Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kilka pyt. dot. budowy robota (mostek/czesci itp.)...

Carmamir 03 Wrz 2005 20:00 2238 12
  • #1 03 Wrz 2005 20:00
    Carmamir
    Poziom 12  

    Tak sobie powoli sklecam coś co będzie pewnie można nazwać za jakiś czas robotem i mam kilka problemów.

    Mianowicie docelowo będą 2 silniczki z automatycznych sekretarek odpowiedzialne za prawą i lewą stronę kół, rozumiem że sterować za pomocą uC można tylko za pośrednictwem mostka H np. V100 ?

    Moduł odpowiedzialny za sterowanie i czujniki chciałbym podpiąć na kabelkach do "płyty gł." w niczym to nie będzie przeszkadzać (tzn. oporność kabelka nie wprowadzi dramatycznych zmian w ukł. ?) ?

    Mam od groma różnych tranzystorków i chciałby je zastosować są to np.

    9014 NPN
    C1815 NPN
    A92 PNP
    3904 NPN
    C945 NPN General Purpose Transistor
    A127 PNP
    C1815 NPN Transistor
    MPSA42 - NPN HV Video Output Transistor

    Można któryś z tych zastosować ? Jak poznać parametry techniczne takiego tr. ? Na necie ciężko znaleźć coś, myślałem że może jest jakiś sprawdzony sposób pomiaru...

    Wogule jak Wy właśnie wykorzystujecie części ze starych urządzeń (ja akurat ma troche różnych procków (niestety są to procki po 1Mb Intela a raczej tego nie będe wsadzał do robota, za dużo pinów), tr., diod, itp. itd., jak poznajecie ich parametry jeśli google nic nie wyrzuca na ich temat ? Dodam że części są w większości z central telefonicznych, płyt serwisowych do nich, modułów do central tele. (takie do szafy co się wkłada) i telefonów, myśle że to też ma znaczenie jeśli będe szukał ich zastosowania, w końcu w tych urządzeniach są dość małe V itp. i mogę łatwiej określić ich parametry)) ??
    Ja generalnie preferuje mieć wszystko pod ręką i od razu brać się do pracy zamiast łazić po sklepach i szukać potrzebnych części więc bardzo zależy mi na poznaniu sposobu identyfikacji części.

    Dodano po 4 [minuty]:

    A i mam problem z uC, napisałem prosty programik do sterowania led, anode do + przez R podłączyłem, katode do uC dajmy na to b0, włączniki na d0/1 (próbowałem już do masy i do Vcc 5V podpiniać), niestety za nic w świecie dioda nie chce gasnąć ani zapalić się nawet jeśli jest podłączona odwrotnie :(

    Oto i programik

    Config Portb = &B1111111
    Portb = &B0000000
    Config Portd = &B0000000
    Portd = &B0000000



    Do
    If Portd.0 = 1 Then Portb.0 = 1
    If Portd.1 = 1 Then Portb.0 = 0




    Loop


    End

    Schemat to uC z Vcc 5V, kwarc 12MHz/4MHz, C po 33p od 4 i 5 do GND, GND do - od zasilania i praktycznie tyle, reszta wyprowadzeń jest poprowadzona jako pkt. gotowe do podpięcia nowych modułów na kabelku.

    Dodano po 18 [sekundy]:

    A i uC to ATtiny2313

    0 12
  • #2 03 Wrz 2005 20:07
    valarian
    Poziom 22  

    Wiec ja zaczne od konca :-)
    Co do identyfikacji, to praktycznie zawsze Google pomaga... Dodatkowo, na elce jest dzial "baza elementow", gdzie znajduje sie spis naprawde duzej ilosci czesci [z dokumentacjami]... Dodatkowo mozesz sprawdzic pod http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/

    Kabelki z plyty glownej w niczym nie przeszkodza, bardzo dobrze sie nadaja do takich celow... Sa cienkie, maja dobre wtyki...

    A co do silniczkow, to faktycznie, nalezy sterowac mostkiem H... Jezeli botek bedzie na napiecie eyzsze niz 4.5V, to polecam do tego uklad L293D, a jezeli na nizsze, to mostek, zamieszczony w temacie "Przepis na milibota"

    To na razie tyle.. Pozdro...

    Dodano po 3 [minuty]:

    A czy w kodzie nie powinno byc "==", zamiast "="?

    Code:

    If Portd.0 == 1 Then Portb.0 = 1
    If Portd.1 == 1 Then Portb.0 = 0

    0
  • Pomocny post
    #3 03 Wrz 2005 20:11
    pubus
    Poziom 30  

    Wszystko co potrzebujesz znajdziesz w dokumentacji (nocie katalogowej) danego elementu...
    A gdzie znaleźć noty...?.?.?
    A no np. EleNota lub DataSheetarchive...

    0
  • #4 03 Wrz 2005 20:15
    Carmamir
    Poziom 12  

    Oblookam te linki, rozumiem Wy z tych linków czerpiecie info o tym. Tnx.

    Co do kodu nie wiem bascom poprawnie testuje i kompiluje, acz sprawdze z ==

    Dodano po 41 [sekundy]:

    Bedzie 8x1.2 9.6V + 3x1.5V (dla uC)

    0
  • #5 03 Wrz 2005 20:18
    valarian
    Poziom 22  

    No, to niezle zasilony robocik... Wiec mozesz spokojnie zastosowac uklad L293D, bedzie w sam raz...
    A co do "==", to chyba nie zmieniaj.. Nie programuje w Bascomie, tylko w C... Przez male niedopatrzenie nie zauwazylem, w czym byl kod...
    Co do podlaczania diody [i nie tylko] w prockach AVR, to poczytaj na http://www.patron.net.pl/konstruktorzy/AVR_tutorial.htm

    0
  • #6 03 Wrz 2005 20:37
    Carmamir
    Poziom 12  

    A można zbudować taki mostek na podst. innych tranzystorów ?

    Dodano po 4 [minuty]:

    I czym można ten L293D zastąpić ( na allegro brak, to pewnie w sklepie w którym kupuje nie będzie go), w NE znowu kosztuj 14 więc przesyłka drugie tyle :\

    0
  • Pomocny post
    #7 03 Wrz 2005 21:10
    valarian
    Poziom 22  

    Co do L293D, to jest wlasnie mostek H, ktory mozesz zastapic tranzystorami... Jezeli nie tymi ze schematu, ktory polecilem wczesniej, to innymi.. Tam masz podane dwa rodzaje... Ale powinno dzialac na innych... Wazne, zeby bylo odpowiedniego typu [PNP, NPN] i wytrzymaly odpowiednie napiecie i prad. Napiecie to sam wiesz, jakim zasilisz silniki, a prad zmierzysz tak: amperomierzem dokonaj pomiaru natezenia na silniku kiedy jest wlaczony, a Ty jednoczesnie trzymasz os w palcach, tak zeby byla zablokowana. To jest maksymalny prad, jaki pobiera silnik... Teraz tylko dobierasz tranzystory i bedzie [powinno byc] OK...

    A co do kupna L293D, to na www.tme.pl kupowalem po ok 6-8zl...


    Mala poprawka, na TME uklad L293D jest teraz po 4.99 :-)

    0
  • #8 03 Wrz 2005 22:49
    Carmamir
    Poziom 12  

    Dzięki wszystkim za pomoc, wygląda na to że to wszystko i jutro się pobawie z tranzystoram, jeśli nie uda się na tych tranzystorach zbudowac to zamówie kilka tych L293D.

    Mam nadzieje że dzięki Waszej pomocy już niedługo prototyp ujrzy światło dzienne ;)

    0
  • Pomocny post
    #9 04 Wrz 2005 10:35
    Coyote~
    Poziom 20  

    Co do kodu źródłowego (BASCOM)

    Portd, Portb itd. to rejestry przechowujące stan wymuszany na pinie uC. Da się do nich zapisywać, jaki stan ma być wymuszany na danych pinach - jeśli pin jest wyjściem, to ustawiany jest odpowiedni stan. Jeśli pin jest wejściem to stan 0 na bicie na tego rejestru powoduje, że wejście jest wiszące (trzeba na nim wymuszać stany z zewnątrz - raz zwierać do masy, a raz do plusa). Stan 1 natomiast oznacza wejście podwieszone przez opornik (bodajrze 47kΩ) do plusa i wystarczy wymuszać na nim tylko stan niski...
    Jak chcesz odczytać stan rzeczywisty pinu uC to powinieneś użyć innego rejestru - Pind lub Pinb (itd). Jeśli piny uC ustawisz jako wejście, to z tych rejestrów dowiesz się, jaki stan jest wymuszany z zewnątrz. Jeżeli jako wyjście, to możesz sprawdzić, czy stan wymuszany przez np. Portd spowodował zmiany na wyjściu...

    Twój kod zatem powinien wyglądać tak:

    Code:
    Config Portb = &B11111111  'Jako wyjście
    
    Portb = &B00000000            'Stan początkowy 0
    Config Portd = &B0000000  'Jako wejście
    Portd = &B1111111            'Podwieszone przez R do plusa

    Do

    If Pind.0 = 1 Then Portb.0 = 1
    If Pind.0 = 0 Then Portb.0 = 0

    Loop

    Teraz tylko podłączasz diodę przez R (ze 330Ω - 2kΩ) do PB.0 i plusa zasilania, a mocroswitch do PD.0 i do masy... Jak naciśniesz microswitch, to zmienisz stan na PD.0 z wysokiego na niski i zaświeci się led... Jak puścisz to stan powróci do wysokiego (bo podwieszony) i led zgaśnie.

    0
  • #10 04 Wrz 2005 17:55
    Carmamir
    Poziom 12  

    Już rozumiem, super dzięki, za chwilkę będe sprawdzał.

    Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

    Sprawdziłem działa tyle, że jak nacisne to zapala się led na portb.0 (inne porty mają stan wysoki), portd po naciśnięciu też ma stan H.
    Najważniejsze że śmiga, czas wziąść się w takim razie za mostek H ;)

    Dodano po 5 [godziny] 48 [minuty]:

    Mam problem z mostkiem H-Bridge ze strony Beam, tranzystorki są BC327x2 i BC337x4, są umieszczone tak jak na schemacie a mimo to nie śmiga, podłączam do uC ze stanem wysokim na wyjściu dajmy na to i zero reakcji (na silnikiu 0V, na tranzystorkach od 5-2V z tego co pamiętam, zasilanie 12V stałe), czasami nie wiadomo czemu silniczek lekko ruszy i stanie i tyle :(

    Może ktoś ma jakieś pomysły co mogę źle robić ?

    Kilka pyt. dot. budowy robota (mostek/czesci itp.)...

    Kilka pyt. dot. budowy robota (mostek/czesci itp.)...

    Wie ktoś czy można robić 2 pętle w tym samym czasie sprawdzane ? (przykład na diodach to gasi i zaświeca w pewnych odstępach czasu 2 diody, a dodatkowo chciałbym sterować ręcznie 3 diodą (niestety tak mi to nie działa :()).



    $crystal = 12000000
    Config Portb = &B11111111
    Portb = &B11111111
    Config Portd = &B0000000
    Portd = &B1111111



    Do
    If Pind.0 = 1 Then Portb.2 = 0
    If Pind.0 = 0 Then Portb.2 = 1

    Do
    Waitms 150
    Portb.0 = 0
    Waitms 120
    Portb.0 = 1
    Waitms 110
    Portb.0 = 0
    Waitms 115
    Portb.0 = 1
    Portb.1 = 1
    Waitms 100
    Portb.1 = 0
    Portb.0 = 0
    Waitms 120
    Portb.0 = 1
    Waitms 100
    Portb.0 = 0
    Waitms 30
    Portb.0 = 1
    Portb.1 = 0
    Waitms 2


    Loop
    Loop
    End

    Nie działało mi też gdy loop było pod tą procedurą odp. za manualne wł. diody :\

    Dodano po 12 [minuty]:

    Kilka pyt. dot. budowy robota (mostek/czesci itp.)... a tutaj schemat

    0
  • #11 04 Wrz 2005 23:15
    Coyote~
    Poziom 20  

    Wszysto co jest pomiędzy Do ... Loop będzie się wykonywać w w nieskończoność.... Chyba, że użyjesz komendy bodajże BREAK (najlepiej sprawdzić w helpie). Jak loop umieścisz pod procedurą manualnej obsługi diody to ta druga pętla nigdy się nie wykona....

    0
  • #12 05 Wrz 2005 08:12
    Carmamir
    Poziom 12  

    Jeszcze się z tym pobawie, gorsze jest to że mostek nie działa i nie wiem z jakiego powodu :(

    0
  • #13 05 Wrz 2005 08:56
    MirekCz
    Poziom 35  

    1.Jeżeli silnik czasem ruszy, to prawdopodobnie masz zimne luty... sprawdź wszystkie luty, spróboj je poprawić itd.

    2.Na napięcia >4.5V używa sie L293D - dużo prostszy w obsłudze, masz hamulec i zero problemów. Opsiany był chyba w 10 różnych tematach.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo