Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Julia Stero - Wskaźnik siły odbieranego sygnału

krychast 22 Dec 2018 17:17 1020 16
  • #1
    krychast
    Level 20  
    Witam jak w temacie-radio pięknie gra natomiast w miejscu stoi wskaźnik siły odbieranego sygnału. Na T409 napięcia zgodne z serwisówką. Proszę o pomoc.
    W załączniku serwisówka ze schematem.
  • #3
    krychast
    Level 20  
    Wskaźnik jest ok. Podstawiłem drugi i jest to samo.
  • #4
    krakarak
    Level 40  
    Psiknij Kontaktem lub isopropanolem do środka isostatu w sekcjach podłączonych do bazy i kolektora tranzystora T409 (A, B, C oraz G, H, I).
    T409 i D202 są sprawne?
  • #5
    krychast
    Level 20  
    Dioda i tranzystor sprawne.
  • #7
    krakarak
    Level 40  
    Autor świętuje...
    Przecież wystarczy przyłożyć miliwoltomierz do anody diody D202, aby stwierdzić czy napięcie tam występuje wraz z dostrojeniem do stacji, jeśli jest to miernik do bazy T409 i potem jego emitera.
    C459 ma za zadanie wygładzić skoki napięcia i uczynić ruch wskazówki płynnym. Oczywiście jego zwarcie ( byłby to ewenement) unieruchomi wskazówkę a upływność to nerwowe ruchy.
    krakarak wrote:
    Psiknij Kontaktem lub isopropanolem do środka isostatu w sekcjach podłączonych do bazy i kolektora tranzystora T409 (A, B, C oraz G, H, I).

    Zrobione?...
  • #8
    krychast
    Level 20  
    Adamcyn wrote:

    Jest też możliwość, że radio odbiera, ale obwody się na tyle rozstroiły, że wskazówka nie wstaje.


    To będzie ten trop panowie.Przedzwoniłem całe połączenie wskaźnika wg schematu i było jak najbardziej prawidłowe.Podpiąłem transmiter FM i dopier przy tak silnym sygnale wskazówka drgnęła. Co ciekawe lepiej się dostraja na dole pasma (cewkami) gdzie miernik pokazuje praktycznie na skali pomiędzy 4-5 a już niestety słabo to wygląda na górze pasma gdzie stroje trymerami.Wskazówka praktycznie stoi w miejscu.
    Dałem nowe trymery ale bez poprawy.
  • #9
    Andrzej L.
    Level 30  
    Jeżeli w obwodzie p.cz. masz polskie filtry ceramiczne FCM istnieje podejrzenie, że któryś z nich ma niepożądane duże tłumienie w paśmie przepustowym, co dodatkowo może zaniżać wskazania. Najprostszy test bez wylutowywania to zwierać wejście i wyjście badanego filtra pojemnością 100nF. Dobre filtry mają tłumienie nie większe niż 6dB.
    Trzeba by było pod tym kątem sprawdzić jeżeli masz czym. Polskie filtry słynęły złą właściwością, że często łapały duże tłumienia nawet po kilkanaście dB w paśmie przepustowym. Wskaźnik poziomu sygnału odbieranej stacji w tym odbiorniku do wybitnych również nie należy. Sprawdzałeś wpływ podkówki R203 4k7 na wskazania? A jednocześnie nie ustawić tak, by szum ukf wychylał wskaźnik.
    Z serwisówki nie wynika jakie rdzenie ferrytowe są w cewkach w.cz. głowicy (tylko podany symbol diorowski cewki, który tylko diora znała co pod tym symbolem się konkretnie kryło i jakich materiałów użyto). Trzeba by było sprawdzić co się będzie dziać jak masz sprawdzone źródło rdzeni z materiału U11, gdy taki rdzeń podstawimy czy jest jakaś poprawa względem fabrycznych rdzeni.
    Jeżeli na końcu pasma wskaźnik nie raczy nawet drgnąć (za słaby sygnał w bloku p.cz.) to do celów strojeniowych proponuję sklecić sobie wyższej klasy wskaźnik na kostce UL1200, ta już reaguje gdy napięcie w bloku p.cz. ma wartość 1mV, a zamyka wskaźnik gdy napięcie p.cz. osiągnie wartość 100mV (powyżej tego napięcia już nic nie przyrasta na wskaźniku z UL1200). Dzięki temu w ogóle będzie cokolwiek widać na wskaźniku, bo reaguje na dużo niższe sygnały. Taki wskaźnik wtedy zapinamy bezpośrednio na wyjście głowicy (kołek 107, wyjście filtra F101 nr 205, jak sygnał tam też będzie za duży to wstawiamy dodatkowy tłumik pojemnościowy lub nawet podkówkę kilkaset Ohmów jako dzielnik napięcia) bo na 13 nóżce UL1211 panuje już zbyt duży sygnał p.cz., który zatka wskaźnik i będzie przez większość czasu wskazywał max. sygnału uniemożliwiając strojenie głowicy. Chyba, że ktoś przypadkiem rozstroił obwody p.cz. LC i nawet na 13 nóżce UL1211 występuje znikomy sygnał p.cz.
  • #10
    krychast
    Level 20  
    A więc tak: zrobiłem na próbę numer z kondensatorem 100nF na filtrach i nie widać różnicy w działaniu wskaźnika, poza tym wzrosła ilość szumów. Wylutowałem je i dałem muraty 10,7MHz o jakim paśmie przenoszenia to nie wiem.Po wymianie filtrów więcej stacji łapie w STEREO ale wskaźnik jak stał w miejscu to tak stoi.Rdzenie mam podmienione na U11 ale ręki uciąć nie dam iż to materiał u11-kupione kiedyś na alle...
  • #11
    krakarak
    Level 40  
    @krychast masz miernik? Zmierz jak zachowuje się napięcie za diodą D202 w czasie dostrajania do stacji. W elektronice bez pomiarów nie można nic sensownego zrobić, można sobie tylko narobić kłopotów (np. rozstroić filtry lub pokruszyć rdzenie).
  • #12
    krychast
    Level 20  
    Mam wszystko oprocz wobuloskopou
  • #13
    krakarak
    Level 40  
    Skoro masz mierniki to kiedy skorzystasz z miliwoltomierza a nie uszu?
    Instrukcję strojenia masz w serwisówce, którą załączyłeś. Do tej pory nie zmierzyłeś czy są jakiekolwiek zmiany napięcia na diodzie D202 więc nawet nie wiemy czy występują na niej zmiany napięcia zależne od dostrojenia (wielkości sygnału) do stacji.
  • #14
    krychast
    Level 20  
    A więc tak:
    na anodzie d201 napięcie rośnie wraz ze wzrostem siły odbieranego sygnału ale na katodzie sygnał jest bez zmian-mierzone oscyloskopem.
  • #15
    krakarak
    Level 40  
    @krychast mam wrażenie, że robisz sobie z nas jaja... Skoro masz oscyloskop to w czym problem przyłożyć jego sondę (układ wejściowy oscyloskopu ustawić na pomiar napięcia stałego) do kolejnych punktów i elementów, na których to napięcie powinno być? Czyli iść wraz ze schematem od anody diody D202 do wskaźnika wychyłowego?
    Przyłóż sondę do R456, jego końcówka od strony isostatu (nie bazy), jak nie ma napięcia zmieniającego się wraz z dostrojeniem to są zaśniedziałe styki isostatu od UKF, jeśli napięcie jest to sonda na kolektor T409, potem kolejna sekcja na isostacie (możliwe zaśniedzenie styków).
    W starszym sprzęcie polskiej produkcji bolączka były śniedziejące, "posrebrzane" styki. Dlatego na samym początku napisałem, abyś w nie psiknął Kontaktem lub isopropanolem i wielokrotnie popstrykał tymi isostatami (aby styki się obtarły z nalotu).
  • #16
    krychast
    Level 20  
    A czytałeś to:
    Quote:
    Przedzwoniłem całe połączenie wskaźnika wg schematu i było jak najbardziej prawidłowe


    jaj sobie nie robie-pisałem że przy transmiterze wskazówka drga czyli jakby sygnał pcz był za słaby ale o dziwo przestrojone wszystko prawidłowo
  • #17
    Adamcyn
    Level 38  
    krychast wrote:
    przy transmiterze wskazówka drga czyli jakby sygnał pcz był za słaby ale o dziwo przestrojone wszystko prawidłowo

    Jak wskaźnik reaguje na nastawę R203?

    Czy między 207 i 208 można ustawić 0,3 V (opis w instrukcji)?