Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Halogeny dalekosiężne w Subaru - jak podłączyć halogeny pod światła drogowe

Bobek6666 26 Dec 2018 19:30 1710 4
    Bobek6666
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie odnośnie podłączenia halogenów dalekosiężnych.
    Samochód Subaru Forester, w oryginalnych reflektorze żarówki H4, sprawdziłem, że sterowanie światłami odbywa się minusem.

Halogeny mają włączać się i gasnąć wraz z drogowymi. Zmontowałem wszystko wraz z przekaźnikiem i wygląda to tak:
    Pin
    85 masa
    30 + z aku z bezpiecznikiem 30A
    87 + z halogenów
    86 i tu doszedłem do wniosku, że na przewodzie od drogowych po ich włączeniu będzie minus , za to na światłach mijania w tym momencie będzie plus, więc pod nie podłączyłem.

I teoretycznie wszystko działa. Mijania świecą same, pod włączeniu drogowych działają te z oryginalnych reflektorów i te dodatkowe. Tyle, że dodatkowe świecą "dziwnie", bardziej punktowo.

Moje pytanie brzmi, czy tak powinien wyglądać schemat podłączenia? Pozdrawiam.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Bobek6666 wrote:
    Tyle, że dodatkowe świecą "dziwnie", bardziej punktowo.

Dalekosiężna mają ognisko ok 100m przed pojazdem więc świecą punktowo.
    Bobek6666
    Level 2  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Bobek6666 wrote:
    Tyle, że dodatkowe świecą "dziwnie", bardziej punktowo.

Dalekosiężna mają ognisko ok 100m przed pojazdem więc świecą punktowo.

Rozumiem. A z kolei co może mieć wpływ na różnicę w kształcie strumienia światła? Jak stanę 3-4m od ściany i zaświecę to widać, że lewy halogen świeci "na okrągło" z ciemnym polem pośrodku okręgu a prawy podobnie jak drogowe. Czy żarówki H3 są tak czułe na dotyk, że mogłem je jakoś uszkodzić przy montażu?
  • Helpful post
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Skoro plama jest inna to albo masz niewłaściwie włożoną żarówkę albo sama żarówka uszkodzona.

Dodano po 58 [sekundy]:

Bobek6666 wrote:
    Czy żarówki H3 są tak czułe na dotyk

W jeden sposób właściwie pasują w drugi już nie. Zobacz na wycięcia w żarówce.
    Bobek6666
    Level 2  
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Skoro plama jest inna to albo masz niewłaściwie włożoną żarówkę albo sama żarówka uszkodzona.

Dodano po 58 [sekundy]:

Bobek6666 wrote:
    Czy żarówki H3 są tak czułe na dotyk

W jeden sposób właściwie pasują w drugi już nie. Zobacz na wycięcia w żarówce.

Sprawdzę, dziękuję.