logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP R-634 - Strzela piorunami. Czy da się naprawić?

negatyw001 01 Sty 2019 11:39 1221 9
REKLAMA
  • #1 17667589
    negatyw001
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Sytuacja, jak na fotkach:
    Link

Po włączeniu, seria "piorunów" - do wypalenia dziury w płytce z boku.

Martwią mnie też te dziury na górze (oznaczyłem na czerwono).

Czy to wg Was jest to naprawialne (i jaki koszt), czy też czeka mnie zakup nowej mikrofalówki?
  • REKLAMA
  • #2 17667599
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 438
    Miałem podobny przypadek, winę ponosiły zabrudzenia zgromadzone w mikrofalówce.
  • REKLAMA
  • #3 17667603
    negatyw001
    Poziom 13  
    Ja ją generalnie czyściłem (poza przestrzenią za tą klapką - nie wiedziałem, że tam coś jest).

Pytanie - czy to jest do naprawienia w OBECNEJ sytuacji i za ile?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17667692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17667957
    negatyw001
    Poziom 13  
    Ok. Mam nadzieję, że gdzieś taką jeszcze znajdę.
  • Pomocny post
    #6 17667960
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 438
    negatyw001 napisał:
    Ok. Mam nadzieję, że gdzieś taką jeszcze znajdę.

ewentualnie kawałek miki i samemu wyciąc.
  • #7 17668465
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Ale dodatkowo jeszcze trzeba sprawdzić głowicę magnetronu tak jak i komorę falowodu czy nie ma tam wypaleń. Trzeba zachować tylko ostrożność bo zanim rozładuje się kondensator WN to po stronie wykonawczej może być wysokie napięcie. Płytkę mikową kupisz bez problemu na znanym portalu ( większą i dotniesz sam) .A miejsca wypaleń w falowodzie oczyść i zamaluj farbą koniecznie. Obejrzyj też dobrze komorę i drzwiczki czy nie ma wypaleń, bo ten otwór w płytce mikowej to jest znaczny, no chyba, że używałeś tej kuchenki pomimo występujących ,,burz,,.
  • #8 17669380
    negatyw001
    Poziom 13  
    Tej komory falowodu nigdy nie czyściłem. Nie wiedziałem, że za tą płytką mikową coś wogóle jest.

Ok. Oczyszczę tę komorę i zamaluję te zardzewiałe punkty. Na zdjęciach, wyglądają jak małe kratery. Mam nadzieję, że nie są na wylot.
    Głowicę oczywiście nie zamalowywuję, tylko oczyszczę jakimś sprayem odrdzewiającym i wytrę do sucha. Dobrze to rozumiem?

Czy farba Hammerite się do tego również nadaje? Zostało mi troszkę w puszce po zamalowywaniu odprysków na drzwiach lodówki.

Oczywiście wszystko zrobię na wyłączonym zasilaniu.
  • Pomocny post
    #9 17670130
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Magnetron musisz wyjąć to wówczas będziesz miał dobry dostęp do jego głowicy. Głowice tą tylko ( jeżeli jest sadza ) to oczyść bardzo drobnym papierem ściernym 200 lub naqwet 300 i tyle. Nie używaj żadnego odrdzewiacza . Komorę falowodu oczyść papierem ściernym oczywiście te wypalenia ( jeżeli są już dziury to będzie szrot) i zamaluj farbą . Ja stosowałem zwykłą emalię białą a czasem nawet w sprayu do renowacji powłok kuchenki gazowej. Może być i ta , którą masz. Gdy będziesz demontował magnetron to ostrożnie bo kondensator potrafi trzymać wysokie napięcie, zanim rezystor go nie rozładuje. Jeżeli na głowicy magnetronu będą również wypalenia to głowica do wymiany. Najlepiej jak zamieścisz foto jej po wyjęciu magnetronu.
  • #10 17673975
    negatyw001
    Poziom 13  
    Przed przeczytaniem Twojego postu, psiknąłem do wnętrza komory odrdzewiacz. Potem dokładnie zmyłem benzyną. Papieru ściernego nie użyłem.
    Wg mnie wizualnie pomogło.

Przyznam, że nie podszedłem do tematu aż tak ambitnie.
    Pomalowałem komorę tak daleko, jak udało mi się sięgnąć pędzlem i aby przy tym nie tryknąć głowicy.

Założyłem nową oryginalną płytkę mikową i działa.
    Pokazu piorunów już nie ma.

Gdy problem za jakiś czas powróci - wtedy pewnie będę zmuszony wyjąć głowicę.
    Ale (mam nadzieję), że jeszcze parę lat posłuży :)

Zaktualizowałem galerię dla zainteresowanych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z mikrofalówką SHARP R-634, która po włączeniu generuje "pioruny" i ma wypalenia na płytce mikowej oraz w komorze falowodu. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być zabrudzenia, a naprawa polega na wymianie płytki mikowej, której koszt wynosi około 10-12 zł. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia głowicy magnetronu oraz komory falowodu pod kątem wypaleń. Po wykonaniu czyszczenia i wymianie płytki, mikrofalówka przestała generować problemy, jednak użytkownik planuje dalsze monitorowanie stanu urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA