Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Radio RNS-E audi a6 c5 - wyświetlacz niedziała

kris185 23 Dec 2018 19:07 2667 7
  • #1
    kris185
    Level 13  
    No i u mnie wystąpił problem z gasnącym wyświetlaczem.
    Zgasł wyświetlacz, na początku jak zgasł to było coś tam widać jak się poświeciło np. telefonem. Teraz to zupełnie ciemność, czasem pomogło otworzyć ekran i zamknąć i działało.
    Nawet przy otwartym ekranie jak się poruszało taśmą to znów wyświetlacz ożył ale teraz totalny brak obrazu.
    Zauważyłem teraz jeszcze że jak się załączy to ekran czernieje a jak się wyłączy to delikatnie robi się jasny i pokazują się poziome kreski.

    Sprawdziłem taśmę jest OK. Radio normalnie gra i podświetlenie klawiszy działa tylko ten wyświetlacz.
    Jeśli nie taśma to co może być przyczyną? elektronika wyświetlacza?, płyta główna?, świetlówka w wyświetlaczu?
  • #2
    Szarik85
    Level 19  
    Jeśli taśma jest na pewno sprawna to możliwe że ekran się rozwarstwił
  • #3
    justka80
    Level 29  
    Najprawdopodobniej masz nadpalone 2 piny (po stronie gniazda w płycie głównej) w taśmie przyłączenia panela.
    Naprawa polega na wymianie taśmy lub jej regeneracji tzn. umiejętnym pobieleniu cyną tych dwóch ścieżek. Nieryzykowne wymontowanie i zamontowanie taśmy wiąże się z koniecznością zdemontowania całej ściany przedniej radia.
  • #4
    kris185
    Level 13  
    Mam radio na stole, przedni panel wymontowany i wyjąłem płytę z tym gniazdem. Przy samym gnieździe nie widać nic niepokojącego. Chyba że poprawić luty przy złączu?
    Samą taśmę od strony gniazda płyty głównej lekko przyciąłem o 1mm, efektu żadnego.
  • #5
    Szarik85
    Level 19  
    Taśmę dokładnie sprawdzałeś ? Przycięcie nie zawsze pomaga.Najlepiej mieć pewną taśmę wtedy można coś wykluczyć.Sprawdź również czy taśma w złączu płyty głównej dobrze przylega
  • #6
    kris185
    Level 13  
    Taśmę sprawdziłem miernikiem czy ścieżki mają przejście i jest OK. Próbowałem lekko dociskać taśmę przy złączu ale żadnego efektu.
    Przy załączaniu radia widać że ekran się delikatnie ściemnia, wydaje mi się że problem jest grubszy niż taśma i złącze.
  • #7
    Szarik85
    Level 19  
    To pozostaje coś w wyświetlaczu.Raczej winna nie jest płyta główna
  • #8
    kris185
    Level 13  
    W wyświetlaczu na płycie jest tak jakby trafo, może coś z tym się stało. Są dwa główne piny i 4-5 pinów mniejszych tylko nie mam żadnego schematu ani nie wiem jakie tam powinny napięcia wychodzić.

    Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

    Wyświetlacz wystartował, obciąłem jeszcze troszkę taśmę, od jednej strony podkleiłem taśmą klejącą. Podłączyłem pod gniazdo w płycie i wyświetlacz się uruchomił.
    Działa i bardzo dobrze wyświetla.
    Dziękuję za podpowiedzi. Temat rozwiązany.