Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cb radio mtech legend 1 - cb radio brak odbioru i nadawania

Magnat3030 19 Dec 2018 15:06 1059 10
  • #1
    Magnat3030
    Level 5  
    Witam. Kupiłem cb radio cały zestaw jaki działał w innym aucie radio i antena. Po podłączeniu u mnie w aucie brak jest nadawania i odbioru wtyki ok podłączone bezpiecznik ok. Co może być za przyczyna ?
  • #2
    Interval
    Level 28  
    Czy podłączona jest sprawna antena, proszę sprawdzić przewód antenowy. Podczas demontażu mógł ulec uszkodzeniu.
  • #3
    Magnat3030
    Level 5  
    Tz zdjęte z jednego auta i podłączone do następnego i nic zero nadawania i odbioru, podłączane do innej anteny i nic. Włożona wtyczka do gniazda zapalniczki przy włączonym radiu i tyle.
  • #4
    Interval
    Level 28  
    Ok, a radio daje oznaki życia?
  • #5
    Magnat3030
    Level 5  
    Tak radio żyje włącza się wyłącza tylko nic nie słychać żadnych szumów itp czasem na kanale 19 kreski się pokazują jak by ktoś nadawał bo wzrastają i tyle
  • #6
    maylo
    Level 26  
    Może ciut więcej info ?

    To tak jak byś zadzwonił do serwisu TV i powiedział "telewizor mi nie działa - czy może mi pan powiedzieć co mogło się popsuć " :-D


    1. Słyszysz jakikolwiek cichy szum ?

    2. Po naciśnięciu PTT zapala się TX i wychyla skala ?

    3. Radia uruchamia się "PL" przy włączeniu ?

    4. Jest jakakolwiek reakcja w szumie(jeśli go słychać) jak podpinasz antenę pod gniazdo antenowe?
  • #7
    Magnat3030
    Level 5  
    Tak jest
    Po włączeniu zapala się PL
    Gdy wcisnę gruszkę kreski podnoszą sie na maksa
    Szumu nie słychać w głośnikach tylko gdy wcisnę gruszkę takie stuknięcię jak przy mikrofonie
  • #8
    gumisie
    Level 43  
    Witam.

    Podłączałeś to CB zgodnie z instrukcją ?, np: Link

    Pozdrawiam.
  • #9
    Magnat3030
    Level 5  
    Wszystko tak jak napisane. Mikrofonu nie odłączałem od radia, antenę dokręciłem i w gniazdo zapalniczki wtyk i tyle potem włączyłem radio a nic nie stroiłem.
  • #10
    maylo
    Level 26  
    Rozkręć radio potencjometrem głośności oraz rf-gain na MAX (gałka SQ na minimum) i przyłóż ucho do głośnika - zobacz czy bardzo cicho słuchać szum i ewentualnie rozmowy
  • #11
    Magnat3030
    Level 5  
    Dziwne ale słychać szum gdy poruszam wtykiem od gniazda zapalniczki, gdy je tylko włożę to nic żadnego szumu. Głośność też na max SQ na minimum i nic tylko podczas poruszania tym wtykiem od zapalniczki.