Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Avensis T27 hamulec ręczny - Błąd C1346 zero point calibration of clutch

31 Gru 2018 14:38 1335 12
  • Poziom 9  
    Witam

    Programowałem wtryskiwacze w Avensisie T27 rok 2009, podczas programowania wyskoczył błąd hamulca ręcznego, jak się potem okazało przez to, że sterownik silnika zgłosił błąd i trzeba było sie tym nie przejmować tylko adoptować dalej wtryski skasować błędy i byłoby bo temacie ale ja nie potrzebnie zrobiłem RESET MEMORY w sterowniku hamulca no i zrobiłem sobie problem.
    Pojawił sie błąd C1336 i C1346, ten pierwszy udaje mi sie zaadoptować funkcją TEST MODE w programie TECHStream ale tego drugiego błedu C1346 nie umiem. Z tego co zdążyłem sie dowiedzieć to jest to czujnik położenia sprzęgła. Czy możecie koledzy pomóc. Jaka jest procedura.
    dodam że wcześniej wszystko z ręcznym było ok i na pewno jest sprawny.

    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Czytałem te 2 tematy zanim napisałem swoje pytanie. Nie ma tam odpowiedzi na adaptacje czujnika położenia sprzęgła a dokładnie potencometra. Tematy opisują problem z hamulcem ręcznym i jego wymianą u mnie EPB jest sprawny.
  • Poziom 9  
    podbijam temat bo problem nadal nie rozwiązany. Wczoraj auto było w ASO i nie poradzili sobie z problemem.
    Dzisiaj założyłem drugi potencjometr sprzęgła i dalej to samo.
    Powtórzę:
    Sprawny działający moduł hamulca ręcznego zresetowałem, zrobiłem "reset mode" w programie techstream i nie można teraz wczytać danych kalibracyjnych.
    Na desce wyświetla się błąd hamulca postojowego. Hamulec nie zwalnia się automatycznie przy ruszaniu i nie działa tempomat.
    Błąd jaki jest stały to P1346.

    POMOCY bo osiwieję :shii:
  • Poziom 26  
    robiłeś kalibrację zworą w gnieżdzie diagnostycznym
  • Poziom 9  
    dzisiaj nie. wcześniej robiłem, w serwisie też robili kalibrację zworką bo widziałem.

    nie wiem jaka jest procedura bo chciałem dzisiaj zrobić to jeszcze raz na nowym czujniku położenia sprzęgła bo to on jest odpowiedzialny za błąd 1346 i to jego położenie zerowe się programuje.
    Teraz wyczytałem że przed każdą kalibracją trzeba zrobić znów reset pamięci???? to prawda???
  • Poziom 26  
    zrób reset i ta kalibracje
  • Poziom 9  
    robiłem Reset i kalibracje zworą i dalej to samo

    Dodano po 14 [minuty]:

    wczytując się w procedurę jest tam napisane że kasuje ona błąd P1336 nic tam nie ma na tema 1346, a ten akurat dotyczy zerowego punktu kalibracji sprzęgła.
    Podczas włączenia funkcji "Test mode" w programie Techstream uruchamia się procedura przyuczania. W pierwszym etapie kasuje się błąd P1336 (punkt G) następnie jak zwolnię hamulec postojowy, kontrolka hamulca ta czerwona zaczyna migać, nie wiem co dalej bo w tym momencie jak uruchomię silnik włączam pierwszy bieg i zaczynam ruszać to kontrolki czerwona i żółta gasną na chwilę i za chwilę znów sie zapalają,
    co robię nie tak??
  • Poziom 9  
    Nie wiem dokładnie którą robił serwis, ponoć tą co robią zawsze i nie zadziałała, wiem tylko że zworą na pewno robili bo jak podszedłem do auta to zwora była w OBD.

    ja robiłem właśnie tą procedurą która jest w opisie , tylko tam jest napisane że ta procedura ma zastosowanie dla błędów 1336 i 39.
    U mnie jest P1346.

    Już nie wiem co robić. próbowałem wykręcić potencjometr sprzęgła ale jest tam tak ciasno że na razie to sobie darowałem, podpinałem go tylko na kablu i próbowałem robić procedurę i nic to nie dawało.
    Jutro spróbuję podstawić cały moduł od ręcznego. na pewno będzie świecił błąd niezidentyfikowanego pojazdu ale te od kalibracji powinny zginąć .
  • Poziom 42  
    wrabel napisał:
    ja robiłem właśnie tą procedurą która jest w opisie
    Którą? Clear the zero point calibration data, czy Perform zero point calibration of the yaw rate and acceleration sensor, czy PERFORM DOWNHILL ASSIST CONTROL CALIBRATION (w/ Downhill Assist Control), czy PERFORM CRAWL CONTROL CALIBRATION (w/ Crawl Control)?
  • Poziom 9  
    Robiłem te:

    (a) Clear the zero point calibration data.

    (b) Perform zero point calibration of the yaw rate and acceleration sensor.

    bo te następnę są do Toyoty 4Runner i dotyczą kalibracji hamulca zjazdowego
  • Poziom 1  
    Witam, trochę odswieżę temat. Mam problem z hamulcem ręcznym w swoim T27, moduł był wymieniany, ale nie było zgodności z vin i wywalało pomarańczowy błąd, ale przy tym normalnie z z przycisku można było zaciągnąć i odpuścić hamulec. Pokusiłem się na podmiane pamięci ze starego modułu, który nie działał do nowego, ale po zamontowaniu nie działało nawet zaciąganie z kluczyka i wyświetla błędy (c13a5, c1346, c1336,c13a8). Wczoraj znajomy, który dysponuj programem diagnostycznym toyoty skasował te błędy i wszystko działało jak nalezy (brak kontrolek, hamulec zaciągał się z przycisku i autoatycznie- wszystko super), a dziś rano odpalam samochód, ruszam i zaczeła mrygać czerwona kontrolka ręcznego, a hamulec znowu nie zaciąga się nawet z guzika. Co robić? Czy to kwestia kalibracji punktu zerowego czy gdzieś głębiej leży problem?