logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność używania Windows 2000 z naklejką na obudowie bez nośnika i książki

PioM 03 Wrz 2005 13:12 2155 6
REKLAMA
  • #1 1788535
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    Czy jak kupie komputer z naklejoną naklejką - certyfikatem Win2k na obudowę to mogę używać legalnie na nim tegoż Windowsa?
    Komputer jest bez hdd a takze bez ksiazki i cd z systemem.
  • REKLAMA
  • #2 1788544
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    I prawdopodobnie bez faktury zakupu z zapisem o Windows 2000? Nie możesz.
  • REKLAMA
  • #3 1788851
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    warunki licencji są jasne :

CD
    naklejka
    faktura
    ksiązeczka

temat był poruszany na elektrodzie - dyskusja była bardzo ciekawa

poszukaj tematów o legalność windowsa
  • REKLAMA
  • #4 1788916
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    No chyba, że jest to kilkuletni laptop i używasz go prywatnie... wtedy jest to też nielegalne, ale teoretycznie licencja OEM nierozerwalnie wiąże system z komputerem (czyli niby jednak legalne), no i trudno żebyś wszędzie ze sobą nosił fakturę i oryginalny nośnik.
  • REKLAMA
  • #5 1789513
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    tzok napisał:
    trudno żebyś wszędzie ze sobą nosił fakturę i oryginalny nośnik.

tak ale w razie kontroli moga poprosić abyś wstawił sie na komisariat w celu przedstawienia stosownych dokumentów.

licencja jest nierozerwalnie związana z komputeram ale musisz spełniać wszystkie warunki licencji - podałem wyżej

brak czegokolwiek tak na dobrą sprawe robi system nielicencjonowany - a więc pirat

w śadzie nie powiesz kupiułem z naklejką bez płyty - to nikogo nie interesuje - same naklejki są na allegro :D reszta też - tylko faktury nie skąpletujesz
  • #6 1789527
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Nie mówię, że to legalne... ale faktury masz obowiązek trzymać tylko 3 lata a poza tym ja mówiłem o laptopie, gdzie zazwyczaj nie ma oryginalnej płytki z Windowsem, system jest preinstalowany i co najwyżej jest RescueCD.

P.S.
    Ciekawe co ja bym miał zrobić - mam Windowsa z uczelni na licencji MSDN AA, ale nie mam na to żadnej licencji, umowy, żadnego pisemniego dowodu a w/g licencji mogę go używać dożywotnio, nawet po zakończeniu nauki.
  • #7 1789546
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    tzok napisał:
    mam Windowsa z uczelni na licencji MSDN AA, ale nie mam na to żadnej licencji, umowy, żadnego pisemniego dowodu

Nie do końca. Osoba odpowiedzialna za MSDN AA na wydziale, na którym kolega studiuje ma obowiązek prowadzić rejestr użytkowników, a kolega zapewne posiada aktualną legitymację studencka. Zatem jest pisemne potwierdzenie praw kolegi do posiadanej wersji Windows, tylko ono nie jest w posiadaniu kolegi.

Podsumowanie tematu

✨ Legalność używania systemu Windows 2000 z naklejką certyfikującą na obudowie komputera, ale bez oryginalnego nośnika (CD) i dokumentacji (książeczki, faktury), jest wątpliwa. Licencja OEM na Windows 2000 jest nierozerwalnie związana z konkretnym komputerem, jednak pełna legalność wymaga posiadania wszystkich elementów licencyjnych: oryginalnego nośnika instalacyjnego, naklejki COA, faktury zakupu oraz dokumentacji systemu. Brak któregokolwiek z tych elementów, zwłaszcza faktury potwierdzającej zakup systemu, może skutkować uznaniem oprogramowania za nielegalne (pirackie). W praktyce, w przypadku kontroli, użytkownik może zostać poproszony o przedstawienie dokumentów potwierdzających legalność licencji. W przypadku laptopów z preinstalowanym systemem często brak jest oryginalnej płyty instalacyjnej, co jednak nie zmienia wymogu posiadania dowodu zakupu. Przykład licencji MSDN AA pokazuje, że niektóre licencje mogą mieć inne zasady użytkowania, jednak standardowa licencja OEM Windows 2000 wymaga kompletności dokumentacji i nośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA