Witam. Polećcie mi jakiś dobry sprzęcik w rozsądnych pieniądzach do nowej kuchni. Jesteśmy w trakcie remontu i trzeba by w końcu zabrać się za AGD. Dodam ze chcemy lodówkę „side by side” koniecznie z kostakrka i woda zimna zasilana woda z instalacji sieciowej, kuchenkę, mikrofale, płytę inukcyjna, okap oraz zmywarkę. Zmywarka w zabudowie reszta widoczna i raczej w kolorze czarnym. Polećcie coś co fajnie się sprawuje nie psuje wyglada i nie jest kolosalnie drogie. Dzieki
Tak jak kolega KRY5PIN pisze, można wybrać coś z Amicy. Ważne, żeby piekarnik i mikrofalówka była z jednej firmy i linii, żeby pasowało to do siebie. Płyta indukcyjna na siłę czy 230V, okap kominowy czy podszafkowy? Zmywarka 60cm czy 45cm?
My robimy kuchnię na zamówienie, firma która to wykonuje chciała znać sprzęty przed ostatecznym zatwierdzeniem projektu, mając specyfikację sprzętu zanim przyjadą do Nas składają meble u siebie....
Po parunastu latach zużyły mi się sprzęty AGD firmy Bosch.
Zużyły się nie zepsuły.
Kupiłem estetycznie wyglądające sprzęty z Amiki.
Przełącznik rodzaju pieczenia w piekarniku padł po paru miesiącach. Szły święta a pani z Amiki powiedziała, że serwisant gwarancyjny najwcześniej będzie za 3 tygodnie czyli po świętach. Ma masę pracy. Coś mi to powiedziało. Wymieniłem przełącznik sam.
Następnie padł blok elektroniki płycie. Wymieniony na gwarancji. Po gwarancji przestał się wyłączać największy grzejnik płyty. Trzeba było wyłączyć płytę z sieci i poczekać aż wystygnie. Przyczyną był przegrzany przekaźnik. Wymieniłem , ale kupiłem na zapas jeszcze jedną sztukę.
Zaletą Amiki jest to, że sprzęty nie są plombowane i można samemu grzebać.
Może mam pecha ale np. w płycie Amiki jak działa największe pole grzewcze to w pobliżu płyta rozgrzewa się tak, że zbliżony do tego pola sensor parzy w palec.
Sekwencyjne sterowanie sensorami płyty wnuczka nazywa pianinem.
Jozgo to co radzisz? Bosh czy Samsung? O samsungu słyszałem z nowu ze kuchnie się lubią popsuć i ze po jakimś czasie lodówka ma problem z rozmnożeniem się.
Zawiodę Cię bo nie wiem.
1. Napisałem bardzo pozytywnie o sprzęcie Bosch'a z przed parunastu lat, ale każdy serwisant powie, że jeżeli chodzi o solidność sprzętu te parenaście czy dwadzieścia lat to przepaść.
2. Napisałem też jak się zachowuje u mnie sprzęt Amiki, bo o niej ktoś wspomniał.
Co masz kupić?
Są chyba na portalu serwisanci, którzy naprawiają sprzęt wielu firm? Może się odezwą?
Dodano po 11 [minuty]:
Jeżeli nikt, z serwisantów, się nie odezwie, to poszukaj w Częstochowie takiego punktu serwisowego nie firmowego.
Są chyba na portalu serwisanci, którzy naprawiają sprzęt wielu firm? Może się odezwą?
Pracuję w serwisie AGD, i pisząc ogólnie, to nie ma firm niezawodnych. Nie da się powiedzieć, że jak ktoś kupi Boscha, to ma spokój na lata, i odwrotnie, że jak ktoś kupi Amicę, to tylko serwis go czeka. Zawsze zalecam zdrowy rozsądek, i trzeba brać pod uwagę, że coś może paść. Dlatego też warto szukać sprzętów, które są serwisowalne, i mają łatwy dostęp do części zamiennych.
plastifon wrote:
Powaznie ta Amica ma tak niska jakosc?
Amica nie ma niskiej jakości. Jest ona adekwatna do ceny, i według mnie jest to dobra jakość. Wszystko jest później zależne od danego modelu.
To jest model z bardzo mało wydajnym agregatem (mrożenie 3,5kg/24godz). Po dołożeniu produktów lub obniżeniu temperatury, będzie długo dochodzić do siebie.
Przy dużym ruchu w lodówce, układ chłodzenia prawdopodobnie będzie zasuwał bez odpoczynku.
Sprzęt może niskobudżetowy, ale za podobną cenę i w podobnym rozmiarze inni producenci oferują znacznie więcej.
Hej, moim zdaniem firma nie jest aż tak istotna jak ogólne parametry. Najlepiej porównywać różne marki na stronach typu Media Expert. Można zamówić przez internet z darmową dostawą do punktu odbioru, które teraz działają do późna. To najlepsza opcja, żeby nie ograniczać sprzętu do jednego producenta.
Odnosząc się do linku z postu miłej Pani, wolnostojące lodówki no frost oferują do 12-14kg/dobę.
Jak na lodówkę do zabudowy i nie no frost to chyba OK.
Co do sprzętu marketowi to powiedzcie mi czy mit który opisuje ze sprzęt marketowi jest gorszej jakości i z innych kino produkcyjnych czy jest to faktycznie mit ??!
W Wigilię przestała grzać górna grzałka w piekarniku Amica.
2:0 dla piekarnika i 2:0 dla płyty po dwóch latach.
Zdarza się. Grzałki też się palą w Boschach, Electroluxach, Beko, Samsungach etc. Nie ma firm niezawodnych. Ale mimo to przy całej masie sprzętów Amica nie jest zła.
No zadałem tylko pytanie czy sprzęt z sieciówek jest gorszy jakościowo od takich z innych mniejszych sklepów z AGD. Pytam o zdanie opinie może ktoś ma jakieś doświadczenia bo słyszałem różne wersje różne opinie. Jedni mówią że marketom producenci wstawiają sprzęt z innej tańszej linii produkcyjnej. Ze jakość wykonania jest gorsza dla tego tez ten sam sprzęt potrafi różnic się cenowo nawet kilka stów. O to mi chodzi.
Właśnie kupiłem zestaw sprzętu po kilku miesięcznym wyborze konkretnych modeli. Nie naganiam do zakupu, ani nie reklamuję Wszystkie do zabudowy, wiec wybierz co chcesz. Ważna dla mnie była jakość do ceny oraz to jak sprzęt często pracuje i czy można bez niego w razie awarii sobie poradzić. Z tego powodu najważniejsze są dla mnie lodówka, pralka, zmywarka.
I po kolei:
1. Zmywarka Siemens SN636X03ME - cena poniżej 1600 zł, metalowe dno, szuflada na sztućce, wyświetlanie na podłodze stanu pracy, regulowane kosze, bardzo dobre opinie o BSH, renoma marki.
Na stronie Boscha lub Siemensa możesz sprawdzić czy ma metalowe dno.
2. Lodówka SAMSUNG BRB260010WW - cena poniżej 1800 zł, pełny NoFrost (to najtańsza lodówka z tym systemem w zamrażarce i chłodziarce), cicha (37dB) - zobaczę jak w praktyce, duża pojemność w stosunku do wielkości, dość dobre opinie
3. Piekarnik SAMSUNG NV75j3140BB - cena poniżej 1150 zł, możliwość dokupienia teleskopów, bez zbędnych bajerów, atrakcyjny wygląd - cały czarny.
4. Płyta indukcyjna AMICA IN6540ITB - cena poniżej 1100 (szukałem w miarę taniej +ubezpieczenie od stłuczenia i awarii na 5 lat), Funkcja Booster, zasilanie 230 lub 400V, reszta bajerów mnie nie obchodzi.
5. Okap TEKA GFG2 Glass - cena poniżej 400, wbudowany w szafkę (nie widać go od frontu), polecony przez sklep z meblami.
6. Pralka BOSCH WAE (nie pamiętam modelu) - cena poniżej 1300, robiona w PL, wymienne łożyska, polecana na forach, kupiona 4 lata temu chodzi bezproblemowo (mam miękką wodę).
Co do miejsc zakupu - ja podzieliłem na sklep internetowy i platformę aukcyjną. Obecnie na te sprzęty (1-4) jest bardzo dobra promocja w dużym sklepie z AGD, z tym że lodówka jest model wyższa (030WW).
No zadałem tylko pytanie czy sprzęt z sieciówek jest gorszy jakościowo od takich z innych mniejszych sklepów z AGD
Jedno i to samo, oczywiście mówiąc o jakimś konkretnym modelu znanego producenta. Czasem zdarza się, że urządzenia powstają na zamówienie sieciówek, ale to wtedy zwykle występują pod mało znanymi nazwami.