przygotowany zestaw uruchomiłem i przetestowałem w OCCT "power supply" przez jakieś 15 min. Pobór całego zestawu wynosił około 300W, nic złego się nie działo. Miernikiem przemierzyłem wszystkie pozostałe piny z zasilania PCI-E, a było ich 12. Zaobserwowane napięcia nie spadały poniżej 11,6V, więc chyba w normie. Z pomocą żarówki przetestowałem również wszystkie kombinacje mas i pinów +12V na tych przewodach, w poszukiwaniu zwarcia, nic takiego niestety nie miało miejsca, na każdej kombinacji żarówka się zapalała, a zasilacz pracował dalej.

    Nie potrafię zrozumieć, dlaczego z podłączoną żarówką i odkurzaczem (~105W) zasilacz pracuje bez zarzutu, a podpinając takiego GTX 960, który według producenta ma pobór w granicach 120W, zasilacz od razu się wyłącza. Dodam, iż wszystkie kondensatory wyglądają w porządku, żadnych wybrzuszeń, oraz zasilacz, zanim trafił do mnie, pracował w niekorzystnych warunkach, tj. z racji kiepskiej wentylacji był narażony na wysokie temperatury. Co do winy zasilacza jestem niemal przekonany, ponieważ były już robione roszady z innymi zestawami, i wszędzie tam, gdzie pojawiał się ten Corsair był problem.

    Wczoraj poprzez sugestię użytkownika w tym wątku: (Link) dokonałem sprawdzenia zasilacza z R9 290 ze zmniejszonymi zegarami. Po zmniejszeniu do wartości widocznych na zrzucie ekranu zasilacz pracował przez parę minut, dopiero potem się wyłączył. Co ciekawe, pobór mocy całego zestawu nie przekraczał 270W, a sama karta przynajmniej według GPU-Z pobierała mniej niż mój zestaw odkurzacz+żarówka.
    Następnie wykonałem 2-godzinny test od możliwie najmniejszego dostępnego taktowania rdzenia (500 Mhz), przez 600, aż do 680, po 40 min dla każdego, zasilacz bardzo się nagrzał, radiatory były gorące, aczkolwiek nic złego się nie działo, co pozwala mi wnioskować, iż to nie temperatura jest problemem.

    Dało się również zauważyć zależność między napięciem karty, a wyłączaniem. Otóż obniżając napięcie we wspomnianym programie o 100mV kartę daje się podnieść prawie do fabrycznych wartości. Mój wniosek- obciążanie zasilacza ~90 watami powoduje wyłączenie. Nie dała mi spokoju jednak kwestia żarówki i odkurzacza. Przemierzyłem płynący prąd najpierw dla odkurzacza (3,8A), następnie dla żarówki (3,5A), co po podstawieniu do wzoru na moc P=U*I daje nam w sumie (przy założeniu U=12V) moc <90W, co by potwierdzało moją tezę.

    Załóżmy więc, że ten próg mocy 90W jest wyznacznikiem, gdzie mogę szukać uszkodzonego elementu zasilacza? Czy to będzie popularna usterka w postaci kondensatora, czy może jednak coś innego? Przyznaję, iż brakuje mi doświadczenia, oraz mistrzem lutownicy nie jestem, dlatego bez potrzeby nie chce rozlutować połowy zasilacza ;)

    Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie. Dodaję również zdjęcia zasilacza od środka.

    PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E

    źródło zdjęć zasilacza: https://www.overclock.net/forum/31-power-supp...-thermaltake-tr2-challenger-bitfenix-bpa.html (moje są gorszej jakości)
  • Poziom 42  
    Ładny tekst tylko zalecam stosowanie epitetów. ;)

    A czy probowałeś wstawić 2 żarówk i odkurzacz lub trzy zarówki? To powinno iśc spokojnie.

    Z tamtego forum co podałeś doczytałem (nie dla tego zasilacza) że czasami mogą być problemy przy grafikach pod obciążeniem. Nie dotyczyło tego zasilacza akurat ale mogą takie problemy wystąpić.

    A i oczywiście testy powolnego podnoszenia taktowania na grafice robiłeś z nawiewem na zasilaczu?

    Jak ci nikt nie odpowie to wybadaj jakie kondensatory idą po linii 12V - i wstaw więcej swoich zdjęć, patrz co tam pod kablami za kondensatory są, może coś od spodu widać będzie. Można by wymienić kondesatory po całości mimo że mogą wyglądać OK. Można by je pomierzyć ale nie wiem czy bez wylutu to zrobisz.

    Edit
    A obciążałeś grafikę bez obciążenie CPU? Wtedy powinien dać radę znaczniej lepiej.
  • Poziom 8  
    enhanced napisał:
    Ładny tekst tylko zalecam stosowanie epitetów.

    Faktycznie, jak się tak na to spojrzy potrafi zniechęcić taką ścianą tekstu, dziękuję za uwagę :)

    enhanced napisał:
    A czy probowałeś wstawić 2 żarówk i odkurzacz lub trzy zarówki? To powinno iśc spokojnie.

    Myślałem o tym, w domu nie miałem już nic sensownego, co mógłbym bez obaw podpiąć, dziś zakupię kolejną żarówkę bądź 2 i postaram się udowodnić tezę tej mocy.

    enhanced napisał:
    A i oczywiście testy powolnego podnoszenia taktowania na grafice robiłeś z nawiewem na zasilaczu?

    Zasilacz był bez górnej części obudowy, poza obudową komputera, schładzany wentylatorem z zestawu.

    enhanced napisał:
    Jak ci nikt nie odpowie to wybadaj jakie kondensatory idą po linii 12V - i wstaw więcej swoich zdjęć, patrz co tam pod kablami za kondensatory są, może coś od spodu widać będzie. Można by wymienić kondesatory po całości mimo że mogą wyglądać OK. Można by je pomierzyć ale nie wiem czy bez wylutu to zrobisz.

    Zgadza się, to jest jak na razie jedyne rozwiązanie, mam tylko nadzieję, że po tej operacji nie okaże się, że przyczyna leży jednak gdzie indziej ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    enhanced napisał:
    A obciążałeś grafikę bez obciążenie CPU? Wtedy powinien dać radę znaczniej lepiej.

    Tak tak, te testy ze zmianą taktowania przeprowadzałem bez obciążania CPU.
  • Poziom 8  
    Paczka moich zdjęć, aczkolwiek niewiele tam widać, wszystko wygląda w porządku na pierwszy rzut oka.

    PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E PSU Corsair VS550 CP-9020097-EU - Nietypowy problem na linii +12V PCI-E

    Kartka papieru jest dla upewnienia się, ze nie ma jakiegoś zwarcia z obudowa.

    Dodano po 4 [minuty]:

    enhanced napisał:
    A to z włączonym obciążeniem CPU to sypał się znacznie wcześniej zasilacz czy też w okolicach 90W?

    Przyznam, że tego dogłębnie nie sprawdzałem, jedynie ten ostatni 2h test przeprowadziłem na obciążeniu karty+procesora. Dziś jak wrócę do domu z żarówkami dokonam dodatkowych testów.

    Dodano po 8 [godziny] 50 [minuty]:

    Po powrocie z pracy podpiąłem radośnie 2 żarówki H7 i przygotowałem sobie 3 do "dynamicznego" podpięcia. Uruchamiam zasilacz, 2 żarówki pięknie świecą, przykładam kabelki z 3 żarówki, i pyk. Zasilacz się resetuje. Obojętnie gdzie przyłożyłem, linia PCI-E, molexy, linia CPU, wszędzie to samo. Myślę, że teza o tym magicznym progu ~90W na +12V jest tym samym potwierdzona, pytanie tylko, czy czeka mnie wylutowywanie i sprawdzanie kondensatorów na ślepo, czy ma ktoś jakiś inny trop?
  • Poziom 1  
    Jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz?
  • Poziom 8  
    jedenzwariatów napisał:
    Jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz?


    Niestety tylko multimetr.