logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie partycji na dysku. "Chroniona partycja GPT"

barytek 21 Gru 2018 19:26 2745 18
REKLAMA
  • #1 17642520
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam.
    Podczas pracy dysku 3TB Toshiba "PC P300" na przejściówce USB-SATA MT5100 nagle coś się spaliło (dioda na zasilaczu zaczęła migać jakby się włączało zabezpieczenie przeciwzwarciowe). Jak się okazało przejściówka padła (robi zasilaczowi zwarcie nawet bez podłączonego dysku czy kabla USB do kompa). Dysk jednak chyba przeżył. Problem taki że teraz (przy dysku podłączonym bezpośrednio do komputera za pomocą kabla SATA) wyskakuje takie coś zamiast całej partycji 3TB (była tam jedna partycja NTFS 3TB):
    Tak to wygląda w DMDE:
    A 101 pierwszych sektorów jest w załączniku (na dysku nie było żadnego systemu operacyjnego).
    No i pytanie co dalej robić? Dodam że nie mam gdzie przekopiować danych dysku. Pełne przeskanowanie dysku w DMDE też sobie na razie musiałem darować bo po 2 godzinach skanowanie osiągnęło dopiero 15%.
    Może da się to jakoś naprawić po prostu podmieniając jakiś początkowy sektor?
    Załączniki:
    • dev4_lba0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17642909
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Da się używając adaptera emulującego dysk jako urządzenie o sektorach 4K, teraz jest 512B i masz problem, bo partycja jest NTFS 4K. Przy użyciu odpowiedniego adaptera sama powróci bez jakichkolwiek modyfikacji. W DMDE dla pewności możesz zawsze wymusić parametry urządzenia, wybierając 4K i sprawdzić jak będzie to wyglądać w oknie partycje.
    Potwierdzeniem tego jest chociażby tablica GPT zaczynająca się od sektora 8 (tam omyłkowo za dużo zaznaczyłem przy opisie - dostępny dla partycji jest od LBA 6 do 732 566 640). LBA 0-5 i 732 566 641 - 732 566 645 to tablica GPT.
    To samo widać w twoim screenie już bez odczytu zamieszczonych sektorów.
    1. Na zielono partycje, które będą wstawione przy emulacji w DMDE urządzenia jako urządzenie o sektorach 4K - teraz zmniejszone 8 - krotnie.
    2. Na czarno twoja partycja 4K, która teraz została inaczej skalkulowana w DMDE (przeliczenie 8 razy większej liczby sektorów) ale jednak z dopiskiem 4K (informacja o niewłaściwym aktualnie wybranym Bps urządzenia).
    Wobec powyższego twoje partycje (widoczna tylko jedna będzie) powinny być pod LBA 2 urządzenia 4K - czyli w aktualnym stanie sektor 16 kopii - wystarczy sprawdzić, że się zgadza.
  • REKLAMA
  • #3 17643016
    barytek
    Poziom 23  
    Czy chodzi o konwerter USB-SATA? A da się aby na tym konwerterze partycja ta była normalnie widoczna?
    Ja w kwestii systemów plików to jestem dosyć zielony i z tego wszystkiego rozumiem z 75%
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17643060
    mati211p
    Przy obecnym podłączeniu system nie zobaczy tej partycji. Musiałby być sposób na zmuszenie kontrolera do rozpoznawania urządzania jako urządzenie z sektorami 4K a w rzeczywistości jest 512B i tak widzi kontroler. To adapter do tej pory tak je emulował, więc problemu nie było. Wystarczy Ci nowa przejściówka również emulująca jako urządzenie z sektorami 4K.
  • #5 17643066
    barytek
    Poziom 23  
    Ale mam drugi dokładnie taki sam kontroler. I na nim to samo.

Zaraz podłącze dysk przez kontroler.
  • Pomocny post
    #6 17643070
    mati211p
    Pokaż screen przy podłączeniu przez drugi kontroler.
  • #7 17643094
    barytek
    Poziom 23  
  • #8 17643105
    mati211p
    Tutaj to samo masz co przy bezpośrednim podłączeniu. Jeśli to dwa identyczne adaptery to musiały się różnić wewnątrz. Wobec tego albo znajdziesz odpowiedni adapter, albo zostaje skopiowanie przy odpowiednim ustawieniu Bps do pliku 3TB jako kopia posektorowa, potem zamontowanie kopii i wgranie plików na urządzenie przystosowane do pracy z sektorami 512B. Jednak to wymaga chwilowo dodatkowego urządzenia o pojemności 3TB i bardzo dużo czasu.
  • REKLAMA
  • #9 17643116
    barytek
    Poziom 23  
    I jakaś rada? Zostawić ten dysk w spokoju? Co zrobić żeby taka sytuacja znowu się nie powtórzyła? Po świętach przyjdzie mój nowy kontroler USB, Taki sam jak pierwszy i 2. Przynajmniej z nazwy i symbolu.
  • #10 17643120
    mati211p
    Tutaj zdarzyła się awaria adaptera. Sam dysk w tej chwili działa, jednakże rozbieżność wynikająca z jego odczytu w inny sposób powoduje brak dostępu do danych w chwili obecnej z poziomu eksploratora. Skoro już zamówiłeś nowy adapter USB to może warto poczekać aż przyjdzie i sprawdzić jak on emuluje dysk w systemie.
  • #11 17643121
    barytek
    Poziom 23  
    A czy jest szansa że na jakiejś nowej płycie główniej tyn dysk pójdzie?
  • #12 17643130
    mati211p
    Obawiam się, że nie (tu mówimy nie o odczytywaniu dysku, bo ten jest czytelny, a jedynie o rozpoznaniu obecnej na nim partycji i uzyskaniu dostępu do danych bez kopiowania ich w inne miejsce). Może dobrze przejść się z dyskiem do jakiegoś sklepu komputerowego i podpytać, czy możesz sprawdzić ten dysk na różnych oferowanych przez nich w sprzedaży adapterach. Wtedy kupisz taki, co spowoduje prawidłowe odczytanie danych bez konieczności ich kopiowania - o ile nowy adapter też nie spowoduje ich prawidłowego uwidocznienia. Problem stworzyła rozbieżność emulacji urządzenia przez uszkodzony adapter w inny sposób, niż był on w rzeczywistości wyprodukowany.
  • #13 17643145
    barytek
    Poziom 23  
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale to że się adapter uszkodził raczej nie miało wpływu na ten problem, ponieważ wcześniej dyski sformatowany na tym konwerterze nie działy bezpośrednio podłączone do płyty głównej. Ja w ogóle nie rozumiem po co ktoś wymyślił tą emulację. Na mój chłopski rozum skoro są sektory 512bitowe to tak zapisywać dane. Jak dysk ma sektory 4k to robić to w 4k a nie emulować dysk z sektorami 512 do 4k. Mimo wszystko dziękuje za poświęcony czas. Chyba jeszcze jeden znajomy ma taki sam konwerter a po świętach przyjdzie mój i zobaczymy. A jak nie to kopiowanie. Ale międlenie 3TB nie do końca mi się uśmiecha.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze pozostaje opcja naprawy starego konwertera który ma ewidentne zwarcie na wejściu "napięciowym". Może tylko przetwornica poszła a sterownik USB i SATA i reszta jest cała. Na płytce jest brak jakichkolwiek uszkodzeń.
  • #14 17657727
    barytek
    Poziom 23  
    Kupiłem dysk więc mam gdzie przenieść dane. Robię pełne skanowanie w DMDE RAW + NFTS . Moje postępowanie jest prawidłowe? Co dalej?
  • #15 17657865
    mati211p
    Przenieść chyba trzeba będzie dwukrotnie. Po pierwsze na początek trzeba wymusić w DMDE tryb odczytu dysku źródła jako 4K. Robi się to jak poniżej:
    Następnie możesz pokazać screen, czy ok. Jeśli tak to wykonać w takim trybie kopię urządzenia do pliku (lub partycji). Po wykonaniu kopii należy kopię tą zamontować, np. z użyciem OSFMount. Po jej zamontowaniu dane ponownie skopiować na przygotowany inny dysk (np. na ten z którego kopię wykonano, jeśli kopia montuje się ok i dane są czytelne).
  • #16 17658314
    barytek
    Poziom 23  

Dodano po 14 [minuty]:

Przez ten czas ręcznie zacząłem odzyskiwać dane. Trochę DMDE ma ograniczenia w wersji testowej ale przy tych danych które potrzebuje nie stanowi to większego problemu. Na szczęście potrzebnych danych z tego dysku nie jest wiele. Jeszcze nie wiem jak będzie z innymi dyskami i pewnie przy nich ta metoda mi się przyda.
  • #17 17658465
    mati211p
    Teraz masz ok, bo masz EBCF. Tak jak pisałem jakbyś zrobił kopię i zamontował, to by nie było ograniczeń, ale rób jak uważasz. Wynik końcowy i tak będzie identyczny.
  • #18 17658580
    barytek
    Poziom 23  
    Wyszło mi że potrzebowałem tylko 500GB danych z tego dysku. A czy przy okazji mógł bym poprosić o instrukcję jak zrobić kopie do pliku lub partycji? Przyda mi się przy innych dyskach.
  • #19 17658771
    mati211p
    Po uruchomieniu wybrać opcję kopiuj sektory. Następnie wybrać dysk źródłowy z urządzeń fizycznych. Po tym jako docelowy wybrać plik i wskazać miejsce zapisu, ot cała filozofia. Poniżej screeny (kopia do pliku):
    Oraz film z tworzenia kopii pendrive do pliku (analogicznie), tylko tu dodatkowo ustawienia parametrów odmienne od standardowych i kopia z logiem, u Ciebie można pozostawić standardowe parametry, natomiast log jeśli chcesz mieć podgląd na to co i jak się skopiowało można zostawić. Jest on pomocny, gdy na dysku znajdują się sektory, których nie udało się skopiować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odzyskaniem partycji na dysku 3TB Toshiba "PC P300" po awarii przejściówki USB-SATA MT5100, która spowodowała zwarcie. Po podłączeniu dysku bezpośrednio do komputera, partycja NTFS nie jest widoczna. Użytkownicy sugerują użycie adaptera emulującego dysk z sektorami 4K, co może przywrócić dostęp do danych. Wskazują również na konieczność wykonania kopii posektorowej dysku w DMDE, a następnie montażu tej kopii w celu odzyskania danych. Użytkownik planuje zakup nowego kontrolera USB oraz rozważa naprawę uszkodzonego adaptera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA