Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Naprawa chińskiego zasilacza

30 Gru 2018 19:44 657 19
  • Poziom 3  
    Dobry wieczór

    Kilkanaście dni temu na chińskiej stronie "Alietanio" zakupiłem zasilacz DPX3203S, głównie służył mi on do ładowania ogniw, pakietu ogniw li-ion i do dnia dzisiejszego spisywał się znakomicie. Dziś po podłączeniu zasilacza, przez kilka sekund na wyjściu wyświetla się napięcie 5V (bo tak jest zaprogramowany) i szybko napięcie spada do 0V, lub 0.3V. Po zmierzeniu wydajności prądowej multimetrem, prąd jaki udało mi się wykrzesać to 0.03A. Chciałem jeszcze dodać, że jeśli zasilacz jest podłączony do źródła zasilania i na wyjściu podłączę jakąkolwiek baterię, to wyświetlacz pokazuje jej napięcie, lecz ładować już jej nie chcę.

    Bardzo proszę o pomoc naprawienia tego ustrojstwa

    Dziekuję

    Naprawa chińskiego zasilacza Naprawa chińskiego zasilacza Naprawa chińskiego zasilacza Naprawa chińskiego zasilacza Naprawa chińskiego zasilacza

    Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

    Dodam, że układ działa na stabilizatorze XL2596S-ADJE1, z drugiej nóżki od lewej strony jest takie samo napięcie jak na wyjściu zasilacza.
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • TermopastyTermopasty
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 3  
    Niestety nadal bez zmian. Ten źle wlutowany układ jest na płytce do której jest podłączony chociażby wyświetlacz, po odłączeniu tej płytki nadal mam na wyjściu 00.3V.
  • Poziom 18  
    Masz może schemat do tego zasilacza? Będzie łatwiej
  • Poziom 3  
    Nigdzie nie mogę znaleźć w internecie schematu.
    Nie potrafię tego naprawić i nie znam nikogo kto zna się na tym, pewnie wyląduje w śmietniku ten zasilacz.
  • Poziom 18  
    Spokojnie. Najpierw w jakich okolicznościach się zepsuł. Co było podłączone. Sam od siebie się nie zepsuł.
  • Poziom 3  
    Podłączyłem go jak zwykle do zasilacza i podpiąłem na wyjściu pakiet baterii, jakieś 16.2V, po ustawieniu ładowania na 16.8V i naciśnięciu przycisku OUT żeby wyjście zasilacza się włączyło, wyświetlacz wskazywał tylko napięcie tych baterii.
  • Poziom 18  
    A przypadkiem nie podłączyłeś pakietu odwrotnie?
  • Poziom 3  
    Niee, jeszcze dokładnie sprawdzałem, zresztą wyświetlacz by nie wskazał napięcia tych baterii i zapewne dym by poleciał.
  • Poziom 18  
    A z czego zasilasz ten zasilacz?
  • Poziom 3  
    Ze zwykłego zasilacza 12V, zresztą mam 3 takie same zasilacze, więc to nie ich wina, nawet jak podłączę go na samych bateriach to problem występuje.

    W razie co, to rano mogę porobić dokładniejsze zdjęcia i zmierzyć multimetrem co tylko będzie konieczne, choć wiem, że bez schematu będzie ciężko doszukać się problemu.
  • Poziom 35  
    Na trzecim zdjęciu dioda D1 wygląda nieciekawie, tam gdzie jest gniazdo zasilania jest stabilizator napięcia STK17 3,3V , na wyjściu powinien mieć 3,3V i trzeba by dalej sprawdzać napięcia.
    Dalej jest układ XL1509 obniżający napięcie, tam gdzie jest kropka jest pin 1.
    Naprawa chińskiego zasilacza
    Naprawa chińskiego zasilacza
  • Poziom 3  
    Sprawdziłem pomiary. Na wejściu zasilacza miałem 13.27V, tak więc na układzie XL1509 były takie napięcia:

    nóżka 1: 12.50V
    nóżka 2: 4.98V
    nóżka 3: 1.21V
    nóżka 4-8: 0V


    na STK17:

    Naprawa chińskiego zasilacza


    ten duży rezystor R020 na wyjściu po ustawieniu limitu na 200 omów, miernik wskazał wynik: 00.3

    Dodano po 13 [godziny] 5 [minuty]:

    Widzę, że nikt mi nie pomoże.

    Z ciekawości zapytam się o rezystor tuż prawie na wyjściu zasilacza. Czy to możliwe, że po podłączeniu zasilacza do zasilania, miernik może wskazywać rezystencję tego opornika na poziomie -1.7kΩ, a po odłączeniu od zasilania znów wynik jest dodatni?
  • Poziom 36  
    Nie wolno mierzyć rezystancji jeśli badany element jest pod napięciem, czasami może się to skończyć uszkodzeniem miernika.

    Daj zdjęcie a najlepiej film jak startuje i się wyłącza,
    może coś da się uchwycić.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    To mi wygląda na autowyłączenie.
    Zobacz w opcjach czy nie masz przypadkiem wyboru trybu pracy ładowarka/zasilacz.
    Ustaw mu limit 1A na wyjściu i obciąż opornikiem 39R przy napięciu 5V.
  • Poziom 3  
    Nic takiego nie ma, jeśli uszkodzony jest ten zasilacz, to sam tego nie naprawię, więc albo oddam go naprawy, albo wyrzucę i kupię nowy, mimo to bardzo dziękuję za pomoc.
  • Poziom 3  
    Nic takiego nie ma, jeśli uszkodzony jest ten zasilacz, to sam tego nie naprawię, więc albo oddam go naprawy, albo wyrzucę i kupię nowy, mimo to bardzo dziękuję za pomoc.

    Dodano po 9 [godziny] 31 [minuty]:

    Nie rozwiązałem.