Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka slim 40-45 cm do ~1600 zł

iluzjonista_ 31 Dec 2018 13:28 2055 27
    iluzjonista_
    Level 6  
    Cześć! :) Szukam pralki (samej pralki, bez suszarki) o głębokości mniej więcej 40-45 cm. Na razie sprawdzając informacje w internecie, to wszystkie tematy mają po 3-4 lata, więc już trochę nieaktualne :) W rtv polecili mi taką:
    Samsung WW60J4213HW1
    Jednak słyszałem, że Samsungi się nie opłacają - jakość do ceny.

Moje założenie to:
    - budżet: ~1600 zł, jednak jak będzie ciekawa propozycja, to i trochę więcej dołożę
    - wsad: 5-7 kg
    - głębokość: ze względu na małą łazienkę najlepiej 35-45 cm
    - ładowana od przodu

Będę wdzięczny za propozycje i uwagi :)
    Kenworth 18
    Level 43  
    Wielką zaletą jest to, że ten model posiada możliwość wymiany łożysk: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-bosch/lozyska-do-wlt24460pl02-pralki-bosch,940,WLT24460PL02,m2784082.html?gclid=Cj0KCQiAvKzhBRC1ARIsANEXdgzPjA3Qgud2W0dOX531q2gNFfug-tn9wbi1_cqvAL_xXmXc_IAE4ZwaApAGEALw_wcB
    Wadą jest silnik a raczej typ napędu. Na silnik jest udzielana 10 letnia gwarancja i tylko na silnik, ale awarii ulegają sterowniki silnika i często naprawa takiego sterownika bywa nie możliwa.
    https://north.pl/karta/modul-silnika-do-pralki-bosch-wlt24460pl-02,8XV-0Y-CMMF-GNC.html
    plastifon
    Level 14  
    Kenworth 18 wrote:

Wadą jest silnik a raczej typ napędu. Na silnik jest udzielana 10 letnia gwarancja i tylko na silnik, ale awarii ulegają sterowniki silnika i często naprawa takiego sterownika bywa nie możliwa.
    https://north.pl/karta/modul-silnika-do-pralki-bosch-wlt24460pl-02,8XV-0Y-CMMF-GNC.html

Ale to mam rozumieć,ze ten silnik jest inny niż w pralkach pełnowymiarowych BOSCH? Bo tam go wszyscy chwalą że cichy i żywotny....

A kiedy te awarie? Po gwarancji?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Tutaj przykład awarii pralki z tym rodzajem silnika: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2995692.html
    W modelu, który kolega wybrał cena nowego strerownika silnika nie powala na kolana na szczęście, ale trzeba się liczyć z tym, że przyjdzie dzień gdy będzie wymagał wymiany.
    Tu z kolei przykład awarii w przypadku producenta Electrolux: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3532903.html
    plastifon
    Level 14  
    Nomale rozumiem ze kazdy silnik bezszczotkowy czyli cichy ma taki sterownik i moze on ulec awarii.
    Wiec cos za cos... ja piore bardzo malo max 1x w tyg. Wiec skoro mocno uzytkowny padl po 5 latach to moze mi sie uda wiecej.

Poza tym wielki plus mozliwosci wymiany lozysk....

Jeszcze jakies przeciw?
    Ew masz cos rownie dobrego , ciechego a nie majacego takich wad.?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Dziś nie ma już sprzętu AGD, który można polecić z ręką na sercu i powiedzieć, że popracuje te 10 lat bezawaryjnie.
    W przypadku pralek z tym napędem zaleca się ograniczać wsad prania bo ta elektronika bardzo nie lubi przeciążeń.
    Jeśli ten model przypadł koledze do gustu to kupować i cieszyć się z cichej pracy pralki i jej funkcji. Osobiście jestem zwolennikiem technologii Direkt Drive producenta LG, ale to tylko moje zdanie.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    plastifon wrote:
    Nomale rozumiem ze kazdy silnik bezszczotkowy czyli cichy ma taki sterownik i moze on ulec awarii.

Dokładnie tak.

plastifon wrote:
    Wiec skoro mocno uzytkowny padl po 5 latach to moze mi sie uda wiecej.

Nie ma na to reguły, jak mu się zachce to padnie.

plastifon wrote:
    Ew masz cos rownie dobrego , ciechego a nie majacego takich wad.?

Albo cichy silnik z rozbudowaną elektroniką, albo nieco głośniejszy klasyczny szczotkowy, który raz na 5-7 lat dopomni się o wymiane szczotek.
    Alternatywą jest bosch z serii WAE, może nie najpiękniejszy i nie najnowszy, ale poarty o stare dobre sprawdzone konstrukcje i przy okazji w niedużej cenie do kupienia.
    plastifon
    Level 14  
    Moje pytanie dotyczy polecenia sprzetu pod jakimkolwiek względem lepszym od wybranego przeze mnie modelu Boscha....

Imjeszce jedno, czy plakinSLIM sa jakies gorsze . Gorzej wyważone, czy wyposażone niż pelnowymiarowe?

Czy to ze sa lżejsze wpływa na ich stabilność pracy np. Przybwirowaniu na pełnych obrotach?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Slim nie są gorsze od pełnowymiarowych urządzeń.
    Jako, że jest to pralka wąska to bęben ma nieco ograniczony wsad, ale obecnie produkowane slim mają załadunek nawet do 8 kg a pełnowymiarowe pralki potrafią mieć 10,15 a nawet 20 kg wsadu.
    mrice
    plastifon wrote:
    No dobrze, a jest coś bardziej godnego uwagi od tego Boscha?

Moim zdaniem stary dobry Bosch Maxx, ale to juz by trzeba używek szukać.

Generalnie z nowych ja nic ciekawszego nie polecę.
    iluzjonista_
    Level 6  
    Po dalszym sprawdzeniu, skontaktowaniu się z osobą która naprawia pralki, wybór pozostał pomiędzy boshem a electroluxem :)

ELECTROLUX EWS1266CI
    Bosch WLT24460PL Serie 6 VarioPerfect

Najprawdopodobniej, ostatecznie będzie to electrolux ze względu na wymiary (niestety mało miejsca w łazience) :) No i u mnie wybór to jedynie nowy sprzęt.
    iluzjonista_
    Level 6  
    Słuszne spostrzeżenie, nie zwracałem uwagi na to z tej strony. Dzięki :)
    mrice
    Kenworth 18 wrote:
    Czyli brak możliwości wymiany łożysk.

Wymiana łożysk jest jak najbardziej możliwa, ale nieco bardziej pracochłonna, ale to nie jedyny mankament elektroluxa
    Kenworth 18
    Level 43  
    Oczywiście, że można wymienić łożyska w pralkach ze zgrzewanym zespołem piorącym, ale wymaga to rozcięcia zbiornika i jeśli ktoś podejmie się takiej naprawy we własnym zakresie to nigdy nie ma się pewności czy zbiornik będzie szczelny.
    Można również przekazać zespół piorący do naprawy w firmie, która zajmuje się takimi naprawami i koszta będą znacznie niższe niż w przypadku wymiany kompletnego zespołu piorącego.
    Mimo wszystko ogromną wadą pralek ze zgrzewanym zespołem piorącym jest brak dostępności krzyżaka bębna a wystarczy, że użytkownik nie dokona naprawy na czas i krzyżak ulegnie uszkodzeniu i jest po herbacie.
    Zbiornik skręcany to zawsze zbiornik skręcany i nawet przy awari krzyżaka można go przywrócić do sprawności chociaż czasem ceny części stawiają opłacalność naprawy pod znakiem zapytania.
    Zasada jest taka, że jeśli użytkownik zauważy, że pralka pracuje głośniej należy reagować od razu bo zwlekanie z naprawą może doprowadzić do końca żywota urządzenia.
    mrice
    Kenworth 18 wrote:
    chociaż czasem ceny części stawiają opłacalność naprawy pod znakiem zapytania.

Zazwyczaj cena jest zaporowa, a krzyżak w ofercie z bębnem. O Starych pralkach gdzie krzyżak był sprzedawany solo za niezłe pieniadze rozmawiać nie będziemy, bo to już do archiwum przechodzi.
    plastifon
    Level 14  
    No to jak juz poużytkujesz trochę to poproszę o jakieś uwagi.
    Znalazłem w jednej z opinii o niej coś takiego....

Jedynym minusem jest chyba brak przewodu dopływowego w systemie aquastop, który wydało mi się, że stał się już standardem.

O co chodzi? Nie ma węza do podłączenia w komplecie?

Oraz kolejna sprawa, po ok poł roku użytkowania....
    Cyt... feler to stopniowo opuszczające się drzwiczki bębna - na tą chwilę należy je przed zamknięciem po prostu podnosić.
    PanAGD
    Level 23  
    plastifon wrote:
    Jedynym minusem jest chyba brak przewodu dopływowego w systemie aquastop, który wydało mi się, że stał się już standardem.

Wąż przyłączeniowy jest w komplecie. Nie ma typowego Aquastop jak np. w zmywarkach. Ale to żaden minus, bo 90% pralek go nie ma. Nie ma takiej potrzeby.
    plastifon wrote:
    Cyt... feler to stopniowo opuszczające się drzwiczki bębna - na tą chwilę należy je przed zamknięciem po prostu podnosić.

Jak ktoś się uwiesza na drzwiczkach, to będą opadać.
    iluzjonista_
    Level 6  
    Jutro będzie dostawa, to pewnie odezwę ponownie po jakimś czasie, jak chwilę poużytkuję :)
    mrice
    PanAGD wrote:

Jak ktoś się uwiesza na drzwiczkach, to będą opadać.

Co do tej kwestii, to akurat w niektórych modelach pralek tak się dzieje, że drzwi wycierają miejsce połączenia z zawiasem i trzeba drzwi unosić przy zamykaniu, ale to nie problem dla rozsądnego użytkownika.
    Czasem prawda, też użytkownik im dopomaga.
    plastifon
    Level 14  
    Przyszedl czas na zamowienie pralki

Wciaz jestem przy WLT2446 Boscha

Ale
    Znalazłem Siemensa https://www.euro.com.pl/pralki/siemens-iq-500-isensoric-ws12t46epl.bhtml

Niby to samo aLe jednak się różni, możliwościami funkcjami dodatkowymi, ale czy one sa potrzebne
    I ponoć Siemens to połka wyzej cena nawet niższa i niby 1 dB bardziej cichy przy wirowaniu

Nooo i co teraz?

Proszę o konstruktywne za i przeciw ...
    mrice
    plastifon wrote:
    I ponoć Siemens to połka wyzej

Stare zabobony, Bosch / Siemens to jedno i to samo, różni się tylko nadrukami.

plastifon wrote:
    i niby 1 dB bardziej cichy przy wirowaniu

Tu się teraz uśmiałem, o ile w ogóle to nawet tego nie wyłapiesz

plastifon wrote:
    Niby to samo aLe jednak się różni, możliwościami funkcjami dodatkowymi, ale czy one sa potrzebne

Czyli różni się oprogramowaniem, a w zasadzie jego konfiguracją. Co do przydatności funkcji dodatkowych to co kto lubi, jedli lubią miec milion funkcji, inny po prostu ustawiają pokrętło na program i przyduszają start.