Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer keh p7800r, Co jest nie tak?...

02 Wrz 2005 23:25 1328 7
  • Poziom 11  
    Witam,

    Robie kuzynowi niskobudzetowe car-audio. Radyjko Pioneer keh p7800r, wzmak Voice Kraft c-238. Samochod Peugeot 106.
    Wzmacniacz zakupil bo chcial nim napedzic suba ktorego mu zmontowalem - prosta konstrukcja na b-r, ale niezle daje...

    Ale do rzeczy.

    Zabralem sie za montowanie tego wszystkiego. Zasilanie do wzmaka grubym kablem prosto z akumulatora. W odleglosci 15 cm od aku bezpiecznik 30A. Masa niestety z karoserii (ciagle walcze o to zeby poszla z aku). Sygnalowy z radyjka - chinch - podlaczony pod Low Input. Hi Input zostawilem w spokoju. Remote z radia idzie tak jak ma isc do rem na wzmaku. Sygnalowe i pradowe kable ida roznymi stronami autka.

    I teraz tak, wzmaka nie chcialem na razie mostkowac, wiec podlaczylem kabelki suba pod prawy kanal, skrecilem na minimum potencjometr wzmaka i testy - otoz:

    Radio przestalo grac :P Nie mam pojecia ale gra niesamowicie cicho. Po przylozeniu ucha do glosnika slychac doslownie szept. Wzmak nie gra wcale. W moim autku na moim radiu bylo to samo, ale po odpieciu VK i wpieciu z powrotem mojego poczciwego tda jest ok.
    Kolejna sprawa - radio gra cicho juz nawet bez wzmacniacz. I nie bardzo moge z tym cos zrobic.

    Kolejna rzecz - z aku jest dobry prad, a jak sprawdzam przy wzmacniaczu to mam 8v w szczycie. A na remote 4,5v...

    Nie wiem co zrobic z tym upartym zlomem - doradzcie.
  • Poziom 22  
    wyglada jakbys mial zwarcie na kablu sygnałowym badz w samym wzmacniaczu sprawdz to. sprawdz takze czy czasem przewodu mute od radia nie zwarłes z czyms. sprawdz dokladnie mase czy jest dobra. sprawdz tranzystory we wzmaku.
  • Poziom 11  
    Mute nie jest zwarte - chyba ze w srodku w radiu cos sie stalo. Sek w tym ze jak podpialem u siebie tego wzmaka to radio tez ucichlo - nawet przody grajace tylko na radiu milczaly. Po odlaczeniu VK wszystko wrocilo do normy. Z kolei w Peugeocie cisza caly czas. Co do reszty - sprawdze.
  • Poziom 19  
    No to widac ze wzmak ma zwarcie na wejsciu sygnału
    W radjach są koncówki mocy i to one doznały "szoku" oczywiscie współczene koncowki mają zabezpiecenia przed roznorakimi zwarciami To że jedno radio "wstało" po takim zwarciu swiadczy ze stopien koncowy ma zabezpieczenia i one zadziłały. sprawdzw tym peugocie czy na zaciskach koncowki mocy jest wszystko ok Czyli jest sygnał na wejsciu jesli koncowka mocno sie grzeje przy takim cichym graniu to wymnien ją
    Ps. Przyczyn cichego grania radi jest wiele m. in. wyschniety elektrolit na wysciu koncówki -ale takie kondy nie wystepują w układach mostkowych wzmacniaczy czyli jak moc twojego radyjka RMS jest ok 20W to masz uklad mostkowy jesli 6W RMS bez mostka i tam własnie bedzie na wyjsciu elektrolit

    Wojtek
  • Poziom 11  
    W tym Pioneer-ze jest uklad mostkowy.
    Co do koncowki to sie nie grzeje... jutro posprawdzam napiecia, schemacik juz sciagnalem.
  • Poziom 19  
    Powodzenia :D
    Ps. Jaka kostka tam siedzi?
  • Poziom 11  
    z tego co widze to PAL005A
  • Poziom 11  
    No i sie rozwiazal problem.
    Problemem byla... masa. Pociagnalem - prosto z aku i wszystko gra ladnie. Tylko zastanawia mnie czemu u mnie w autku nie gralo, skoro nie bylo tego problemu. No ale juz blizej final przynajmniej.
    Jeszcze jedna rzecz - miedzy masa auta (stacyjka, minus z aku) a masa anteny jest opor oscylujacy okolo 96.. tak przynajmniej wskazuje miernik i nie chce byc inaczej. To chyba nie za dobrze o ile sie orientuje?