Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Corsa C 1.0 - Zgrzytanie biegu wstecznego po rozgrzaniu silnika.

tats56 27 Dec 2018 19:53 2007 11
  • #1
    tats56
    Level 6  
    Witam. Posiadam samochód opel corsa c 1.0. Gdy samochód się rozgrzeje, przejedzie tak około 20km to przy wrzucaniu biegu wstecznego z luzu jest głośny zgrzyt. Za drugim razem już nie. Ale jak puszczę sprzęgło i wcisnę pedał znowu to jest zgrzyt. Przy tym pojawiają się wibracje i są o różnym natężeniu za każdym razem, Jak najpierw wrzucę 1 a potem wsteczny to zgrzytu nie ma. Samochód był u mechanika jakieś 3 tygodnie temu na wymianie sprzęgła i przejechał może z 1000km i tak się zaczęło dziać. Dodatkowo w skrzyni był wymieniony olej na nowy oryginalny gm, pompka sprzęgła i przewód do wysprzęglika oraz simmering.
    Inne biegi bez problemów. Wcześniej tak nie było. Czytałem w instrukcji że trzeba poczekać z 3 sekundy zanim wrzuci się wsteczny po wciśnięciu sprzęgła. No i może to coś pomaga bo nie słychać albo lekko jak się odczeka ale nie zmienia to faktu że tak nie było i na zimnym od razu można wrzucać bez zgrzytu. Mówił też że był luz na bolcu przy wybieraku i śrubę tam wsadził żeby zlikwidować. Wydaję mi się że mechanik coś zje... i tak teraz jest. Co to może być?
    A tak to słychać:
    https://www103.zippyshare.com/v/S5QfwUJ0/file.html
  • #2
    borguss
    Level 14  
    Witaj, problem może być z samą regulacją zwłaszcza, że coś tam było grzebane. Natomiast ja bym stawiał na synchronizator w skrzyni biegów. Najczęściej to właśnie jest przyczyna takiego dziwnego zachowania.
  • #3
    tats56
    Level 6  
    Podobno wsteczny jest niesynchronizowany w tym aucie.
  • #4
    borguss
    Level 14  
    Więc zostaje kwestia regulacji, gdyż wymiana sprzęgła raczej nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o biegi, bo jak by nie wchodziły to raczej wszystkie
  • #5
    pusty20
    Level 25  
    A sam wysprzeglik wymieniony?
    Spróbuj wcisnąć 2-3razy (jak przy odpowietrzaniu hamulca) sprzęgło i dopiero wbij wsteczny.
  • #6
    tats56
    Level 6  
    No tak się zaczyna dziać jak wskazówka od temperatury silnika przekroczy 80. Pomaga tylko wrzucenie na początku jedynki albo wciśnięcie sprzęgła i odczekanie 3+ sekund wtedy bez zgrzytu choć czasami jakby trochę chrupnęło. Wysprzęglik został stary bo mechanik mówił ze stary jest dobry i lepszej jakości jak tani zamiennik . Jakbym nie wciskał sprzęgła to nie ma wpływu na zgrzyt.Czy pompuję czy wcisnę raz zgrzyt jest taki sam. Na zimnym bez zgrzytów. Pozostałe biegi niby lepiej chodzą najmniejszy palcem mogę wepchnąć, praktycznie nie czuć zmiany. Może to przez olej nie trzeba było ruszać i najwyżej dolać albo jakiś gęstszy wlać (wlałem GM 75W85 GL4) . A taki wlałem bo podobno skrzynie opla lubią oplowskie oleje i na innych źle chodzą.
  • #7
    borguss
    Level 14  
    pusty20 wrote:
    A sam wysprzeglik wymieniony?
    Spróbuj wcisnąć 2-3razy (jak przy odpowietrzaniu hamulca) sprzęgło i dopiero wbij wsteczny.


    Kolega pisał wyżej, że jak się przytrzyma sprzęgło 3 sekundy to jest zauważalna różnica przy wbijaniu wstecznego.
  • #8
    pusty20
    Level 25  
    borguss wrote:
    Więc zostaje kwestia regulacji, gdyż wymiana sprzęgła raczej nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o biegi, bo jak by nie wchodziły to raczej wszystkie

    Regulacji czego kolego przy hydraulice?
    Niewysprzeglanie napędu do końca pierwsze na wstecznym sie pojawi.
    Sprzęgło wadliwe albo wysprzeglik niesprawny.
    Tak obstawiam.
  • #9
    borguss
    Level 14  
    Nie chodziło mi o regulacje sprzęgła tylko samych biegów. Powinna taka istnieć
  • #10
    tats56
    Level 6  
    Zobaczę tą regulacje, może coś z wybierakiem,mam nadzieje ze nie będzie trzeba znowu zrzucać skrzyni bo to w sporo roboty, Nawet nowa pompa z wężykiem jest zamontowana. To w takim razie zostaje tylko wysprzęglik. Albo z pompką coś trzeba poprawić w końcu po naprawie jeździł te 3 tygodnie bez problemów.
  • #11
    pusty20
    Level 25  
    tats56 wrote:
    Mówił też że był luz na bolcu przy wybieraku i śrubę tam wsadził żeby zlikwidować.

    A nowy "bolec" w ASO 8 zł...
    Wszędzie sucho?Plynu hamulcowego nie ubywa i poziom prawidłowy?Na połączeniach sie nie poci gdzieś?
  • #12
    tats56
    Level 6  
    Przed chwilą zauważyłem że jak jest na luzie i puszczę sprzęgło to słychać jakby szum/drżenie. Jak wcisnę sprzęgło dźwięk ustaje. Nagrałem coś tam słychać: https://www25.zippyshare.com/v/IARZBCta/file.html
    Jutro sprawdzę czy gdzieś jest jakiś wyciek ale simmering był wymieniany na łączeniach ostatnio było sucho tydzień temu.Płyn dolany do max.Jutro zobaczę czy gdzieś nie cieknie alei nie powinno.