Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Peugeot Partner 2.0 HDi 90 KM - Auto gaśnie podczas jazdy i postoju.

Pajda89 17 Dec 2018 06:56 5907 8
Relpol
    Pajda89
    Level 8  
    Witam serdecznie, wiele jest tematów dotyczących gaśnięcia silnika. Lecz nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
    Auto to Peugeot Partner 2001 rok z silnikiem 2.0 HDi. Auto zaczęło gasnąć po wymianie filtra paliwa.
    Wyciągnąłem regulator ciśnienia paliwa który siedzi na pompie i go wyczyścilem. Efekt był dobry ale tylko na jeden dzień.
    Następnie zabrałem się za demontaż obudowy filtra paliwa, w środku czysto, na filtrze nie widać żadnych opiłków.
    Auto kupione tydzień temu, wracałem nim na ostrej rezerwie. Pompka w baku nie za każdym razem gdy przekręce kluczyk się odzywa. Przekaznik robi się ciepły ale nie gorący. Do pompki się dostanę jedynie jak zdemontuje bak albo wytnę kawałek blachy pod siedzeniami. Auto po zgaszeniu kluczykiem jeszcze że 3 sekundy chodzi co w większości przypadków odrazu kieruje nas na regulator ciśnienia. Czasem po przekręceniu kluczyka słyszalne jest bulgotanie w zbiorniku ale nie za często. Nie ma reguły kiedy gaśnie, czasem pochodzi 20 minut a czasem 3 minuty. Auto jest w trybie awaryjnym tj. 2400 obrotów i dalej nie da rady. Zauważyłem że gdy jasne na biegu np. 3 z pedałem gazu do oporu i odpuszczę gaz to wtedy autko gaśnie tak jakby gdzieś paliwo cofnęło albo powietrza złapało. Jest jedna sprawa, przy odbudowie filtra paliwa u góry ta klapka co wychodzą z niego dwa króćce gdzie idzie paliwo, to mogę dmuchać w każdą tą rurkę i w każdą stronę idzie powietrze i nie wiem czy paliwo się nie cofa przez to, zaworki zwrotne może by pomogły coś. Błędy widoczne na zdjęciach. Byłem na diagnostyce u znajomego, ciśnienie 300 barów przed zgaśnięciem podskakuje prawie do 500 bodajze. Czy to też objawa regulatora ciśnienia?

Znalazłem na necie takie coś. Gość zdemontował sitko na regulatorze, może coś pomoże?
    https://www.drive2.ru/l/470307028883997106/

Peugeot Partner 2.0 HDi 90 KM - Auto gaśnie podczas jazdy i postoju. Peugeot Partner 2.0 HDi 90 KM - Auto gaśnie podczas jazdy i postoju. Peugeot Partner 2.0 HDi 90 KM - Auto gaśnie podczas jazdy i postoju.
  • Relpol
  • Helpful post
    pepe150
    Level 36  
    Na zdjęciu widać, że regulator zabity opiłkami.
    U mnie w peugeocie 306 2.0 HDI 90KM, był tylko błąd P0230 - za pomocą interfejsu ELM327.

Sitko też było zabite na regulatorze. Zgasł na światłach, bez możliwości odpalenia. Po odłączeniu klemy odpalił i później znów zgasł.
    Jako, że samochód był mi pilnie potrzebny zerwałem sitko i samochód pracował bez problemów (nie gasł). Przejechałem na tym 1000 km, ale miało to swoje konsekwencje.
    Jeden wtryskiwacz został przypchany, pracować pracował, ale korekcja pod PP2000 wynosiła -2,83 mm/wtrysk.
  • Relpol
    Pajda89
    Level 8  
    Zamówiłem zestaw naprawczy właśnie do regulatora, oringi i podkładka nowa.
    To sitko kolego normalnie Ci zeszło?
    Próbowałem to czyścić ale efekt tylko chwilowy, może spróbuję je ściągnąć tak jak Ty i zobaczę jaki będzie efekt.

Tez używałem ELM327 i właśnie ten błąd wyszedł. To sitko może zapchalo się gdy na rezerwie głębokiej jechałem.
  • Helpful post
    pepe150
    Level 36  
    Sitko zerwałem kombinerkami, a kapturek został (zaciskany na regulatorze).
    Ja do niczego nie zachęcam ani nie namawiam.
    Każdy robi na własną odpowiedzialność - ja zrobiłem i wtryskiwacz dostał.
    Pajda89
    Level 8  
    Ale miałeś podobne objawy? Gaśnięcie auta?
    Chociaż bym spróbował żeby wiedzieć czy to on napewno.
    Wtryskiwacz do wymiany?
    pepe150
    Level 36  
    Wszystko napisałem w 2 poście.
    Pajda89
    Level 8  
    Kupiłem regulator ciśnienia ale używkę, do tego zestaw naprawczy: oringi, i podkładkę.
    Dam znać czy pomogło.
    Peugeot Partner 2.0 HDi 90 KM - Auto gaśnie podczas jazdy i postoju.

Dodano po 4 [godziny] 4 [minuty]:

Pajda89 wrote:
    Kupiłem regulator ciśnienia ale używkę, do tego zestaw naprawczy: oringi, i podkładkę.
    Dam znać czy pomogło.

Po wymianie oringa czarnego i wymiana przekaźnika który steruje pompą paliwa jest sukces jak narazie. 50 km za mną, 3 godziny auto chodzi bez zająknięcia. Zobaczymy jak długo się taki efekt utrzyma. Poprzednio auto pochodziło z 5-10 minut i gasło. Tylko teraz nie wiem czy winny był przekaźnik czy regulator.
    Pajda89
    Level 8  
    Po otwarciu wlewu paliwa gdy chciałem zatankować problem powrócił.
    Podejrzewam zapowietrzanie się zbiornika.
    Spróbuję odpowietrzenie znaleźć i wyczyścić. Check wywaliło i zaczął gasnąć.

Edit.
    Auto nadal gaśnie, po wyjęciu regulatora pełno na nim złotych opiłków. Auto jechało na ostrej rezerwie. Potem zaczęły się te akcje. Czy złote opiłki to pompa w baku czy pompa wysokiego ciśnienia?

Pajda89
    Level 8  
    Winne było sitko na regulatorze.
    Usunąłem je i auto nie gaśnie.