Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie do gniazda zmywarki rozgałęźnika i dołączenie piekarnika.

pumbayo 31 Gru 2018 20:11 1005 52
  • #31 31 Gru 2018 20:11
    retrofood
    Moderator

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    retrofood napisał:
    I co, to wszystko?

    Jak był w stanie kupić mieszkanie i wydać 1,5 kocka na zmywarkę to myślę że sobie poradzi...... z zatrudnieniem ELEKTRYKA.

    Łudzisz się? Nie po to ludzie pisują na forum...

  • #33 31 Gru 2018 21:52
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    Może i nie trzeba, ja mam kuchenkę gazową podłączoną bez rur.
    Łukasz-O napisał:
    Jak można podłączyć kuchenkę gazową bez rur 8-O :?:
    retrofood napisał:
    Wężem giętkim. :D Atestowanym do gazu. :D
    Ale do elektryczności atestowany nie jest.

  • #34 31 Gru 2018 22:13
    retrofood
    Moderator

    CYRUS2 napisał:
    Ale do elektryczności atestowany nie jest.

    Podobnie jak instalacja wodna zmywarki.

  • #35 31 Gru 2018 22:16
    pumbayo
    Poziom 8  

    Panowie spokojnie :D Widzę rozgorzałe dyskusję się rozpoczęły :) Zadałem pytanie, bo myślałem że zrobię to sam ale dla własnego bezpieczeństwa zlecę to elektrykowi, któremu ufam. Pozdrawiam i zdrowia w nowym roku!

  • #36 31 Gru 2018 22:48
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Z niecierpliwością czekamy na rozwiązanie, dołącz foty.

  • #37 31 Gru 2018 23:22
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    Podobnie jak instalacja wodna zmywarki.

    Atest na instalacje wodną nie jest potrzebny.

    Przez przyłącze gazowe elastyczne oprócz gazu prąd płynie.
    Nawet może być to kilkanaście amperów.
    Tylko kolega elektryk tego prądu nie widzi bo okiem jest niewidoczny.

  • #38 01 Sty 2019 00:30
    retrofood
    Moderator

    CYRUS2 napisał:

    Przez przyłącze gazowe elastyczne oprócz gazu prąd płynie.
    Nawet może być to kilkanaście amperów.
    Tylko kolega elektryk tego prądu nie widzi bo okiem jest niewidoczny.

    To mi wyjaśnij, skąd on się tam bidak wziął? Jakaś emigracja? 8-O

  • #39 01 Sty 2019 21:04
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    To mi wyjaśnij, skąd on się tam bidak wziął? Jakaś emigracja? 8-O
    Każdy ma swoje zdanie - niech tak zostanie.

  • #40 01 Sty 2019 21:23
    retrofood
    Moderator

    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    To mi wyjaśnij, skąd on się tam bidak wziął? Jakaś emigracja? 8-O
    Każdy ma swoje zdanie - niech tak zostanie.

    Zdanie nie ma nic do rzeczy. Moja kuchenka gazowa nie jest ani prądnicą, ani akumulatorem, więc nie generuje żadnego prądu a jedynie spala gaz. Więc jedynym prądem płynącym przez ruły do niej jest prąd (albo pęd) gazu, gdy odkręcę kurki.

  • #41 01 Sty 2019 21:58
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    Moja kuchenka gazowa nie jest ani prądnicą, ani akumulatorem, więc nie generuje żadnego prądu a jedynie spala gaz. Więc jedynym prądem płynącym przez ruły do niej jest prąd (albo pęd) gazu, gdy odkręcę kurki.
    Jeżeli kuchnia nie jest włączona do gniazdka elektrycznego to tak jest.
    Należało po prostu napisać, że jest to taka kuchnia.

  • #42 01 Sty 2019 22:07
    opornik7
    Specjalista elektryk

    retrofood napisał:
    więc nie generuje żadnego prądu a jedynie spala gaz

    Stachu, chyba nie przewidziałeś wszystkich przypadków ;) czyli kuchenki z piekarnikiem elektrycznym czy elektrycznego ogrzewacza wody. W zaniedbanych instalacjach elektrycznych bez głównych połączeń wyrównawczych stalowe rury gazowe robią za dodatkowe uziemienie PEN-a podobnie jak rury wodociągowe. W ostatnich czasach gaziarze i wodociągowcy modernizują swoje sieci przechodząc na PE (nie mylić z pojęciem elektrycznym). Po wykonaniu tych prac okazuje się, że IPZ gwałtownie rośnie. Pewnie pamiętasz starą regułkę w projektach "wodomierz zbocznikować". Znasz też pewnie przypadki porażenia/pokopania montera wymieniającego wodomierz czy gazomierz bo jakieś tam prądy płynęły instalacją wodociągową.

  • #43 01 Sty 2019 22:27
    retrofood
    Moderator

    opornik7 napisał:
    retrofood napisał:
    więc nie generuje żadnego prądu a jedynie spala gaz

    Stachu, chyba nie przewidziałeś wszystkich przypadków ;) czyli kuchenki z piekarnikiem elektrycznym czy elektrycznego ogrzewacza wody.

    Przewidziałem. Związku z podgrzewaczem nie widzę, bo bojler jest w łazience, kuchenka nie jest też na wodę. Piekarnika nie ma. Kuchenka jest przewidziana indukcyjna, podczas remontu przewidziałem jej zasilanie (3-fazowe), ale na razie kończy się w puszce na ścianie. Dlatego kuchenka została chwilowo stara, gazowa, bo nie było kasy, a teraz nie chce się wymienić bo nie ma po co. Więcej przebywamy na wsi niż tu.
    Więc, kuwwa, skoro w okolicy nie ma żadnego źródła ani odbiornika energii elektrycznej, to skąd ma się wziąć w rurze gazowej prąd?
    Jeszcze jedno. Jak wspomniałem, gaz doprowadzony jest za pomocą węża, bezpośrednio z klatki schodowej (przez ścianę, bo to bliziutko). Tam jest licznik i tam są też prawdopodobnie wstawki izolujące na sieci lub w odgałęzieniach. Nie wiem na pewno, bo wszystko zamknięte i zaplombowane. Instalacja gazowa jest nowa, 3-letnia dopiero.
    Więc upraszam o niesugerowanie, że jestem "elektrykiem inaczej". Ja wiem co ja piszę.

  • #44 01 Sty 2019 23:52
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    Tam jest licznik i tam są też prawdopodobnie wstawki izolujące na sieci lub w odgałęzieniach.
    Nie wiem na pewno, bo wszystko zamknięte i zaplombowane. Instalacja gazowa jest nowa, 3-letnia dopiero.
    Czyli nie wiesz. Wstawek nie widziałeś.
    Ja też posiadam nową zmodernizowaną instalację gazową- w moim bloku zawory do mieszkań zaplombowane na klatce nie są. Wszystko widać.
    Zero wstawek.
    retrofood napisał:
    Nie wiem na pewno, bo wszystko zamknięte i zaplombowane.
    Tym się różnimy, że ja wiem napewno bo widziałem.
    Nawet gaz odłączałem w maju przy pomocy zaworu.

    Ja na twoim miejscu bym „nie gdybał” , tylko sprawdził czy są wstawki metodą pomiarów.

  • #45 02 Sty 2019 00:12
    retrofood
    Moderator

    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Tam jest licznik i tam są też prawdopodobnie wstawki izolujące na sieci lub w odgałęzieniach.
    Nie wiem na pewno, bo wszystko zamknięte i zaplombowane. Instalacja gazowa jest nowa, 3-letnia dopiero.
    Czyli nie wiesz. Wstawek nie widziałeś.

    Krzysiu, a na gwizdek mi widzieć wstawki? Dowiedz się, że aby płynął prąd, to obwód musi być zamknięty!
    A u mnie to się tylko drzwi zamykają.

  • #46 02 Sty 2019 00:14
    opornik7
    Specjalista elektryk

    retrofood napisał:
    podczas remontu przewidziałem jej zasilanie

    retrofood napisał:
    Przewidziałem.

    Stachu, nie dyskutujemy o Twojej konkretnej sytuacji ale o przeciętnym standardzie funkcjonującym na rynku. Przełącz proszę częstotliwość nadawania bo chyba się nie słyszymy ;) Proponuję 2.019 kHz.

  • #47 02 Sty 2019 00:41
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    Krzysiu, a na gwizdek mi widzieć wstawki? Dowiedz się, że aby płynął prąd, to obwód musi być zamknięty! A u mnie to się tylko drzwi zamykają.
    Proszę się cieszyć z tego, że u kolegi się tylko drzwi zamykają.
    Nie zamierzam polemizować.
    Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu- jak napisałem wcześniej.

  • #48 02 Sty 2019 07:48
    retrofood
    Moderator

    opornik7 napisał:
    retrofood napisał:
    podczas remontu przewidziałem jej zasilanie

    retrofood napisał:
    Przewidziałem.

    Stachu, nie dyskutujemy o Twojej konkretnej sytuacji ale o przeciętnym standardzie funkcjonującym na rynku.
    Ależ właśnie o mojej, takiej z wężem do kuchenki! Kolega CYRUS wymusza offtopy. :D Według niego, gdy się do mojej kuchenki gazowej przykręci węża, to zaczyna płynąć prąd. Nie wiadomo jak i którędy, ale płynie. Może do kanalizacji? Nie wiem.

  • #49 02 Sty 2019 07:54
    karolark
    Poziom 40  

    retrofood napisał:
    gdy się do mojej kuchenki gazowej przykręci węża


    Jak węża elektrycznego to może :-)
    Czyżby do działu elektrycznego wdzierał się żart i odrobina luzu?

  • #50 02 Sty 2019 08:02
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  

    Łukasz-O napisał:
    To nie jest standard póki co
    Ale bedzie. Coraz więcej lodówek jest wyposażonych w generator kostek lodowych. A i wypas społeczny też rośnie. Wyobrażasz sobie whisky bez lodu ?

  • #51 02 Sty 2019 09:12
    retrofood
    Moderator

    Krzysztof Kamienski napisał:
    Łukasz-O napisał:
    To nie jest standard póki co
    Ale bedzie. Coraz więcej lodówek jest wyposażonych w generator kostek lodowych. A i wypas społeczny też rośnie. Wyobrażasz sobie whisky bez lodu ?

    Zaczynam mieć wątpliwości czy to dobre rozwiązanie.
    Link

  • #52 02 Sty 2019 13:25
    CYRUS2
    Poziom 36  

    retrofood napisał:
    Ależ właśnie o mojej, takiej z wężem do kuchenki! Kolega CYRUS wymusza offtopy.
    Proszę na forum publicznym nie kłamać, że coś wymuszam.
    Nie stać kolegę moderatora na uczciwość ?
    To kolega wymusza polemikę.
    Napisałem wyraźnie po polsku :
    cyrus2 napisał:
    Proszę się cieszyć z tego, że u kolegi się tylko drzwi zamykają.
    Nie zamierzam polemizować.
    Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu- jak napisałem wcześniej.

  • #53 02 Sty 2019 13:40
    retrofood
    Moderator

    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Ależ właśnie o mojej, takiej z wężem do kuchenki! Kolega CYRUS wymusza offtopy.
    Proszę na forum publicznym nie kłamać, że coś wymuszam.
    Nie stać kolegę moderatora na uczciwość ?
    To kolega wymusza polemikę.
    Napisałem wyraźnie po polsku :
    cyrus2 napisał:
    Proszę się cieszyć z tego, że u kolegi się tylko drzwi zamykają.
    Nie zamierzam polemizować.
    Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu- jak napisałem wcześniej.

    Kolego Krzysztofie! Drążenie tematu w sytuacji gdy wyjaśniłem, że w pobliżu kuchenki nie ma żadnych źródeł ani odbiorników energii elektrycznej, jest nadużyciem ze strony Kolegi!
    Proszę nie odpowiadać, koniec tematu.