Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pojawia sie prąd we wszystkich 3 przewodach

Mati79548 23 Gru 2018 15:50 204 7
  • #1 23 Gru 2018 15:50
    Mati79548
    Poziom 2  

    Witam.
    Robię sam instalacje w garażu i mam dość nietypowy problem.
    Prowadze przewód ze skrzyni z której biorę prąd do gniazdka i z niego dalej do puszki. Wszystko jest w porządku czyli brązowy to L, niebieski to N, a żółto-zielony to PE. Sprawdzam próbnikiem i zapala sie tylko w brązowym. Ale dalej zaczynają się schody ponieważ kiedy podłącze w puszce brązowy z brązowym który idzie do nastepnego punktu to pojawia mi sie prąd we wszystkich przewodach. Probnik świeci troche słabiej ale święci w niebieskim i żółto-zielonym.
    Nie wiem co może być przyczyną i jak to zlikwidować.
    Sprawdzalem na innych przewodach które dochodzą do puszki i w innych jest to samo więc to nie jest wina przewodu.
    Proszę kogoś o pomoc. Nie robię tego na codzień.

    0 7
  • #2 23 Gru 2018 15:55
    ciuqu
    Poziom 34  

    Jeżeli na pozostałych przewodach próbnik świeci ciemniej to są nigdzie nie podpięte, podłącz do n i pe a przestaną "świecić" . Poczytaj o indukowaniu napięcia w przewodach.

    0
  • #3 23 Gru 2018 16:29
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Mati79548 napisał:
    Nie wiem co może być przyczyną i jak to zlikwidować.
    To bardzo trudne, ta likwidacja, ale moze polacz najpierw wszystkie przewody, a później ,,próbnikuj" :D :D

    0
  • #4 23 Gru 2018 21:09
    Mati79548
    Poziom 2  

    ciuqu napisał:
    Jeżeli na pozostałych przewodach próbnik świeci ciemniej to są nigdzie nie podpięte, podłącz do n i pe a przestaną "świecić" . Poczytaj o indukowaniu napięcia w przewodach.


    Tylko że ja chce podłączyć prąd do przełącznika światła więc idzie tylko L w brązowym a w niebieskim chce zrobić powrót z przełącznika i dac do żarówki. A jeśli w niebieskim pojawia sie prąd po podlaczeniu brązowego to przełącznik wgl nie zadziała

    Dodano po 3 [minuty]:

    Krzysztof Kamienski napisał:
    Mati79548 napisał:
    Nie wiem co może być przyczyną i jak to zlikwidować.
    To bardzo trudne, ta likwidacja, ale moze polacz najpierw wszystkie przewody, a później ,,próbnikuj" :D :D


    Słuchaj, nie każdy jest taki obeznany w temacie elektryki jak ty. Gdybym wiedział gdzie jest tego przyczyna to bym tu nie pisał. Twój komentarz nic nie wnosi. Polaczylem już wszystkie przewody do przełącznika czyli tylko L a pojawia mi sie prąd w dwóch pozostałych

    Dodano po 5 [minuty]:

    Tumiwisizm napisał:
    Witaj, przewody są nowe czy stare z zapasów PRL. Jeśli stare to może być już licha izolacja, a jeśli nowe to ważne żeby była gumowa. Sprawdź też przed każdym punktem (puszka, gniazdo) każdy przewód czy próbnik świeci (nawet słabo). Jeśli tak, to udaj się do poprzedniego punktu (puszki) i sprawdź czy nie ma w niej przebicia z przewodu fazowego na pozostałe. Odnośnie do tego co kolega ciuqu napisał, to żeby wyindukowało się napięcie w przewodzie prostym, znajdującym się jeden koło drugiego to napięcia muszą być znacznie wyższe niż to w gniazdku. Daj znać ja Ci idzie.


    Przewody są nowe. 3x1.5 i 3x2.5
    No właśnie jest tak że w przewodzie który wychodzi z gniazdka jest prąd tylko w brązowym a gdy w puszce podlacze do drugiego przewodu 3- żyłowego tylko brązowy to pojawia sie w dwóch pozostałych

    0
  • #5 23 Gru 2018 21:12
    ciuqu
    Poziom 34  

    Jeżeli przewód jest nigdzie nie podpięty to będzie się w nim indukować napięcie powodujące świecenie próbnika. Jeżeli posiadasz miernik to zmierz czy nie ma zwarcia między przewodami, oczywiście po wyłączeniu napięcia. Jak podłączysz żarówkę do przewodów to próbnik nie będzie "świecić" bo przewód będzie podłączony do N przez żarówkę.

    0
  • #6 23 Gru 2018 21:17
    mawerix123
    Poziom 38  

    Mati79548 napisał:
    No właśnie jest tak że w przewodzie który wychodzi z gniazdka jest prąd tylko w brązowym a gdy w puszce podlacze do drugiego przewodu 3- żyłowego tylko brązowy to pojawia sie w dwóch pozostałych


    Zacząć trzeba od tego że z puszki gniazd nie wyprowadza się przewodów do oświetlenie, według przepisów obwody gniazd powinny być oddzielne od obwodów oswietlenia.
    Napięcie które mierzysz neonówką na pozostałych przewodach wyłącznika jest wyindukowane (czyli mówiąc laickim językiem takie trochę fikcyjne, nic z niego nie zasilisz a taki przewód połączony z N czy PE sprawi że napięcie z tego przewodu zniknie).

    0
  • #7 23 Gru 2018 22:04
    Wawrzyniec
    Poziom 33  

    Mati79548 napisał:
    Twój komentarz nic nie wnosi. Polaczylem już wszystkie przewody do przełącznika czyli tylko L a pojawia mi sie prąd w dwóch pozostałych
    Wnosi i to dużo. Podłącz wszystkie przewody i wkręć żarówkę i dopiero wtedy sprawdź próbnikiem. A zielono-żółty podłącz do PE. Jak masz podłączony tylko brązowy do L, a pozostałe przewody nigdzie nie są podłączone to na nich próbnik będzie świecił (trochę słabiej) i to jest normalne.

    0
  • #8 23 Gru 2018 22:16
    zworys
    Poziom 33  

    Kolego autorze - bez urazy ale - proponuję znaleźć elektryka do wykonania tej instalacji. Z Twoich wypowiedzi wynika że nie "czujesz "tego tematu zupełnie i możesz zrobić sobie krzywdę.

    0