Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] MSI GE62 6QD Windows 10 - słaby zasięg WiFi, zrywa połączenie, nie wyszukuje si

26 Gru 2018 22:41 426 11
  • Poziom 23  
    Witam.
    Postanowiłem napisać ten post z nadzieją, że może ktoś podsunie mi jakiś pomysł co do mojego problemu. Mój laptop to MSI GE62 6QD z kartą sieciową AC3165 (dwa zakresy 2,4GHz i 5,2GHz). System to niestety Windows 10, który poza ładnym wyglądem nie posiada innych pozytywnych cech. Chcę zaznaczyć, że przekopałem już cały internet i wszystkie tematy dotyczące Windows 10 i kłopotów z siecią WiFi. A jest tego bardzo dużo, więc nie tylko ja mam takie problemy. Jednak wiele osób stosując opisywane metody pozbywa się tych problemów, a ja mam pecha i u mnie nie działają. Co się dzieje?
    1) WiFi działa poprawnie jakieś max 5 metrów od routera i to pod warunkiem, że nie ma na drodze ścian itp. Powyżej tego zrywa połączenie.
    2) Wyszukuje jedynie tylko moją sieć, pomimo, że mieszkam w bloku i sieci jest dużo.
    3) Pokazuje niepoprawną moc sygnału. Mam wszystkie kreski a i tak zrywa lub nie może się połączyć powyżej tych 5 metrów.
    4) Po zainstalowaniu innych (starszych) sterowników WiFi wyszukuje już wszystkie sieci dookoła, ale i tak nie łączy powyżej 5 metrów.
    Próbowałem już sterowników ze strony MSI, dodatkowo najnowszych od Intela oraz kilka innych starszych wersji. Żadna nie działa w 100% poprawnie. Próbowałem różnych poleceń w konsoli "netcfg", "netsh", "ipconfig" i niestety nic one nie dają. Oszczędzanie energii wyłączone.
    Jestem pewien, że to jest kwestia oprogramowania, ponieważ nawet telefon komórkowy działa z pełną prędkością na znacznie dalsze dystanse i przez kilka ścian w mieszkaniu. Do tego ten sam komputer z odpalonym Linuxem działa poprawnie i to w całym mieszkaniu. Również Windows 7, który miałem wcześniej nie sprawiał na tym komputerze takich problemów. Kłopoty pojawiły się najprawdopodobniej po wypuszczeniu jakiejś aktualizacji przez Microsoft.
    Czy ktoś jest w stanie pomóc w rozwiązaniu tego problemu i ma jakiś pomysł? Z góry dziękuję.
  • PCBway
  • Poziom 34  
    Na początek poproszę o markę i model routera oraz -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html

    Dodano po 3 [minuty]:

    splawik00 napisał:
    ... ponieważ nawet telefon komórkowy działa z pełną prędkością na znacznie dalsze dystanse i przez kilka ścian w mieszkaniu....


    Czy telefon posiada WiFi 5GHz ?
  • Poziom 23  
    Witam.
    Co do routera to jest to Connect Box od UPC.
    Telefon komórkowy nie posiada karty 5,2GHz. Sieć jest skonfigurowana tak, że rozysła pod jedną nazwą sieci oba sygnały 2,4GHz i 5GHz. Urządzenie odbiorcze dobiera sobie częstotliwość. I tu ciekawostka. Kiedy ustawię 5,2GHz jako preferowane w laptopie to mam gorszą prędkość niż na 2,4GHz siedząc 2m od routera (bez ścian). Co do wyników testów to uważam propozycję ich wykonania jako lekkie nieporozumienie, ponieważ raz jeszcze chciałbym podkreślić, że sieć jest w 100% poprawnie skonfigurowana po stronie routera i przez inne urządzenia, a nawet to samo tylko z innym systemem jest poprawnie odbierana i wszystko działa jak powinno. Jedynie Windows 10 po aktualizacji robi takie problemy. Także screeny wyników testu nr 1 i nr 2 oraz nr 3 są tutaj zbędne. Wklejam jedynie opis z ipconfig /all

    Cytat:
    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . : home
    Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3165
    Physical Address. . . . . . . . . : 58-FB-84-8B-68-2A
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::a15d:7bb8:d3cc:3553%7(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.108(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : środa, 26 grudnia 2018 23:37:25
    Lease Expires . . . . . . . . . . : czwartek, 27 grudnia 2018 00:37:26
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 56163204
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-21-84-F3-C7-4C-CC-6A-83-F0-70
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 62.179.1.63
    62.179.1.62
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
  • PCBway
  • Poziom 23  
    Nie mogę wykluczyć, że się nie mylę. Ale prosiłbym o naprostowanie mnie jeśli jestem w błędzie i wytłumaczenie do czego te informacje są potrzebne. Jeśli rzeczywiście są to je dostarczę. Ale chciałbym wiedzieć co one wniosą. Pozdrawiam.
  • Poziom 43  
    splawik00 napisał:
    Co do wyników testów to uważam propozycję ich wykonania jako lekkie nieporozumienie, ponieważ raz jeszcze chciałbym podkreślić, że sieć jest w 100% poprawnie skonfigurowana po stronie routera i przez inne urządzenia, a nawet to samo tylko z innym systemem jest poprawnie odbierana i wszystko działa jak powinno.

    Tylko, że tu nie o Twoją sieć wifi idzie.
    Tu idzie o pokazanie innych sieci i ile realnie dana karta danego sygnału odbiera, z jaką realną mocą i co ją (kartę) lub sygnał wifi zakłóca.
    A jakieś tam "kreseczki" czy "moce sygnału" nic nam kompletnie nie mówią.
  • Poziom 23  
    Problem pojawił się po aktualizacji Windowsa. To Windows 10 ma problem z kartą sieciową i inne sieci nie mają tu wpływu. Jeśli po wgraniu najnowszego sterownika menedżer sieci pokazuje tylko moją sieć, a po wgraniu starszego już wszystkie dostępne sieci, to co ma wpływ sygnałów pozostałych sieci do tego? Przecież to nie chodzi o zakłócenia, a o to, że Microsoft coś namieszał jeśli chodzi o WiFi. Jest to ogólnie znany problem który zasypał internet jakiś czas temu po wypuszczeniu aktualizacji Windowsa. Wystarczy w google wpisać "Windows 10 WiFi problem" i mamy mnóstwo tematów. Niestety po przeczytaniu porad w nich występujących nadal nie mogę rozwiązać problemu. Dlatego założyłem ten temat licząc na to, że jest tu ktoś kto się zna i coś doradzi. Do tego wszystkiego dochodzą takie rzeczy jak restartowanie karty sieciowej przy nawiązywaniu połączenia. Puste okno menedżera sieci (bez żadnych ikon itp.), które raz się nawet otworzyło w lewym górnym rogu ekranu, a nie jak zawsze w dolnym prawym. Przecież te rzeczy nie mają nic wspólnego z ewentualnym zakłóceniem sygnału.
    Dodatkowo karta sieciowa po wybudzeniu komputera losowo raz się połączy z siecią, a innym razem muszę ręcznie nawiązywać połączenie, pomimo, że jestem 2m od routera. I tak jak pisałem, mam wyłączoną opcję oszczędzania energii i odznaczone "wyłącz urządzenie w celu oszczędzania..."
  • Poziom 43  
    splawik00 napisał:
    Problem pojawił się po aktualizacji Windowsa. To Windows 10 ma problem z kartą sieciową i inne sieci nie mają tu wpływu.

    Skoro to wina systemu to czego od nas oczekujesz?
    splawik00 napisał:
    Niestety po przeczytaniu porad w nich występujących nadal nie mogę rozwiązać problemu. Dlatego założyłem ten temat licząc na to, że jest tu ktoś kto się zna i coś doradzi.

    Jedyna rada - to zresetować system do ostawień początkowych (może też pomóc reset sieci w systemie), lub przesiadka na starszy system.
  • Poziom 43  
    splawik00 napisał:
    uda się przynajmniej spróbować coś zrobić.

    Nie ma innej rady ponad to co podałem.
    Działania w sekcji IT zbyt daleko wykraczają ponad nasze możliwości ingerencji w system.
    Sam MS nie ma na to sposobu oprócz kolejnej (psującej) aktualizacji.
    Po którejś tam poprzedniej aktualizacji ludzie potracili swoje dane, pliki, prace magisterskie itd.
    Wszystko się zaczęło kaszanić w kompilacj bodajże 1809 (poprzednie kompilacje działają ok, ale znowu nie są już wspierane przez MS).
    Nie ma na to skutecznego jednego remedium - u jednych pomaga reset sieci, inni przywracają system do ustawień początkowych, jeszcze inni zmieniają karty sieciowe.
  • Poziom 1  
    Witam,

    Trafiłem na temat przypadkiem, a że świeży, to założyłem konto, aby odpowiedzieć;]
    Mam również GE62 i też miałem problem z zasięgiem, różnymi sieciami, raz widać, raz nie itd. U mnie problemem okazała się antena.
    Obudowa przy lewym zawiasie lekko mi pękła, tam gdzie przechodzą dwie anteny, które lekko się przemieściły.
    Przy otwieraniu/zamykaniu pokrywy jedna antena się zmiażdżyła, a druga praktycznie przerwała. Objawy miałem dokładnie takie jak opisałeś.
    Właśnie zamówiłem nowe kabelki, wymiana wygląda na prostą.

    Do Win10 nic nie mam, wszystko działa szybko i bez problemu od samego początku.