logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Router do zrobienia podsieci w pracowni informatycznej

taxiarz 24 Gru 2018 09:08 579 6
REKLAMA
  • #1 17648080
    taxiarz
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Witam,

Mam w szkole funbox 2.0, który ma problem z dhcp. To znaczy wywala użytkowników z wifi. Postawiłem za funbox 2.0 - tp link wr841 i zrobiłem tak:
    funbox: 192.168.0.1
    tp-link: 192.168.1.1.

Teraz główną bramą sieci szkoły jest tplink: 192.168.1.1.

W szkole jest nowa pracownia informatyczna, którą musiałem wpiąć do tplinka: 192.168.1.1.
    W pracowni informatycznej (której ja nie budowałem) jest Zyxel NXC2500, którego nie umiem skonfigurować do podsieci.

Dziwna sytuacja, bo wpinając się do tplinka: 192.168.1.1 dostaję raz panel logowania tplinka, raz panel logowania zyxel 2500.
    I tu jest problem. Bo mając wpiętą pracownię w tplinka wywala z sieci w stanowisko dyrektorskie na na lanie i oraz sekretariat na lanie.
    Piszę, że problem z DNS na tych dwóch stanowiskach - brak internetu.

Teraz pytanie, jakim routerem zrobić podsieć w pracowni informatycznej, jakiś router bez wifi i czy to rozwiąże mój problem?

Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17648248
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Posiadając dobry kontroler zarządzający jakąś ilością porządnych punktów dostępowych (mowa o Zyxelu) to aż wstyd trochę korzystać z padlin pokroju funbox czy tplink do WiFi. W zależności od topologii sieci warto byłoby postawić jakiś przyzwoity router (chyba że zabezpieczenie sieci nie jest w ogóle w Kolegi interesie), wydzielić odrębne sieci (fizyczne lub wirtualne) dla administracji (sekretariat, dyrekcja, itd), oraz komputerów w klasach, oraz zabezpieczyć to wszystko poprawnie.

Zyxel ma domyślne IP 192.168.1.1, więc można sobie TPLinka ustawić na 192.168.1.254 na przykład, wtedy nie będą ze sobą kolidować.
  • REKLAMA
  • #4 17648364
    taxiarz
    Poziom 14  
    Chodzi o to, że tplink jest bramą dla całej szkoły i jego nie chcę już ruszać. A zyxel-a trzeba poprawić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17648371
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Odważny krok dawać router SoHo za 50 złotych jako główny na szkołę :)
    No to jeśli nie chcesz zmieniać nic na TPL to ustaw IP kontrolera inne, jak pisał wcześniej Kolega wyżej.
  • #6 17658274
    taxiarz
    Poziom 14  
    Zrobiłem podsieć na zyxelu nxc 2500 zgodnie ze wskazówkami supportu zyxela Polska. Podsieć działa. Po świętach dzieci będą testowały. Wykluczyłem konflikt teraz na 192.168.1.1. Zawsze zgłasza się na tym adresie tp link wr841.
  • #7 17697223
    taxiarz
    Poziom 14  
    Telefon do supportu Zyxel. Po pół godziny rozmowy ustawiona podsieć w pracowni szkolnej. Konflikt IP został rozwiązany.
    Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z konfiguracją sieci w szkole, gdzie funbox 2.0 miał problemy z DHCP, co skutkowało wylogowywaniem użytkowników z WiFi. Użytkownik skonfigurował TP-Link WR841 jako główny router, a Zyxel NXC2500 w nowej pracowni informatycznej. Problemy pojawiły się z kolizją adresów IP, co prowadziło do konfliktów i braku dostępu do internetu w niektórych stanowiskach. Uczestnicy dyskusji sugerowali zmianę adresu IP jednego z urządzeń oraz poprawę konfiguracji Zyxel. Ostatecznie, po konsultacji z supportem Zyxel, udało się ustawić podsieć, eliminując konflikt IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA