Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

DJCheester 27 Dec 2018 19:20 15582 8
Optex
  • Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

Witam wszystkich serdecznie.

Dziś chciałbym Wam przedstawić projekt który niejako powstał z pilnej potrzeby obrony przed sąsiadem, a właściwie przed jego uciążliwym dymem jego komina.

Pomijając fakt że sąsiad w żaden dyplomatyczny sposób nie chciał ze mną rozmawiać tylko truje mnie i moją rodzinę tym gryzącym w gardło dymem.

Dym wchodzi mi nawet przez wentylację do domu i muszę wszystkie otwory zatykać i wilgoci jest co nie miara przez to. Nie da się żyć. Wentylację będę przerabiał na wiosnę. Będę wyprowadzał ją z drugiej strony budynku.

Swoją drogą aby na forum nie zanudzać i nie pisać nie na temat - proszę osoby które miały bądź mają taki problem o kontakt na PW w jaki sposób sobie z takim człowiekiem radzić - za wszelkie rady będę wdzięczny.

Wracając do projektu, po wyregulowaniu wszystkich okien i drzwi okazało się że drzwi są trochę nieszczelne i mimo to jest wymiana powietrza na wskutek różnicy temperatur i niestety ale głównie przez drzwi dostaje się smród do mojego domu. Tak pech chciał że dym leci i rozbija się prosto o moje drzwi. A niedaleko od drzwi mam pokój w którym śpię ja, moja żona i 1.5 roczni synek. Dym jak się dostaje do korytarza to moment jest w pokoju gdzie śpimy. Miałem sytuację że obudziłem się w nocy i ani tu chłopie okna nie otworzysz nie przewietrzysz nic - dusisz się we własnym domu. Do rana we czwórkę śpiąc na jednym łóżku przetrwaliśmy w drugim pokoju u córki gdzie jeszcze nie śmierdziało.

Mam ganek z pleksi lecz to niewiele daje dym rozbija się o ganek i magazynuje się w tym ganku - ganek nieogrzewany - dodam i czy drzwi otwarte były czy zamknięte efekt ten sam.

Więc stworzyłem projekt nadciśnieniowej wentylacji w ganku - dopiero wtedy smród nie wchodził przez drzwi do domu. Aby wentylacja działa prawidłowo muszą być zamknięte drzwi w ganku przez co wskutek działania nawiewu w ganku pojawia się większe ciśnienie powietrza niż na zewnątrz dzięki temu powietrze z dymem nie dostaje się do środka.

Do stworzenia takiej instalacji użyłem starego wentylatora od komputera o wymiarach 12cm x 12cm i mocy około 20W (prąd 1.6A - nie te wentylatorki od zasilacza te ledwo się kręcą - ten był od chłodzenia procesora jak się nie mylę w kompie Della) oraz kilka rur spiro i czujnika dymu który to na prędce złożyłem z modułów chińskich. Mam nieco obawy przed pracą takiego czujnika na dworze ale trudno może jakoś da radę i zimę przetrwam.

Kilka fotek tego co użyłem poniżej.

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada
    Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

Cała instalacja zasilana jest z 12V - na początku był tylko wentylator i zasilacz ale 20W które wentylator brał w sposób ciągły przez całą dobę to trochę było szkoda prądu zwłaszcza że kupiłem elektryczny osuszacz powietrza który już 24godz na dobę chodzi bo odkąd otwory wentylacyjne pozatykane to wilgoci pełno wszędzie - poza tym w nocy trochę jest słychać jak chodzi ten wentylator, więc nieodzowny stał się czujnik dymu, a że całość jest zasilana z kontaktu na strychu (bo tam rura spiro przechodzi i jest gniazdko 230V) czujnik ten i wentylator musi być włączany zdalnie.

Więc cały układ zasilany jest z 12V z zasilacza. Jest złożony niestety z chińskich modułów - timera elektronicznego z wejściem tzw wyzwalającym, zdalnego sterowania, czujnika dymu MQ2, wspomnianego już wentylatora i układu dopasowującego czujnik dymu i timer elektroniczny który to układ wykonałem sam. Zrobiłbym pewnie inny ale czasu za bardzo nie było na tworzenie bo trzeba było działać od zaraz.

Tak wygląda złożony czujnik.

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

A tak wygląda zamontowane urządzenie - urządzenie planowałem założyć całe na zewnątrz jednak w przypadku zalania - trochę szkoda by było więc finalnie za dwór poszła tylko płytka z czujnikiem MQ2 zamontowałem ją w plastikowej rurce z dwóch stron założyłem maskownice taką jak w radiach od głośników - po to aby powietrze swobodnie przechodziło przez rurkę i tym samym jeśli dym się pojawi czujnik wykryje i da sygnał do urządzenia w ganku. W przypadku zalania czujnika jest możliwa szybka wymiana na nowy chiński moduł z czujnikiem MQ2.

Między czujnikiem a resztą urządzenia jest mój układ dopasowujący. Czujnik posiada potencjometr do ustawienia czułości, dodatkowo na płytce czujnika jest układ scalony LM393 który pełni rolę komparatora i porównuje napięcie z czujnika z ustawionym napięciem z pomocą potencjometru. Jeśli poziom dymu przekroczy ustawiony poziom na wyjściu cyfrowym czujnika pojawia się stan niski. Takiego stanu nie mogę podać na wejście wyzwalające timer bo on akurat reaguje na stan wysoki.

Więc mój układ dopasowujący składa się z inwertera opartego na tranzystorach T1 i T2 więc po przejściu sygnału przez taki inwerter mamy taką sytuację że jak zostanie wykryty dym na wyjściu T2 pojawia się stan wysoki i teoretycznie można by podać go na wejście wyzwalające timer i będzie działać ale jest pewien problem. Timer ustawiłem na 2 minuty bo nie chciałem aby długo chodził jak na chwilę pojawia się dym w czujniku. Ale bardzo często pojawia się dym na 30 minut albo i nawet 2 godziny i wtedy występowała by taka sytuacja że czujnik dał by stan niski - po przejściu przez inwerter ten stan jest już wysoki - timer zboczem narastającym jest uruchamiany i odlicza ustawione przeze mnie dwie minuty po czym pomimo że stan na wejściu wyzwalającym jest nadal wysoki czyli dym nadal jest timer się wyłącza i koniec. Aby do takiej sytuacji nie dochodziło wymyśliłem aby do mojego inwertera dołożyć jeszcze jeden tranzystor i diodę LED i zrobić prosty generator - dodam że nie jest to zwykła dioda LED lecz migająca. Dzięki temu mam na wyjściu przez cały czas trwania zadymienia stan zmieniający się co około 1 sekundę (zależne jest to od diody która to miga i tym samym jak jest zapalona załącza tranzystor T3 a jeśli jest zgaszona nie załącza go. Stan zmienny na wyjściu mojego układu dopasowującego powoduje to że co około 1 sekundę zeruje się timer elektroniczny i zaczyna zliczać od początku, co za tym idzie póki czujnik wykrywa dym timer jest włączony i cały czas zerowany po tym jak dym zniknie układ odlicza jeszcze ustawione 2 minuty i się wyłącza.

Schemat i płytka owego układu dopasowującego - płytkę zaprojektowałem później wersja w czujniku jest nieco inna i trochę przerobiona finalnie powinno być tak jak na schemacie i modelu poniżej.

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada
    Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

Na uwagę zasługuje jeszcze fakt że zastosowałem przetwornicę obniżającą napięcie na układzie LM2596 która to zmniejsza napięcie zasilania z 12V na 5V które to jest niezbędne do zasilania modułu z czujnikiem dymu MQ2.

Całość podłączona jest przez dwukanałowe zdalne sterownie radiowe, tak aby można było z domu sterować urządzeniem które jest przed domem i na strychu. Jeden kanał zdalnego sterowania załącza czujnik dymu wraz z timerem, co pozwala na zdalne wyłączenie urządzenia gdy nie potrzebujemy np w porze letniej lub jak wiatry są sprzyjające, lub gdy np nastąpiłaby awaria czujnika i wentylator by był włączony stale gdy tego byśmy nie chcieli. Drugi kanał zdalnego sterowania załącza wentylator niezależnie od stanu czunika, przekaźnik zdalnego sterowania kanału drugiego podłączony jest równolegle z przekaźnikiem od timera, więc można niezależnie włączyć wentylator wtedy gdy tego potrzebujemy a czujnik nie zareagował np w skutek awarii. Można również wyłączyć kanałem pierwszym czujnik dymu a kanałem drugim włączyć manualnie sam wentylator.

Schematy blokowe połączenia ze sobą poszczególnych modułów na pierwszym jest rozrysowany mój czujnik dymu na użyte moduły a na drugim jest połączenie czujnika dymu do instalacji.

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

Teraz trochę o instalacji ganek jest w miarę szczelny do którego doprowadziłem rurę z "świeżym" powietrzem - ta rura idzie przez strych i wychodzi z drugiej strony domu gdzie powietrze jest czystsze i to powietrze jest zasysane przez wentylator który znajduje się na strychu między rurami i wtłaczane jest do ganku, ganek nie jest do końca szczelny (ma szczelinki) choćby przy ścianie czy przy płytkach przy schodach czy przy rozsuwanych drzwiach - jak jest zamknięty to po przyłożeniu ręki do szczelinek czuć wydobywające się powietrze - dzięki temu dym nie wchodzi na ganek i tym samym nie czuć w domu.

Jeszcze kilka fotek całej instalacji

Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada Wyporowa wentylacja - ochrona przed dymem od sąsiada

Można powiedzieć że bitwa wygrana ale to nie rozwiązuje problemu. Ja też mam ogrzewanie na ekogroszek ale kolejny sąsiad do którego leci mój dym nic mi nie mówił a mimo to ja założyłem na dmuchawę regulator mocy i zmniejszyłem podmuch aby tak nie napierdzielało w pierwszych minutach przy załączeniu - oczywiście wtedy trzeba wydłużyć czas pracy dmuchawy w ustawieniach sterownika od pieca. Z sąsiadem próbowałem rozmawiać na ten temat lecz nie znalazł dla mnie czasu.

Ja tylko czekam aż zakażą ustawowo opalania śmieciuchami i piecami typu miałowce zasypowe i inne - ja sam bym chętnie zmienił piec bo ten mój mam już stary (10lat) i chętnie bym założył ogrzewanie miejskie ale ono skończyło się 300 metrów ode mnie i dalej nie chcą ciągnąć a inne ogrzewania np gazowe są drogie i powiem szczerze nie stać mnie na takie wydatki.

Ale się rozpisałem - publikuję projekt tej wentylacji nadciśnieniowej być może komuś się przyda w takiej samej lub podobnej sytuacji.

W razie pytań służę pomocą. Czekam na komentarze, jest to mój dwudziesty opublikowany projekt - proszę o wyrozumiałość, czytałem regulamin i myślę, że wszystko zrobiłem zgodnie z nim.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    DJCheester
    Level 24  
    DJCheester wrote 1414 posts with rating 779, helped 75 times. Live in city Bełchatów. Been with us since 2011 year.
  • Optex
    Teres5
    Level 19  
    Podobny "wynalazek" tylko uproszczony (bez czujnika) tylko wentylatorek na kratce wentylacyjnej założyłem kilka lat temu w mieszkaniu, mieszkam w bloku 2 piętro, bo od sąsiada mieszkającego niżej ciągle miałem w kuchni dym ze spalonych potraw, palonych papierosów itp. Ale to było krótko. Przy kontroli kominiarza stanu instalacji wentylacyjnej, powiedział, że takie montowanie wentylatorów na kratkach w celu wywołania nadciśnienia aby 'zapachy" cofać do przewodu wentylacyjnego lub kominowego jest zabronione i kazał mi natychmiast zdemontować, co oczywiście zrobiłem. Tym samym poddaję pod wątpliwość przydatność tego urządzenia
  • Optex
    Anonymous
    Anonymous  
    strucel
    Level 34  
    Jaką miałeś do tej pory wentylację, grawitacyjną? Bo normalnie to jest tak że powietrze wpływa różnymi szczelinami,nawiewnikami a wylatuje na dachu , może miałeś za szczelny dom że zmienił ci sie ciąg w wentylacji?
    DJCheester
    Level 24  
    Takie akurat miałem klamoty pod ręką, ale do końca się z Tobą nie zgodzę.

Tak jak pisałem zasilanie projektu na strychu więc zdalne sterowanie obowiązkowe.

Poza tym mogłem zastosować NE555, ale nie chciałem tworzyć, bo potrzebowałem instalację od zaraz.

Pozdrawiam ...
    DJCheester
    Level 24  
    Wentylator jest o mocy około 20W - 12V pobór prądu 1.6A więc trochę potrafi przepompować powietrza w komputerze o ile dobrze pamiętam był wykorzystywany trzeci i czwarty przewód i był tam pomiar prędkości więc komp sam sobie regulował obroty w zależności od potrzeby - chłodzenie procka nie ten od zasilaczy.

Co do grzania najlepszym rozwiązaniem jest miejskie ale niestety u mnie nie ma - a co do gazu jeśli było by tańsze to jestem za ale samo przyłącze z ulicy do mnie to 12 tyś byłem się pytać do tego piec i cała instalacja (bo gazu ziemnego obecnie nie mam) a i paliwo do najtańszych nie należy.

Poza tym Polska jest zależna w dostawach gazu więc nie zawsze może być tak kolorowo jak teraz, mamy Rosjan i gazoport ale nie wiadomo jak będzie za lat 10.

Pozdrawiam ...