Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt CS82-100 Digital Pro (pion)

_PREDATOR_ 03 Sep 2005 18:28 965 3
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Chassis 600.70_71
    Stwierdzono po pomiarach uszkodzenie TEA8172.
    Zamówiono taki i są problemy.
    Proszę o potwierdzenie, lub zdementowanie, ze mogłem trafiś na 'bubelka'.
    Po zamontowaniu stwierdzono niesymetryczność napięć zasilających, wygląda to tak, jak by, nie pracowała połowa wzmacniacza odchylania pionowego. W tym układzie (poza kond.filtr.) jest tylko 100uF, podmieniono, bez rezultatu, luty odpadają. Na ekranie jest widoczna tylko 1/3 obrazu i to w górnej części zawinięta od dołu.
    Na TEA n.2 jest +13V (prawidłowe), natomiast na n.4 jest -16V (zawyżone o 3V).
    Co Koledzy na to :| ?
  • Helpful post
    Indyczes
    Level 33  
    Bardzo prawdopodobne,że trafiłes na jakąś malowankę,trzeba zamontowac drugi z innego żródła,swoja drogą takich co sprzedają takie g....... to powinno się odstrzeliwać:D
    _PREDATOR_

Tak, tylko, że napis jest jak w oryginałach - wtłoczony, to nie wygląda na malowankę i dlatego zwątpiłem (no cóż technika pdróbek idzie do przodu) :P
    Zamówić to ja mogę, ale zleceniodawca mnie zastrzeli za czekanie :D

Kolejne pytanie:
    jaka jest różnica międzu TEA8172A-1 a TEA8172?,
    czy zamiast tego układu można wstawić TDA8172, jeśli tak, to jakie należy dokonać zmiany w schemacie poniżej (oba układy wydają się być identyczne)?:
    _PREDATOR_

Okazało się że producent umieścił dodatkowe rezystory zabezpieczające (nie uwidocznione na schemacie), które zmieniły swoją rezystancję w zasilaniu - 13V, ponadto znaleziono mikropęknięcie przy samym US, po usunięciu tych niedomagań sprzęt jest sprawny, troszku mocno grzeje się radiator, ale to nie problem, poradzę sobie z tym, tymbardziej, że jest to nie pierwsza wymiana tego US i to zapewne jest powodem jego uszkadzaniu się po czasie.
    Temat uważam za zakończony i dzięki za tak szerokie zainteresowanie.