Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DeLonghi 23.450 przy braku wody komunikat "zbyt drobno zmielona kawa"

arsonas 20 Dec 2018 22:06 4383 6
    arsonas
    Level 10  
    Witam,
    Problem z ekspresem DeLonghi 23.450. Kiedy kończy się woda z zasobniku zamiast stosownego komunikatu pojawia się"Zbyt drobno zmielona kawa, wyreguluj młynek / Zamocuj dyszę wody i naciśnij OK".
    Komunikat ten pojawia się tylko w opisanej sytuacji. Wyłączenie ekspresu, uzupełnienie zbiornika wody, ponowne włączenie i problem znika. Do następnego braku wody kiedy ten dziwny nie prawdziwy komunikat pojawia się ponownie.
    Ktoś ma/zna podobny przypadek?

Ekspres odkamieniany/odwapniany regularnie płynem DeLonghi. Utrzymywany w czystości, woda tylko filtrowana. kupiony w 2010 więc swoje lata ma, licznik ok 8000 kaw.
    Pozdrawiam
    sorier
    Level 28  
    Co to za model 43.450? Jakiś wyjątkowo rzadki okaz? :)

Czujnik poziomu wody działa? Jak wylejesz całą wodę ze zbiornika to sygnalizuje brak wody (przed uruchomieniem pompy)?
    arsonas
    Level 10  
    Mój błąd oczywiście chodzi o model 23.450 poprawiłem. Dzięki za zwrócenie uwagi.
    Odpowiadając na pytanie. Włączyłem ekspres, wysunołem zbiornik (komunikat brak zbiornika) wylałem wodę, włożyłem zbiornik, cisza. Brak jakiegokolwiek komunikatu. Na pustym zbiorniku włączyłem kawę, rozległ się strasznie głośny dźwięk zasysania, coś jakby pompa? Kawa zmielona i komunikat Zbyt.....
    DeLonghi 23.450 przy braku wody komunikat "zbyt drobno zmielona kawa" DeLonghi 23.450 przy braku wody komunikat "zbyt drobno zmielona kawa"
    sorier
    Level 28  
    Czyli nie działa czujnik poziomu wody, albo "zawiesił" sie pływak w zbiorniku , albo nie działa sam czujnik (wewnątrz ekspresu na przeciw pływaka). Rozebrać, sprawdzić, ewentualnie wymienić.
    arsonas
    Level 10  
    DeLonghi 23.450 przy braku wody komunikat "zbyt drobno zmielona kawa"

Serwis poradził sobie z problemem.