Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iveco Daily skrzynia automat - Iveco przełaczanie biegów w automacie błąd 145

ernilee 01 Jan 2019 23:12 21000 42
    Pitek1985
    Level 1  
    Witam zakupiłem iveco daily 35s11 półautomat 2013. Jest problem z skrzynia biegów wbija do 4 biegu ( przy ruszaniu przodu czy tyłu szarpie) biegi sam muszę zmieniać w automacie rzadko zmienia. Na desce pali się kontrolka abs asr. Nie wiem co robić z autel mam błędy ale nie mogę znaleźć oznaczeń ich nigdzie (0x4A) to jest główny. Czy ktoś ma może jakiś pomysł? Ciężko u mnie tu z znalezieniem kogos do skanowania tego iveco. Dzięki pozdrawiam
    Seba0990
    Level 6  
    Auto iveco daily 2013 "automat".
    U mnie szarpało przy ruszaniu, wymienilem sprzeglo, dwumase, silownik sprzegla a auto podczas cofania wywala bład, zapala sie kontrolka wykrzyknik w trojkacie i auto albo samo jedzie do tylu na nic nie reaguje, trzeba go zdusic hamulcem albo na szczescie wrzuci na luz. Zero reakcji. Po zgaszeniu odczekaniu chwile i ponownym uruchomieniu jest ok. Tranzystor przelutowany 2 razy, pierwszy padł po 2 dniach ale kosztowal 6.50, drugi zdobyty kanalami za 3 dyszki jakis dobry jednak nic to nie zmienilo. Ma ktoś jakiś pomysł? Aha, Na serwisie powiedzieli po diagnostyce ze winny jest aktuator skrzyni, a aktuator sami wymienili bo to jest wlasnie ten elektryczny silownik sprzegla. Jeszcze mowili ze moze byc ten mechanizm od zmiany biegów ale co ma jedno do drugiego? Na dniach wyciagam skrzynie i biore sie za ten mechanizm, posprawdzam, poczyszcze. Jak ktos ma jakis pomysl to prosze o info
    Seba0990
    Level 6  
    Problem rozwiazany. Zły docisk i auto świrowało. Przerobiłem to auto dość dokładnie więc jak ktoś miałby problem ze skrzynią to moge próbować pomóc.
    wojtkowskimarcin
    Level 2  
    Witam. Pomocy Iveco Dalliy automat błąd skrzyni biegów po wymianie sprzęgła. Przed wymianą szarpało i przełączało do 4.
    Seba0990
    Level 6  
    Jeżeli szarpało przed wymianą to tarcza była nierówno zużyta, waliło w siłownik i wywalało błąd, ostatecznie walnięty siłownik. 960 brutto w intercars, na serwisie 9 tys netto, porażka a firma ta sama. Teraz jeżeli wywala błędy to masz założony zły docisk, mało kto wie a już mechanik to ze świecą szukać że dociski różnią się siłą sprężyny. Jeżeli nie założysz odpowiedniego siłownik nie da mu rady i będzie waliło błędy. Prawidłowy nr to 504068581 lub 504192021 i tylko takie. Na żadnym innym to auto dobrze jeździć nie bedzie a jeszcze po jakimś czasie spiepszy siłownik sprzęgła. Możesz założyć stary docisk, tylko trzeba go wyzerować na sprężynie żeby sie sam nastawił do nowej tarczy, bo on jest samonastawny. I nie ma bata auto ma jeździć. Powodzenia
    wojtkowskimarcin
    Level 2  
    Wysprzęglik po wysterowaniu ręcznym wysprzęgla.
    Na włączonym zapłonie biegi się przełączają wchodzi 1 i R .
    Na zapalonym przełączam na manual i auto chce ruszyć ale gaśnie .
    Seba0990
    Level 6  
    U mnie tez tak bylo, serwis to zreanimował ale wina byla złego docisku. Zakres mu sie zmienił i ma za małą tolerancje, puszcza sprzęgło i gaśnie. Jak wszystko stoi to jest ok ale jak uruchomisz silnik to juz dupa. Tutaj jest prosty temat, docisk zły. Zalóż stary i skręć go na sprężynach na zero, on sie sam nastawi albo kup dobry docisk ale z tego co wiem to jest problem z dostępem do nowych. Przerabiałem to auto przez pół roku i wiem co piszę.
    wojtkowskimarcin
    Level 2  
    Witam. Który Tranzystor w sterowniku odpowiada za sterowanie wysprzęglikiem ?
    Seba0990
    Level 6  
    Iveco Daily skrzynia automat - Iveco przełaczanie biegów w automacie błąd 145

Dodano po 3 [minuty]:

I nie wlutowywać takiego za 5-6 zl ze sklepu elektronicznego bo 3 dni i zdechnie. Szkoda roboty. Cokolwiek co juz bedzie działać to tak 25 zl w zwyż, najlepiej kupic zamówić gdzieś w serwisie elektronicznym gdzie naprawiają rtv, tam mają coś lepszego. Tylko pytanie czy na pewno oryginał jest uszkodzony?
    wojtkowskimarcin
    Level 2  
    Po przejechaniu kilkudziesięciu km skrzynia przestaje wrzucać biegi.
    Na początku wrzuca do 6 potem do 4 a następnie tylko R i 1.
    kolaborant1
    Level 2  
    2 iveca i taki własnie problem. - 12 rano o 6 wsiadam do auta ledwo zakręciło i zdechło. Drugie pokręciło podobnie i wykroczył od razu bład gerboxa. Dzoniłem do mechanika to powiedział ze naprawa skrzyni się szykuje i około 5k z kazdego. Ale znalazłem ten temat i uroatowało mi to dupsko.. :)
    Podładowałem aku w pierwszym i wyskoczył ten sam bład co w drugim , jak pech to pech. Wyleliśmy sterowniki i w jednym i drugim uszkodzony ten własnie tranzystor. Wczoraj przyszły z tme wymieniłem i auta odzyskały sprawność. Mechanik powiedział że na przyszłość jak byłby aku słaby to natężenie prądu przy niskim napięciu spowodować może znowu uszkodzenie tranzystora i że następnym razem bym nie kręcił i przełączał biegów jak zeschnięty aku. Wcześniej z tydzień skrzynia w jednym wchodziła w tryb awaryjny i działało tylko do 4 biegu. Okazało się ze uszkodzony był czujnik ABS wymieniony i wróciło do normy..
    Solocenter
    Level 1  
    Witam mam problem iveco 2010 rok 65c17 najpierw się dzialo po kilku godzinach jazdy przeważnie przy 2 biegu wyskakiwał blad skrzyni wskakiwal N mrygalo i zero reakcji po zgaszeniu i odczekaniu można było jechać. Blad na desce wyskoczył 144. A teraz jak ciepłej potrafi po chwili jazdy wyrzucić.
    Delfi pokazuje blad niby 118 Silownik zmiany biegów, sygnał nie wiarygodny
    Szukać też w tym tranzystorze problemu ?
    kamil91_94
    Level 2  
    >>19469730
    Witam a jak ustawić docisk na sprężynach na 0?

Dodano po 1 [minuty]:

>>19326432
    Można poprosić o kontakt tel do Pana

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

>>19326432
    Można poprosić o kontakt tel do Pana

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

>>19469730
    Witam a jak ustawić docisk na sprężynach na 0?