Witam,
Dziś chciał bym wam przedstawić, przestarzałą ale jak że praktyczną konstrukcję, jaką jest Mini oscyloskop (a raczej jego namiastka). Nie jest to mój autorski projekt, bo lata temu popełnił go kolega „Drzasiek” (Link).
Ja od wielu lat go używam, i uważam że jest to projekt warty odświeżenia, a może nawet i ulepszenia (?).
Sercem układu (dla przypomnienia) jest „Atmega8A”. Jak na tak mało zaawansowany mikrokontroler, drzasiekowi udało się z niego wyciągnąć bardzo dużo. Oscyloskopek bardzo ładnie wizualizuje przebiegi o częstotliwości nawet do 36kHz. W każdej chwili można zamrozić wykres, i za pomocą 3 przycisków ustawić dwa kursory, umożliwiające pomiar czasu, który zostaje od razu przeliczony na częstotliwość. Nie zabrakło również zmiany skali czasowej. Do tego cały czas wyświetlane jest napięcie. Co prawda nie skuteczne, a szczytowe, no ale to i tak dużo!. Oglądać można tylko przebiegi napięcia dodatniego (AC w trakcie opracowania), ale to i tak świetny sprzęt dla początkujących elektroników nie dysponujących prawdziwym oscyloskopem, lub po prostu amatorów którzy doraźnie zajmują się prostą elektroniką.
Czemu postanowiłem odświeżyć projekt ?
Od lat korzystałem z tego wynalazku, ale trochę się już wysłużył. Używałem go w terenie i w domu, i nigdy mnie nie zawiódł, aż do momentu gdy klucz w walizce oparł się o oryginalny wyświetlacz Nokii3310. Postanowiłem zrobić sobie nowy, z normalną płytką PCB, a nie jak wcześniej uniwersalną, no i łatwo dostępnym współczesnym chińskim wyświetlaczem rzekomo od nokii 5110 (występują jako moduł).
Jak już wspomniałem nie ja jestem autorem tego projektu, ale chciał bym go odświeżyć, i być może nawet pociągnąć nieco dalej, bo wygląda na nieco zapomniany

Co udało mi się zdziałać?
1. Zaprojektowałem bardzo prostą płytkę PCB, składającą się jedyne z elementów przewlekanych, co znacznie ułatwia montaż osobą nie mającym doświadczenia
2. Zmieniłem dzielnik napięcia (czy na lepszy?) i dołożyłem potencjometr umożliwiający kalibrację wskazań.
3. Poskładałem w całośc różne wypowiedzi, i udało mi się uruchomić Chiński wyświetlacz Nokii.
4. Naniosłem moje zmiany na schemat.

Ustawienia fusebitów:

Obsługa przycisków:
Podczas normalnej pracy – oglądania przebiegów
Lewy przycisk – zmniejszanie skali czasu
Prawy przycisk – zwiększanie skali czasu
Środkowy przycisk (OK) – Start/Stop
Gdy w trybie STOP (wykres zamrożony)
Lewo/prawo – Ustawienie kursora pierwszego – Potwierdzić OK
Lewo/prawo – Ustawienie kursora drugiego – Potwierdzić OK – Czas zostanie przeliczony na częstotliwość.
Kolejny raz OK - powrót do normalnej pracy

Filmik z działania:
Chyba tyle w temacie…
Co sądzicie?
Ktoś ma jakieś doświadczenia / pomysły ?
Może wspólnie go ulepszymy ?
UWAGA! Niżej zaczynają się pojawiać różne rozwiązania dla wizualizacji napięć przemiennych. Warto śledzić

Cool? Ranking DIY