Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

światłowód MM + moduły planet = brak linku

slawciod 02 Sep 2005 22:16 1229 5
  • #1
    slawciod
    Level 2  
    witam!

    problem wyglada tak:

    1. background:
    -switch (A) planet fgsw-2402vs + moduł MII-sx (mm)
    -switch (B) planet fgsw-4840s + moduł mini-GBIC MGB-sx (mm)
    -patchcord światłowodowy 9m (mm)

    2. problem:

    - w/w konfiguracja nie działa najlepiej tzn:
    w switchu A w module FO zapala się link (czasami nawet cos sie wysyła/odbiera)
    w siwtchu B w module FO brak reakcji jakichkolwiek, co dziwne rejestruja sie jakies pakiety(!!!) link ma status down.

    wnioski jakie wyciągnełem w czasie walki:
    - moduł w switch'u B jest na 100% sprawny. (sprawdzone doświadczalnie)
    - moduł w switch'u A tez jest sprawny (został sprawdzony u dystrybutora)

    i tu nasuwaja mi się pytania
    światłowód przepuszcza swiatło, wiec fizycznie powinno to działać. czy jest możliwość uszkodzenia światłowodu w taki sposób aby światło przechodziło jednoczesnie było by na tyle tłumione, że link byłby niemożliwy?
    czy ktos z Was miał podobny problem?

    pozdrawiam
    SlawcioD
  • #2
    jaroslawk
    Level 21  
    Może te moduły światłowodowe ze sobą nie współpracują, ale jeszcze raz bym sprawdził na innym kablu – kiedyś dostałem jakiś kabel i był uszkodzony.
  • #3
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    slawciod wrote:
    1. background:
    -switch (A) planet fgsw-2402vs + moduł MII-sx (mm)
    -switch (B) planet fgsw-4840s + moduł mini-GBIC MGB-sx (mm)
    -patchcord światłowodowy 9m (mm)


    Oba moduły są tego samego typu - 1Gb/s multimode - czyli powinny działać razem.

    Quote:

    - moduł w switch'u B jest na 100% sprawny. (sprawdzone doświadczalnie)


    Napisz jak wyglądało to sprawdzenie.

    Quote:

    i tu nasuwaja mi się pytania
    światłowód przepuszcza swiatło, wiec fizycznie powinno to działać.


    W jaki sposób to stwierdziłeś ?

    Quote:

    czy jest możliwość uszkodzenia światłowodu w taki sposób aby światło przechodziło jednoczesnie było by na tyle tłumione, że link byłby niemożliwy?


    Jest to możliwe.
    Przyczyną może być np. zabrudzone złącze.
  • #4
    slawciod
    Level 2  
    w jednym switch'u mamy dwa takie moduły. Sprawdzenie polegało na przełączeniu drugiego światłowodu z modułu pierwszego do drugiego i wszystko działało.
    w akcie desperacji wypożyczyłem switch'a fgsw-2402vs od dystrybutora, podłaczyłem wszystko jak należy i kicha...

    działanie światłowodu sprawdziłem organoleptycznie:
    z jednej strony podłączyłem kabelek do modułu switch'a a po drugiej zaobserwowałem czerwone światło dobiegajace z nitki światłowodu. analogicznie sprawdzilem drugą wiązke.

    jak oczyścić ewentualne zabrudzenia? może to być ircha, spreżone powietrze czy moze są wymagane jakieś specjalne środki/procedury?

    coraz bardziej skłaniam sie ku teorii ze jedna z żył światłowodu jest uszkodzona. na poczatku przyszlego tygodnia jadę do krakowa przetestowac moduły w serwisie dystrybutora.

    dam znac jak coś w sprawie sie zmieni.

    pozdrawiam
    SlawcioD
  • #5
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    slawciod wrote:
    w jednym switch'u mamy dwa takie moduły. Sprawdzenie polegało na przełączeniu drugiego światłowodu z modułu pierwszego do drugiego i wszystko działało.


    Spiąłeś za pomoca tych modułów 2 switch'e i testowałeś przesyłając jakieś dane ?
    Czy też połączyłeś 2 moduły w jednym switchu i zaobserwowałeś link na obu portach ?

    Jeśli pierwsza możliwość to faktycznei wszystkie elementy musiały być sprawne. Przy drugim domyśle nic na dobrą sprawę nie wiadomo.

    Quote:

    w akcie desperacji wypożyczyłem switch'a fgsw-2402vs od dystrybutora, podłaczyłem wszystko jak należy i kicha...


    To by niejako potwierdzało problemy z światłowodem.

    Quote:

    działanie światłowodu sprawdziłem organoleptycznie:
    z jednej strony podłączyłem kabelek do modułu switch'a a po drugiej zaobserwowałem czerwone światło dobiegajace z nitki światłowodu. analogicznie sprawdzilem drugą wiązke.


    Po takim teście niewiele da się powiedzieć o światłowodzie.

    Quote:

    jak oczyścić ewentualne zabrudzenia? może to być ircha, spreżone powietrze czy moze są wymagane jakieś specjalne środki/procedury?


    Ircha się do tego nie nadaje.
    Może być użyty izopropanol a później sprężone powietrze.
    Najlepiej specjalnymi ściereczkami do czyszczenie złącz światłowodowych.

    Quote:

    coraz bardziej skłaniam się ku teorii ze jedna z żył światłowodu jest uszkodzona. na poczatku przyszlego tygodnia jadę do krakowa przetestowac moduły w serwisie dystrybutora.


    To faktycznie najbardziej prawdopodobna przyczyna braku połączenia.
  • #6
    slawciod
    Level 2  
    mam dwa switch'e fgsw-4840 w jednym z nich zamontowane sa dwa moduły typu miniGBIC. poprostu przełaczyłem z moduł A na moduła B światłowód do kórego podłaczony jest drugi fgsw-4840. oba moduły przesyłają dane. natomiast problem stanowi dziwne zachowanie sie fgsw-2402vs z modułem MII-sx.

    pozdrawiam
    SlawcioD