Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampki choinkowe - usunięcie programatora.

thequeash 29 Dec 2018 00:43 1176 5
    thequeash
    Level 2  
    Dzień dobry, witam wszystkich :)

Lampki choinkowe mojej dziewczyny bardzo słabiutko świeciły, a że zaczynam się coraz bardziej wciągać w elektronikę to zechciałem sam je naprawić. Podejrzewałem spalony rezystor lub tranzystor (względy wizualne, mam bardzo kiepskiej jakości miernik, nie było jak sprawdzić), ale tak czy siak nie miałem pod ręką zamienników i w pewnej chwili trafiłem na ten post: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3292991.html
    Mój programator w środku wygląda identycznie.

Stwierdziłem, że niegłupi pomysł i co ważniejsze - bardzo szybki. Programów świecenia nie potrzebuję. Zlutowałem ze sobą te styki od tranzystorów i lampki zaczęły żyć nowym życiem.

Niby wszystko fajnie, działać działa, ale dlaczego? Skąd użytkownik goldi74 wiedział, że należy zrobić zworki akurat w tym miejscu aby ominąć sterownik? Gdzie mogę więcej dowiedzieć się na temat takich prostych układów i poznać zasady ich działania?
    gumisie
    Level 43  
    thequeash wrote:
    Skąd użytkownik goldi74 wiedział, że należy zrobić zworki akurat w tym miejscu aby ominąć sterownik?
    Zapewne "szklana, czarodziejska kula" Jemu podpowiedziała. :wink:

Jak w każdym "fachu", niezbędna jest wiedza teoretyczna, jak i doświadczenie praktyczne.

Pozdrawiam.
    thequeash
    Level 2  
    gumisie wrote:
    thequeash wrote:
    Skąd użytkownik goldi74 wiedział, że należy zrobić zworki akurat w tym miejscu aby ominąć sterownik?
    Zapewne "szklana, czarodziejska kula" Jemu podpowiedziała. :wink:

Jak w każdym "fachu", niezbędna jest wiedza teoretyczna, jak i doświadczenie praktyczne.

Pozdrawiam.

Dziękuję za jakże pomocną i wyczerpującą odpowiedź :) Tym postem rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości...
    398216 Usunięty
    Level 43  
    thequeash wrote:

Bo wiedział jak działają tyrystory/triaki... Te zwarte elementy to właśnie tyrystory i pominięcie ich (właśnie zworki) wyeliminowało sterowanie z programatora.
    thequeash wrote:
    Gdzie mogę więcej dowiedzieć się na temat takich prostych układów i poznać zasady ich działania?
    Zasada jest prosta, aczkolwiek bez znajomości działania procesorów nie do zrozumienia. Na płytce programatora jest "kleks" - czarna kropla pod którą (bezpośrednio na płytce) znajduje się układ procesorka, który realizuje sterowanie, czyli wysyła na tyrystory odpowiednie impulsy w zaprogramowanej sekwencji. Reszta to już trywialnie proste - tyrystory zasilane są (poprzez mostek diodowy) i zamykają odpowiednie obwody lampek w taki sposób jak dostają sygnały z procka.
    W niektórych lampkach są zamiast tyrystorów triaki i wówczas zasilanie ich jest brane bezpośrednio z sieci (z pominięciem prostownika na diodach, który wykorzystywany jest tylko do zasilania procesorka - oczywiście w obu wypadkach napięcie to jest stabilizowane/obniżane do wartości jaką akceptuje procesor).
    gumisie
    Level 43  
    @thequeash, mojej wypowiedzi (#2) nie traktuj jako złośliwej.
    O ile , jak napisałeś:
    thequeash wrote:
    zaczynam się coraz bardziej wciągać w elektronikę
    Więc zacznij od podstaw (teoria).
    Kol. goldi74 na podstawie długoletniego doświadczenie praktycznego w dziedzinie elektroniki, był w stanie podpowiedzieć jak można wykonać.
    Te połączone punkty to nic innego jak "zmostkowanie" katody i anody tyrystora.
    Pamiętaj o tym że porada podana przez Kol. goldi74 nie jest uniwersalnym i jedynym rozwiązaniem problemu.
    thequeash
    Level 2  
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Oprócz tego co napisaliście doczytałem jeszcze trochę w internecie i dzięki temu moja wiedza się poszerzyła :) DZIĘKUJĘ!