Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rejestrator DS7208HUHi-K2 funkcja sabotażu i funkcja VCA nagłej zmiany sceny

suworow 28 Dec 2018 14:19 1314 4
Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam,
    Miałem zainstalować tylko system alarmowy, a jak okazało się że postawiony na obiekcie rejestrator posiada 8 wejść i 4 wyjścia, doszła jeszcze taka podstawowa integracja owych systemów.
    Wykrywanie utraty wideo, sieci, błędne logowania, mam nadzieję że i problemów z dyskiem ( nie sprawdzałem ;) ) działa OK. Rejestrator poprawnie sygnalizuje to na mejla, jak i po przez odpowiednio przypisane wyjścia. Prawidłowo reaguje też na naruszenie wejść, chociaż postacie złapane w ruchu na wysyłanych zdjęciach są nieco rozmyte ( ok, ale wiemy przynajmniej na szybko czy ktoś nam tam łazi lub nie)

Problem pojawił się przy próbie sygnalizowania zasłonięcia kamery. próbowałem zrobić to na dwa sposoby:

• w VCA Nagła zmiana sceny. Nie próbowałem obracać kamery, ale na przesłonięcie system reagował natychmiastowo. Niestety szybko skończyły się zasoby. Komunikat: Brak wystarczających zasobów. Wyłącz wymienione niżej funkcje....

• Detekcja sabotażu sygnału wideo ( w desperacji gdy nie chciało działać tak jak to sobie zamyśliłem, zajrzałem do instrukcji a tam przeczytałem : Cel, wywołanie alarmu w przypadku zasłonięcia obiektywu więc chyba to ta funkcja) Próby robiłem po zmroku przy kamerach przełączonych w tryb czarno biały, przy czym teren dobrze oświetlony. Kamera nie reagowała na przysłonięcie, ale na usunięcie przesłony :( Nie wiem może kilka minut przysłonięcia to za mało aby kamera mogła coś wykryć. Może też przesłona nie była idealna ( od spodu dostawało się światło), ale też i chyba trudno oczekiwać od potencjalnego intruza staranności w " opatulaniu" naszych kamer.

Może komuś te pytania wydadzą się banalne, ale na co dzień nie montuję sprzętu Hikvision i nie do końca czuję co i jak działa a chciałbym się dowiedzieć jak działają wspomniane przeze mnie funkcje, jak to jest z tymi szybko kończącymi się zasobami. I co ważne jak to wszystko sprawdza się w praktyce.

pozdrawiam i z góry dziękuję za nawet szczątkowe odpowiedzi.
  • Optex
    gradek83
    Level 42  
    Samo zasłonięcie obiektywu już praktycznie powinno być wyłapane jako ruch zmiana sceny obrazu i uruchomienie alarmu.... A może chodzi o jak to ładnie jest opisane sabotażu SYGNAŁU czyli że co ktoś nagrał obraz z naszej kamery włamał się czy tam podpiął pod sygnał VIDEO i zapętlił obraz ? Tylko czy to chodzi o kamery IP czy Analogowy sygnał ?
    suworow wrote:
    Cel, wywołanie alarmu w przypadku zasłonięcia obiektywu
    No ale skoro jest to opcja jak powyżej czyli zasłonięcie obiektywu ale niby czym wydrukowaną kartką z widokiem danej sceny ? I to niby to sabotażowa nie sygnału XD

Poczekam na odpowiedź kolegów ogarniających ten jak że zmyślny system XD
  • Optex
    suworow
    gradek83 wrote:
    Samo zasłonięcie obiektywu już praktycznie powinno być wyłapane jako ruch zmiana sceny obrazu i uruchomienie alarmu

Tak jest opisana ta opcja w instrukcji https://down.dipol.com.pl/Cctv/M75509/M75509_manual_PL.pdf l punkt 8.4 strona 159 i tak to prawie działa, tyle że reaguje nie na zasłonięcie ale na odsłonięcie, jak to już pisałem wcześniej :)
    gradek83 wrote:
    Tylko czy to chodzi o kamery IP czy Analogowy sygnał ?

Analogi. Jest w systemie jedna kamera IP, ale na niej nie próbowałem.
    gradek83
    Level 42  
    Czyli teoretycznie powinieneś tą opcję zaniku sygnału wideo przeprowadzić w ten sposób że:

Krok 1: W interfejsie zarządzania kamerą wybierz opcję Video Loss, aby uruchomić interfejs zaniku
    sygnału wideo, a następnie wybierz kanał, który chcesz skonfigurować.

I po tym ustawieniu dla tej konkretnej kamery wyciągnąć wtyk BNC i szybko wpiąć i to jest moim zdaniem ten niby zanik sygnału.
    Po czym zadziała:

Krok 2: Ustaw działania podejmowane w odpowiedzi na zanik sygnału wideo.
    Aby włączyć alarm zaniku sygnału wideo, zaznacz pole wyboru Enable Video Loss Alarm.

Bo jak by nie było zasłonięcie kamery i odsłonięcie zapewne uruchamia inny tryb alarmu czyli:

8.4 Detekcja sabotażu sygnału wideo
    Cel:
    Wyzwolenie alarmu w przypadku przesłonięcia obiektywu i wykonanie odpowiednich akcji.

Tylko ze z twojego opisu wynika że obraz zasłonięty nie wyzwala alarmu tylko dopiero odsłonięcie go i tu jest zagadka czy musi być zasłonięty w 100% i czy ta opcja nie gryzie się z innymi :
    Detekcja przekroczenia linii
    Detekcja wtargnięcia
    Detekcja ruchu
    O ile można mieszać te wszystkie 5 lub więcej detekcji.
    suworow
    gradek83 wrote:
    Czyli teoretycznie powinieneś tą opcję zaniku sygnału wideo przeprowadzić w ten sposób że:

Ta funkcja działa. Może niezbyt jasno napisałem to w post- cie otwierającym pisząc o " utracie wideo" ale chodziło mi dokładnie o to co w instrukcji od Hikvision nazwano detekcją zaniku sygnału wideo i opisano w pod punktem 8.3 załączonej instrukcji. Żeby zamknąć już ten rozdział dopiszę tylko że działa tak jak można się tego spodziewać i wymagać, to znaczy że reaguje wyzwoleniem akcji zarówno w przypadku odłączenia kabla sygnałowego jak i zasilania. Nie ma obrazu jest akcja :) System w domku, a więc nie jest dozorowany online i funkcja ta przede wszystkim ma zabezpieczyć nas przed sytuacją, że zorientujemy się, że kamera nie działa dopiero wtedy gdy będziemy potrzebowali z niej zapisu :)
    Nie działa prawidłowo a przynajmniej nie tak jakbym się spodziewał funkcja detekcji sabotażu sygnału wideo opisana w 8.4 załączonej instrukcji ( patrz post#1 :)
    Kamera na zasłonięcie w oczekiwany sposób reaguje gdy ustawimy funkcję z katalogu VCA Nagła zmiana sceny. Ale nie wiem jakie mogą być skutki uboczne zastosowania tej funkcji, no i pojawia się komunikat o wyczerpaniu zasobów :)
    Widzę że i kolegę to zaintrygowało ;)

gradek83 wrote:
    O ile można mieszać te wszystkie 5 lub więcej detekcji.

Według instrukcji i zgodnie z komunikatami jakie generuje rejestrator na pewno nie można mieszać zbyt wielu funkcji z katalogu VCA do których należy między innymi funkcja detekcji nagłej zmiany sceny. Całość opisana jest w 10 rozdziale.