Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampki choinkowe LED - przerywają, nie świecą.

Marcepanna 30 Dec 2018 16:26 1131 11
    Marcepanna
    Level 6  
    Witajcie.
    Mam problem z lampkami choinkowymi LED, otóż kupiłam komplet 200 diod z zasilaczem i na drugi dzień po założeniu na choinkę lampki co jakiś czas zaczęły migać, niedługo po tym zaczęły gasnąć na chwilę, a obecnie po włączeniu praktycznie w ogóle nie świecą (światło pojawia się na sekundę, może dwie). Zastanawiam się co może być przyczyną i czy mogę coś z tym zrobić (czy wymiana zasilacza na "mocniejszy" ma sens). Dodam, że na choince mam jeszcze 2 komplety po 100 diod i z nimi nic się nie dzieje (ta sama firma, tyle że bez zasilacza). Parametry lampek: AC 230V 50Hz/ DC 31V, 200 x 3V, 20mA, IP44 oraz zdjęcie zasilacza dołączonego do lampek.
    Z góry dziękuję za próby pomocy ...
    gumisie
    Level 43  
    Marcepanna wrote:
    Mam problem z lampkami choinkowymi LED, otóż kupiłam komplet 200 diod z zasilaczem i na drugi dzień po założeniu na choinkę
    Może zamiast naprawiać, spróbować je wymienić w sklepie (gwarancja).

Pozdrawiam.
    Marcepanna
    Level 6  
    Lampki są na choince, więc teraz i tak ich nie zwrócę. Szukam doraźnego sposobu (może taki istnieje), bo fakt, że nie świeci mi się 2/3 choinki trochę mnie irytuje, tym bardziej, że to nowe lampki i nie z chińskiego marketu za 5zł (chociaż de facto w Chinach produkowane).
    zybex
    Helpful for users
    gumisie wrote:
    Może zamiast naprawiać, spróbować je wymienić w sklepie (gwarancja).

Też mam 200 lampek LED na choince w domu (na szczęście świecą prawidłowo) i nie wyobrażam sobie abym je miał teraz zdejmować, gdyż jest zawieszonych mnóstwo bombek i innych ozdób. To praktycznie niewykonalne.
    Być może chodzi o choinkę na zewnątrz, która nie ma innych dekoracji. Wtedy zdjęcie takich lampek jest o wiele prostsze.
    gumisie
    Level 43  
    Szanowna Koleżanko, aby podjąć się próby naprawy tych lampek oprócz wiedzy, należałoby posiadać jakiś multimetr.
    Ja otworzyłbym ten zasilacz (sterownik) i wykonałbym kila pomiarów.
    O ile jest możliwość otwarcia zasilacza, zrób zdjęcie PCB i je tu zamieść, może coś się da z tym zrobić.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    gumisie wrote:

Tylko zanim to zrobisz wyłącz wtyczkę sieciową!!!
    Marcepanna
    Level 6  
    Quote:
    Szanowna Koleżanko, aby podjąć się próby naprawy tych lampek oprócz wiedzy, należałoby posiadać jakiś multimetr.
    O ile jest możliwość otwarcia zasilacza, zrób zdjęcie PCB i je tu zamieść, może coś się da z tym zrobić.

Wiedzy nie mam, z miernikiem nie powinno być problemu, ale zasilacza nie otworzę, bo jak brałeś pod uwagę, jest z tych "nieotwieralnych".
    A tak czysto teoretycznie, czy przyczyna może leżeć w zasilaczu, skoro na początku wszystko było ok.?
    gumisie
    Level 43  
    Marcepanna wrote:
    A tak czysto teoretycznie, czy przyczyna może leżeć w zasilaczu, skoro na początku wszystko było ok.?
    Trudno jednoznacznie stwierdzić, podobnie jak z małżeństwem: "na początku wszystko było ok".
    Wina może również leżeć po stronie diod LED.

Pozdrawiam.
    Marcepanna
    Level 6  
    Quote:
    Trudno jednoznacznie stwierdzić, podobnie jak z małżeństwem: "na początku wszystko było ok".
    Wina może również leżeć po stronie diod LED.

Mógłbyś w takim razie doradzić jaki zasilacz kupić do tych lampek?

Pozdrawiam i dziękuję :)
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Marcepanna wrote:
    fakt, że nie świeci mi się 2/3 choinki
    Jeżeli 1/3 się świeci prawidłowo, to zasilacz jest ok.
    Marcepanna
    Level 6  
    Quote:
    Jeżeli 1/3 się świeci prawidłowo, to zasilacz jest ok.

W pierwszy poście opisałam jak to wygląda:
    Quote:
    Dodam, że na choince mam jeszcze 2 komplety po 100 diod i z nimi nic się nie dzieje (ta sama firma, tyle że bez zasilacza).

Pozostałe 2 komplety oświetlające 1/3 to inne komplety (na choince mam łącznie 3 komplety).
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Zasilacz jest nietypowy.

Jeżeli nie działają nie ma sensu szukać innego mocniejszego zasilacza, LED mają działać z tym.

Z ilości 200szt. LED, jest tam połączenie LED szeregowe (po 10szt. LED) i równolegle (10 szeregów), jeżeli nie świeca wszystkie można założyć wadliwość zasilacza (także "mignięcie" podczas włączenia) lub mało prawdopodobne ewentualne zwarcie jednego z szeregów równoległych LED.

Multimetrem ew. można zrobić pomiar napięcia zasilacza i co dalej; omomierzem czy nie ma zwarcia "szeregów równoległych LED"