Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prarlka wiatka 14 - nie wiruje.

lukasz.lukasz11 03 Wrz 2005 23:41 3285 15
  • #1 03 Wrz 2005 23:41
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    cześć

    mam kłopot, pralka nie wiruje. wodę wypompowuje, programy przełączają sie w porządku, wymieniłem kondensator 16, hydrostat sprawny -nie wiruje, bęben obraca się jednostajnie tak jak przy wirowaniu ale na pusto i z takimi obrotami jak przy praniu -nie rozkręca się. raz podczas takiego "wirowania" na pusto wyłączyłem i włączyłem ją pokrętłem programatora zaskoczyła, zapakowałem pranie, włączyłem -nie wiruje :(
    silnik? programator?
    a może ktoś ma schemat podłączenia programatora?
    jeszcze jedno, kiedyś zapakowałem jej dwa śpiwory, wypompowała wodę normalnie, ale przy wirowaniu woda poszła górą?! zalało ją.

    lubie ją cholera, pomocy...

    0 15
  • #2 04 Wrz 2005 01:11
    bogdan5
    Poziom 17  

    spróbój połączyc sam silnik bespośrednio do prądu ,silnik ruski 1do zera 2 przez kondensator do fazy 3 do fazy ,poszukaj w wyszukiwarce na forum są schemaciki podłączenia silnika czeskiego i zssr

    0
  • #3 04 Wrz 2005 10:49
    axxx
    Specjalista AGD

    Witam!
    W Wiatkach bardzo rzadko siadaja programatory,czesciej uzwojenia silnika.Szczegolnie po zalaniu silnika woda ulega uszkodzeniu uzwojenie wirowania.Jezeli posiadasz omomierz sprawdz rezystancje uzwojen :
    uzwojenie wirowania na kostce silnika styk 2 i 3 okoklo 50Ω.
    Czesta zas usterka jest hydrostat zobacz czy jest napiecie na styku 11i12
    w momencie kiedy pralka powinna wirowac.

    0
  • #4 04 Wrz 2005 11:55
    axxx
    Specjalista AGD

    Hydrostat mozna rozebrac i przeczyscic styki.

    0
  • #5 04 Wrz 2005 12:03
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    silnik czeski. sprawdziłem miernikiem jest ok. ale podczas wirowania na styku 2, gdzie prąd powinien iść przez kondensator dostaje napięcie tylko 50V !?
    i znów zrobiłem to samo, podczas "wirowania" wyłączyłem i włączyłem ją i zaskoczyła!
    programator? to się jakoś czyści?

    Dodano po 21 [minuty]:

    rezystencja uzwojenia styk 2;3 to 33 om, styk 4;5 80 om.
    brak napięcia na hydrostacie podczas prania, "wirowania" oraz wirowania, bo cały czas "zaskakuje" kiedy ją wył. i włą.
    przy hydrostacie znalazłem tylko zaciski 1,2,3:
    1-czarny P1
    2-biały P2 i czarny P2
    3-biały P3

    Dodano po 7 [minuty]:

    rezystencja uzwojenia styk 2;3 to 33 om, styk 4;5 80 om.
    brak napięcia na hydrostacie podczas prania, "wirowania" oraz wirowania, bo cały czas "zaskakuje" kiedy ją wył. i włą.
    przy hydrostacie znalazłem tylko zaciski 1,2,3:
    1-czarny P1
    2-biały P2 i czarny P2
    3-biały P3

    Dodano po 1 [minuty]:

    wymaga uszczelnienia?

    Dodano po 6 [minuty]:

    hydrostat jest ok -brak tylko napięcia

    0
  • #6 04 Wrz 2005 12:48
    bogdan5
    Poziom 17  

    sprawdzanie rezystancji uzwojen może czasem mylić ,pddłącz go na krótko ,bezpośrednio jak ci pisałem wyżej

    0
  • Pomocny post
    #7 04 Wrz 2005 13:14
    romanko
    Poziom 12  

    Mam przed sobą schemat Wiatki, ale nie mam jak Ci przesłać.
    Silnik jest podłączonydo zacisków programatora 1B, 1T,3B,9B i do spinki na grzałce( sprawdź te połączenia).Można sprawdzić też filtr p.z. plastikowy z trzema wychodzącymi przewodami, mocowany tuż koło programatora (możesz go całkiem wypiąć). Jest sposób na sprawdzenie silnika - włącz go i po paru minutach sprawdź jego temperaturę ma być lekko ciepły. Jeśli będziesz czuł swąd to silnik masz do tyłu. Napisz o efektach.

    0
  • #9 04 Wrz 2005 13:49
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    zaraz to sprawdzę
    a czy ktoś rozbierał kiedyś programator? chodzi mi o jakieś sprężynki które mogą zaskoczyć albo co. no i oczywiście czy szary człowiek będzie potrafił go później złożyć.
    bo o co chodzi, coś mi tam śmierdzi i błyska się :)
    może to przez to czasem wiruje a czasem nie, no i dlaczego nie ma napięcia na hydrostacie?

    Dodano po 25 [minuty]:

    filtr wypięty -bez zmian
    silnik lekko ciepły -nie śmierdzi
    sprawdziłem napięcie na stykach programatora, i tak jak wcześniej pisałem: normalne obroty ok, wirowanie -na styku 3B napięcie 50V, brak napięcia na hydrostacie

    0
  • Pomocny post
    #10 04 Wrz 2005 14:02
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 04 Wrz 2005 14:32
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    wył. drzwi jest popsuty, bo pralka działa nawet przy otwartych drzwiach, pogodziłem się z tym już dawno temu ponieważ nie miało to żadnego wpływu na jej funkcjonowanie.

    Dodano po 1 [minuty]:

    wykręciłem programator, sprawdzę styki o których wspomniałeś

    Dodano po 16 [minuty]:

    KOMPLETNIE ZGŁUPIAŁEM
    teraz działa bez zastrzeżeń ?!
    poszperałem trochę przy programatorze i działa, teraz nie wiem jaka przyczyna awarii -pewnie włożę pranie i znów będę musiał wszystko w rękach wyciskać :(((
    zrobię mini pranie zobaczymy z jakim skutkiem

    nie zostawiajcie mnie jeszcze!!!
    wszystkim zainteresowanym serdecznie dziękuję za pomoc.

    0
  • #12 04 Wrz 2005 22:21
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    tak jak pisałem WYCISKAŁEM W RĘKU!!!

    na programie 5 -płukanie, wypłukała i wywirowała!, 6-program specjalny, 7-wirowanie, już nie powtórzyła tego triku

    co jest? programator? skąd napięcie 50V na zacisku 3 silnika?
    skąd idzie prąd do programatora?

    pomocy, bo żona gotowa wezwać fachowca!

    0
  • Pomocny post
    #13 04 Wrz 2005 23:00
    KrzychoMiki
    Poziom 21  

    Programator ten posiada wyłącznik, który załącza dwa obwody. Sprawdź dokładnie czy faktycznie tak jest, styki są z przodu programatora po jego obu stronach, nic nie trzeba rozbierać. Jak zewrzesz oba to co się dzieje? Wiruje, czy nie? To była dosyć częsta awaria w tych praleczkach. Pozdrawiam.

    0
  • #14 05 Wrz 2005 18:32
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    sukces!!!

    ale... no właśnie, nie wiem co zrobiłem:|
    poszperałem przy programatorze i działa.

    mam pytanie, bo mam wrażenie że coś jeszcze jest nie tak, kiedy nastawiam ją na program 3 -pranie w 60° wszystko jest ok, następnie program 4 -pranie w 40° i wtedy grzeje jak zwariowana, do tego stopnia że ciężko dotknąć ręką do płaszcza.
    Dalej wszystko funkcjonuje normalnie, poza tą temperaturą.
    Coś z czujnikami temperatury?
    Grzałka może mieć coś do tego? -jest oryginalna.

    0
  • #15 05 Wrz 2005 18:54
    PS 663S BIO
    Poziom 31  

    uszkodzony programator, przecież za program 3 i 4 odpowiadają te same termostaty (40st. odwrotnego działania i 90st lub 60st. po włączeniu funkcji "E" ekonomik)

    0
  • #16 14 Lis 2005 22:42
    lukasz.lukasz11
    Poziom 10  

    dziękuję wszystkim zainteresowanym za pomoc
    wszystkie rady po części okazały się pomocne, jednak myślę że to kłopoty z programatorem.

    pozdrwiam

    0