Witam.
Potrzebuję pomocy odnośnie awarii mojego dysku.
Wczoraj podczas gry nagle zauważyłem iż drastycznie zwiększył się czas ładowania gry. Początkowo myślałem, że to problem samej gry i to zignorowałem, lecz jak dzisiaj uruchomiłem komputer okazało się, że prędkość dysku spadła na kilka bajtów/s do kilkuset KB/s ze skokami na 1 - 10 MB/s, a sam rozruch Windowsa trwa parę minut pomimo, że system znajduje się na osobnym dysku SSD.
SMART w CrystalDiskInfo zaczął pokazywać błędy C5 oraz C6:
W SeaTools, co dziwne test SMART przechodzi. ale po próbie wykonania Fix All Fast wywala FAIL i komunikat:
Log:
Czy ten dysk jest jeszcze do reanimowania w jakiś sposób, czy nadaje się na złom?
Czy da radę mu przywrócić chociaż chwilowo jakiś racjonalny transfer w celu backup'u danych? Przy tych prędkościach to człowiek ma ochotę się pociąć. Chodzi jak jakiś 16Mb pendrive na USB 1.0 albo gorzej
Nie wiem skąd tak nagła awaria, do wczoraj było wszystko w porządku, aż tu prezent noworoczny i po dysku 
Potrzebuję pomocy odnośnie awarii mojego dysku.
Wczoraj podczas gry nagle zauważyłem iż drastycznie zwiększył się czas ładowania gry. Początkowo myślałem, że to problem samej gry i to zignorowałem, lecz jak dzisiaj uruchomiłem komputer okazało się, że prędkość dysku spadła na kilka bajtów/s do kilkuset KB/s ze skokami na 1 - 10 MB/s, a sam rozruch Windowsa trwa parę minut pomimo, że system znajduje się na osobnym dysku SSD.
SMART w CrystalDiskInfo zaczął pokazywać błędy C5 oraz C6:

W SeaTools, co dziwne test SMART przechodzi. ale po próbie wykonania Fix All Fast wywala FAIL i komunikat:
Quote:Now is a good time to make sure you have a current backup of your important data.
Unfortunately, your Seagate product has failed an important diagnostic test, possibly caused by problem sectors which are difficult to read. Seagate recommends that you run SeaTools Bootable, which has the ability to repair most problem sectors. SeaTools Bootable may be able to save you from the inconvenience and down time of exchanging the drive.
Log:
Quote:-------------- SeaTools for Windows v1.4.0.7 ---------------
01.01.2019 00:20:58
Model Number: ST3000DM001-1CH166
Serial Number: Z1F4QN2F
Firmware Revision: CC29
Fix All Fast - Started 01.01.2019 00:20:58
SMART - Started 01.01.2019 00:27:41
SMART - Pass 01.01.2019 00:27:54
Fix All Fast - Started 01.01.2019 00:32:48
Fix All Fast - FAIL 01.01.2019 00:40:09
SeaTools Test Code: E063D4C8
Czy ten dysk jest jeszcze do reanimowania w jakiś sposób, czy nadaje się na złom?
Czy da radę mu przywrócić chociaż chwilowo jakiś racjonalny transfer w celu backup'u danych? Przy tych prędkościach to człowiek ma ochotę się pociąć. Chodzi jak jakiś 16Mb pendrive na USB 1.0 albo gorzej