Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amperomierz prostownika stef-pol est303 - Dziwne wskazania

28 Gru 2018 16:15 1146 37
  • Poziom 10  
    Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia miernika jak na filmie. Czy coś źle podłączyłem czy miernik jest uszkodzony, bo jak widać coś jest nie tak z pomiarem prądu? Jak podłącze dodatkowo multimetr to pokazuje najpierw 1A potem spada do 0,5A i nie skacze.

    https://youtu.be/VwLZ12igzUw
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 23  
    Film pokazuje tylko to, że jest coś nie tak i nic więcej.
    crishome napisał:
    Witam, mam pytanie odnośnie podłaczenia miernika jak na filmie.
    Może jakiś schemat okraszony zdjęciami. więcej informacji potrzeba by cokolwiek powiedzieć więcej.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 39  
    Załączyłeś schemat jak ma być podłączony moduł i zdjęcie tyłu prostownika na którym nie widać jak to jest faktycznie podłączone. Więc przydałby się schemat prostownika i pokazane punkty gdzie co zostało włączone.
    Sprawdziłeś działanie modułu podłączonego na pająka dokładnie tak jak na schemacie.
    Używam podobnych modułów w prostownikach i nie miałem takich problemów jakie widać na filmie. Fakt na 4 moduły jeden (pierwszy użyty), po krótkim użyciu diabli wzięli. Nie wiem czy miał feler, czy dlatego, że czarne przewody (masy) razem spiąłem. W pozostałych cienki czarny pozostał luźny.
  • Poziom 23  
    Oddzielne zasilanie to nie powinno być problemu. Jeśli podłączyłeś tak jak na schemacie to powinno zadziałać, sprawdź jeszcze raz jak w twoim przypadku wygląda podłączenie. Może jakiegoś babola zrobiłeś.
    crishome napisał:
    Jak podłącze dodatkowo multimetr to pokazuje najpierw 1A potem spada do 0,5A i nie skacze.
    To jest ciekawe co napisałeś. Jak to wytłumaczyć nie wiem za mało danych.
    Jakie obciążenie stosujesz kiedy takie zmiany obserwujesz we wskazaniach?
  • Poziom 10  
    "Jakie obciążenie stosujesz kiedy takie zmiany obserwujesz we wskazaniach?"

    Podłączony był akumulator prawie naładowany. Multimetrem mierzyłem prąd ładowania na samym akumulatorze.

    Dodano po 25 [minuty]:

    Czerwony i czarny gruby jest podłączony w rozcięty czarny przewód minusa do klemy akumulatora (czarny do białych z trafo a czerwony do czarnego minusa do żabki akumulatora, żółty cienki od pomiaru napięcia do miejsca wskazanego palcem. Zasilanie z zewnętrznego zasilacza ( biała puszeczka na foto)
  • Poziom 23  
    crishome napisał:
    Zasilanie z zewnętrznego zasilacza ( biała puszeczka na foto)
    Jaki to jest zasilacz?
  • Poziom 10  
    smyk55 napisał:
    crishome napisał:
    Zasilanie z zewnętrznego zasilacza ( biała puszeczka na foto)
    Jaki to jest zasilacz?


    Zasilacz od źarówki led gu10
    12v
    Co ciekawe jak odłącze akumulator to amperomierz pokazuje prawidłowo zero a napięcie skacze na wyświetlaczu od około 2,5V do 15V
  • Poziom 23  
    Jak widać to nie jest problem tylko pomiaru prądu. Całość źle pracuje. Zamiast tego zasilacza podłącz baterię 9V.
  • Poziom 10  
    smyk55 napisał:
    Jak widać to nie jest problem tylko pomiaru prądu. Całość źle pracuje. Zamiast tego zasilacza podłącz baterię 9V.


    Podłączyłem tak jak pisałeś i dalej bez zmian
  • Poziom 23  
    Wskazuje na moduł. Trzeba go przetestować poza prostownikiem, zmontować układ na pająka. Zobaczyć przy jakim napięciu zasilania pracuje itp
  • Poziom 33  
    crishome napisał:
    Co ciekawe jak odłącze akumulator to amperomierz pokazuje prawidłowo zero a napięcie skacze na wyświetlaczu od około 2,5V do 15V

    To jestem w stanie jakoś tam zrozumieć bo bez filtracji taki prostownik może trochę siać.
    Ja bym obstawiał tak jak kolega smyk55 że coś ten zasilacz dodatkowy nie trybi.
    Weź odłącz ten miernik całkowicie od prostownika, na zasilanie daj mu akumulator i ten pomiarowy (żółty też na akumulator) Prądu nie ruszaj i zobacz czy będzie stabilne napięcie. Jak nie to ten miernik jest do d... .
    Jak takich już kupiłem kilka tylko że dołożyłem chyba 5 zł i kupiłem taki z wdudowanym przekładnikiem prądowym. Przełożyłem kabel do pomiaru i hula jak marzenie. Nawet w aplikacji z falownikami, gdzie zakłócenia są o wiele większe.
    Odłącz, sprawdź tak jak pisze i daj znać. będziemy myśleć dalej.

  • Poziom 36  
    Tu masz opis jak podpinać to razem.
    Zamiast przetwornicy jak w opisie wstaw prostownik. i pomiar prądu szeregowo z obecnym amperomierzem (oczywiście za bocznikiem)

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3455795.html#17191352
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3444499.html
  • Poziom 15  
    A po doświadczeniach z podobnymi wskaźnikami spróbował bym połączyć masę zasilania z I- ( na początek przez jaki opornik :D )
  • Poziom 23  
    crishome napisał:
    Co ciekawe jak odłącze akumulator to amperomierz pokazuje prawidłowo zero a napięcie skacze na wyświetlaczu od około 2,5V do 15V
    Czytam jeszcze raz to co napisał Autor tematu i to mnie zainteresowało. Czy przypadkiem z prostownikiem jest coś nie tak. ja sprawdził bym miernik w innym układzie by wykluczyć jego przyczynę lub potwierdzić.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    No napisz trochę co zaobserwowałeś. Coś się zmienia?
    Woltomierz w taki układzie jest dobry. Amperomierz 0.00. Nie podlączyłeś czasem w drugim kierunku?
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    polaryzacji na prądzie nie zamieniłeś?

    Ps. też mam takie noże :)
  • Poziom 23  
    Ale jaja. A sam pomiar prądu próbowałeś uruchomić?
  • Poziom 10  
    Masz rację niezłe jaja, okazało się że potencjometr od A był pokręcony a ja miałem podłączoną malutką żaróweczke led jakieś 150mA i pokazywało 00 jak podłączyłem żarówe 25W to pokazało ale nie zmienia to faktu że w prostowniku mimo źe identycznie podłączone to wariuje. Tak sie zastanawiam czy ma to jakiś wpływ że w tym konkretnym przypadku obciążeniem jest akumulator a jednocześnie źródło napięcia?
  • Poziom 23  
    Skoro działa to podpinaj etapami. Najpierw podepnij pomiar prądu. Zasilanie miernika zostaw to na którym układ zadziałał
  • Poziom 10  
    Próbowałem już chyba wszystkiego, skończyły mi się już pomysły, jedyne co wiem to że moduł jest raczej sprawny. Jeśli ktoś podłączał ktoś do tego konkretnego prostownika stefpol moduł pomiarowy to proszę o wskazówki. Dodam jeszcze że podłączyłem do innego impulsowego prostownika z lidla i było ok. Prostownik jest nowy i dopiero raz nim ładowałem akumulator.
  • Poziom 23  
    crishome napisał:
    Próbowałem już chyba wszystkiego, skończyły mi się już pomysły
    Skoro skończyły Ci się pomysły to może warto zastanowić się gdzie popełniasz błąd. Napisz precyzyjnie czego próbowałeś.
  • Poziom 33  
    smyk55 napisał:
    Skoro skończyły Ci się pomysły to może warto zastanowić się gdzie popełniasz błąd.

    Nie koniecznie jest jakiś błąd. Może po prostu prostownik tak sieje zakłóceniami że ten chiński miernik tego nie ogarnia. Miałem podobnie kiedyś w prostowniku rozruchowym z transformatora mikrofalówki. Tam miałem diodowy wskaźnik napiecia. Nawet po podłączeniu akumulatora fiksował. Tu można próbować ograniczyć zakłócenia wpinając się z pomiarem jak najbliżej akumulatora. Można pomyśleć o kondensatorze, choś w sumie jak przy akumulatorze jest też lipa to raczej mało to da.
  • Poziom 39  
    Ja bym zrobił to, o czym pisałem #4 poście. Rozrysowałbym schemat tego prostownika i na schemacie naniósłbym gdzie poprawnie powinny być włączone końcówki modułu i porównał z tym gdzie były włączone. Po ilości przewodów nie wygląda na to na ten prostownik składał się tylko toroid i diody prostownicze i do tego dochodzi tylko ten moduł. Ja ten moduł lokowałem na przewodach wyjściowych z prostownika.
  • Poziom 30  
    Ten mierniczek ma taki kruczek, że czarny zasilający (GND) i czarny "gruby", do pomiaru prądu, są na jego płytce połączone.
    Zasilając owy miernik z wyjścia prostownika nie podłączaj czarnego cienkiego, czerwony i żółty złącz razem i połącz z plusem (zasilanie i pomiar napięcia).
    Czarny gruby połącz z minusem (zasilanie i WEJŚCIE dla pomiaru prądu), czerwony gruby, to wyjście "-" (minus) do akumulatora.