logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara Picasso 1.6 16V 2007r., temperatura cieczy chłodzącej

29 Gru 2018 02:02 2313 3
REKLAMA
  • #1 17659467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 17659489
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    84°C to początek otwierania termostatu.
    90°C to pełne otwarcie termostatu.
    Z takim termostatem spotkałem się w tym modelu. Dlatego masz zawahanie temperatury o te 8°C. Przy 0°C na zewnątrz inna będzie charakterystyka ciepłoty silnika.
    Odnośnie czujników w Twoim samochodzie to nie pamiętam ile ich tam jest.
  • REKLAMA
  • #3 17661176
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 20785435
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Rozwiązałeś problem?
    Moim zdaniem miałeś walnięty termostat. Ja jeszcze jak miałem Picasso 2,0hdi też walczyłem z tym tematem. Dopiero 4 termostat zrobiony na zamówienie przez białostocką Merę definitywnie rozwiązał problem. Na zamówienie, bo zrobili mi go na temp. otwarcie 92 stopnie. Wszystkie inne wernety, wahlery robiły co chciały. Od tamtej pory jak tylko mogę zakładam Merę .W obecnym Grand Scenicu 2,0 16V od trzech lat siedzi właśnie Mera. Zastąpiła po pół roku wahlera za górę pieniędzy. Temperatura silnika momentalnie się ustala na zadanym poziomie jak jest wyskalowany termostat i bez względu na prędkość i obciążenie jest stabilna. W 5 dotychczasowych autach, które przewinęły się przez moje ręce pierwszym punktem na liście kontrolnej po nabyciu pojazdu jest wymiana termostatu silnika.
    Sprawa jest prosta, jeżeli silnik długo się nagrzewa, szczególnie na biegu jałowym, lub przy małym obciążeniu, do tego stojąc w korku temperatura rośnie w okolice zadanej a wskaźniku, a po rozpędzeniu pojazdu gdy dmucha przez chłodnicę widać wyraźny spadek temperatury to na 100% winny jest termostat.
REKLAMA