Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Motorower własnej roboty brak stabilności

Marek merc 28 Dec 2018 20:24 2385 37
    Marek merc
    Level 11  
    Nie robiłem jazdy, ponieważ za zimno. Zrobię to na wiosnę Tak lagi wysunąłem, ale nic więcej. Sprawdziłem tylko na lagach tą różnicę 8mm pomiędzy lagą a felgą to chyba ślepy by zobaczył różnicę a mierząc suwmiarką od lagi do felgi to 8mm na bank. Mnie się nie pali mam samochód i nie ma problemu robiłem ten rower dla zabicia czasu i dla swojej przyjemności. I żeby sobie udowodnić, że dam rady zrobić. Rama jest równa na bank i tylne koło też, wcześniej opisałem jak była sprawdzana rama. Tak, że rama jest ok, ale tak jak pisałem bez suwmiarki ślepy by zobaczył różnicę pomiędzy widełkami a felgą i oponą. Jedynie, co to tylne koło ma 24 cale a przednie 26 to jakieś 4 cm różnicy. Nie jestem pewien czy to ma jakieś znaczenie w prowadzeniu? Ale raczej nie, bo chyba kiedyś widziałem Choper i miał tył mniejszy a przód większy, ale nie jestem pewien, wystarczy ściągnąć koło w lagami i bardzo dobrze widać różnicę 8mm Tak jak pisałem, że sam nie będę się bawił w te przeróbki, ponieważ się na tym nie znam to te zmiany zrobi mi ktoś, kto ma pojęcie. Mam znajomego, co te sprawy ogarnia to może on da radę. Dam znać jak to wyszło teraz mogę posłuchać rad i wziąć to podważę i dać mu te posty, co żeście napisali i nie ogarnia. Ważne jest że wiem co robić.
    Marek merc
    Level 11  
    Witam
    Mam taki problem zrobiłem sobie motorower. Może jest ktoś, kto posiada doświadczenie w sprawach technicznych, kto by mi mógł pomóc rozwiązać problem na pozór wszystko działa, ale motorower nie jest stabilny i zachowuje się tak jak by była zaspawana kierownica. Jeszcze w przeszłym latem łożysko miałem założone odwrotnie i kierownica chodziła lekko, ale po założeniu prawidłowo teraz chodzi super. Choć nie podejrzewam, że to mogło być problemem Pytałem na innym forum dostałem wiele odpowiedzi mniej więcej wiem, o co chodzi, ale nie dostałem konkretnej odpowiedzi, co mam dokładnie zmienić, nie potrafię rozwiązać problemu. Proszę o pomoc od kogoś, kto posiada jakieś doświadczenie na temat budowy motocykla. Mogę wysłać parę fotek tego motoroweru.
    :cry:

Moderated By Mirek Z.:

Kolega zapomniał o swoim poprzednim temacie? Scaliłem.

AdamFilipek
    Level 20  
    Wstaw fotki - szklane kule przy piątku kiepsko działają...
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zły kąt główki ramy, zły kąt wyprzedzenia koła w stosunku do osi skrętu - to nie takie proste wbrew pozorom.
    Marek merc
    Level 11  
    Ok wysyłam fotki jeśli chodzi o kierownicę to w tamtym Roku chodziła trochę ciężko ale teraz miałem trochę czasu i ogarnąłem problem. Rama równa przednie koło z tylnym ma tylko odchył 2mil w lewo ale norma może mieć do 5 mil. Ogólnie mówiąc nie mam pojęcia co dalej robić. Chyba że ktoś da mi jakąś instrukcję krok po kroku co dokładnie robić, lub by był z Podlaskiego i by pomógł to jakoś ogarnąć.
    Marek merc
    Level 11  
    @robokop
    Witam
    Jestem tym od tego co pisaliśmy w sprawie tego roweru co zrobiłem i podałeś mi nr tel w prywatnej wiadomości ale nie mogę znaleźć twojego nr jeśli byś mógł wyślij mi sms ponieważ chcę z tobą porozmawiać. wysyłam mój nr 511604797 dzięki Marek
    popromienny
    Level 20  
    Witam, na pierwszym zdjeciu, od przodu wyglada - jakby przednie widelki byly u dolu, na osce kola - zacisniete w 'stozek / trojkat', czyli w polowie wysokosci przedniego zawieszenia sa rownolegle, a na samym dole - scisniete maksymalnie na przednim kole, jakby byla 'za krotka oska' ? Moze przedni widelec w ogole sie nie ugina / nie pracuje - bo jest 'skoszony / scisniety' u dolu bez zadnych podkladek / 'dystansow' ?
    Pozdrawiam.
    Marek merc
    Level 11  
    Witam
    Mam pytanko może jest ktoś z Podlaskiego kto by mógł mi pomóc rozwiązać ten problem ponieważ sam nie dam rady tego ogarnąć. Dzięki