Witam serdecznie.
Sprawa dotyczy opla 2.0 DTH z wyłączonym EGR i klapkami zawirowań.
W czasie jazdy auto nagle zamuliło tak jak by ubyło ok.30km.
Przed podpięciem compa sprawdziłem dźwignię przy turbo-po odpaleniu wciąga dźwignię na max. więc ok. .
Wymieniłem filtr paliwa i powietrza-bez efektu.
Wpiąłem się trójnikiem po między EZ od turbo a dźwignię WG -po odpaleniu auta od razu -0.9bar. Czyli dobrze.
Podłączenie compa- brak błędów.
W czasie jazdy z compem elektryk sam.powiedział że turbo słabo ładuje-na trzecim biegu 3000rpm(silnik więcej się nie kręci) wynik 1.2bar. .
Sprawdziłem szczelność dolotu-odpiąłem rurę od turbo,odpaliłem silnik i ręką zatkałem rurkę-silnik zgasł.
Na rurkę od turbo nałożyłem dętkę z ciężarówki(bo jest grubsza )i napompowałem ok.0.5bar i zostawiłem na noc.Po nocy ciśnienie nie spadło więc dolot szczelny.
Napięcie na czujniku doładowania 1.78V i po dodaniu gazu spada.
Oddałem turbo do regeneracji-1200zł niepotrzebnie wydane dalej brak mocy.
Ominąłem EZ turbo-Zawór WG podłączony pod VAC- brak mocy.W czasie jazdy na 2gim biegu przy ok.4000rpm.nie wystąpiło przeładowanie.
Wymieniona przepływka- założony oryginał bosch-brak poprawy.
W mojej przepływce zrobiłem dziurkę 2mm-przy ruszaniu check i jeszcze większy zawalidroga.Błędy które się pojawiły to P0100 i P0400.
Odpięcie przepływki w czasie jazdy -check i zawalidroga.
Kata w aucie nie ma-wspawana rurka.
W dolocie nie mam syfu -EGR wyłączony więc dolot mam tylko lekko zapocony od oleju.
Spalanie aktualnie ok.6.8-7.2 miasto.Trochę za dużo.
Parametry(silnik rozgrzany wszystko inne wyłączone)....
Początek dostawy 20.36
Początek wtrysku 3.56
Rzeczywisty początek wtrysku 3.36
Wymagana masa paliwa 4.95
Masa paliwa 4.66
Przepływomierz powietrza 322.0 suw.
Zawór elektromagnetyczny pulsów ciśnienia ładowania 65%
Co może być powodem że turbo późno wstaje i słabo dmucha?Coś nie tak z dolotem czy np.za mała objętość spalin czyli słaby napęd dla turbo?.
Sprawa dotyczy opla 2.0 DTH z wyłączonym EGR i klapkami zawirowań.
W czasie jazdy auto nagle zamuliło tak jak by ubyło ok.30km.
Przed podpięciem compa sprawdziłem dźwignię przy turbo-po odpaleniu wciąga dźwignię na max. więc ok. .
Wymieniłem filtr paliwa i powietrza-bez efektu.
Wpiąłem się trójnikiem po między EZ od turbo a dźwignię WG -po odpaleniu auta od razu -0.9bar. Czyli dobrze.
Podłączenie compa- brak błędów.
W czasie jazdy z compem elektryk sam.powiedział że turbo słabo ładuje-na trzecim biegu 3000rpm(silnik więcej się nie kręci) wynik 1.2bar. .
Sprawdziłem szczelność dolotu-odpiąłem rurę od turbo,odpaliłem silnik i ręką zatkałem rurkę-silnik zgasł.
Na rurkę od turbo nałożyłem dętkę z ciężarówki(bo jest grubsza )i napompowałem ok.0.5bar i zostawiłem na noc.Po nocy ciśnienie nie spadło więc dolot szczelny.
Napięcie na czujniku doładowania 1.78V i po dodaniu gazu spada.
Oddałem turbo do regeneracji-1200zł niepotrzebnie wydane dalej brak mocy.
Ominąłem EZ turbo-Zawór WG podłączony pod VAC- brak mocy.W czasie jazdy na 2gim biegu przy ok.4000rpm.nie wystąpiło przeładowanie.
Wymieniona przepływka- założony oryginał bosch-brak poprawy.
W mojej przepływce zrobiłem dziurkę 2mm-przy ruszaniu check i jeszcze większy zawalidroga.Błędy które się pojawiły to P0100 i P0400.
Odpięcie przepływki w czasie jazdy -check i zawalidroga.
Kata w aucie nie ma-wspawana rurka.
W dolocie nie mam syfu -EGR wyłączony więc dolot mam tylko lekko zapocony od oleju.
Spalanie aktualnie ok.6.8-7.2 miasto.Trochę za dużo.
Parametry(silnik rozgrzany wszystko inne wyłączone)....
Początek dostawy 20.36
Początek wtrysku 3.56
Rzeczywisty początek wtrysku 3.36
Wymagana masa paliwa 4.95
Masa paliwa 4.66
Przepływomierz powietrza 322.0 suw.
Zawór elektromagnetyczny pulsów ciśnienia ładowania 65%
Co może być powodem że turbo późno wstaje i słabo dmucha?Coś nie tak z dolotem czy np.za mała objętość spalin czyli słaby napęd dla turbo?.