Cześć,
Od jakiegoś czasu przeglądam internet w poszukiwaniu tego idealnego producenta kamer.
Chciałbym się dowiedzieć na jakim sprzęcie Wy pracujecie i dlaczego?
Ja osobiście większość systemów robię na dahua, ale nie podoba i się obraz z kamer analogowych i szukam czegoś lepszego.
Hikvision - robiłem, nawet fajny, no ale całkowicie zepsute ceny w internecie.
Od jakiegoś czasu przeglądam internet w poszukiwaniu tego idealnego producenta kamer.
Nie ma czegoś takiego jak idealny producent kamer na to jaka jest kamera ma wpływ kilkanaście czynników którym nie każdy producent jest w stanie podołać. Wybierając kamerę nie możesz się jedynie sugerować marką danej kamery.
tetezz wrote:
Ja osobiście większość systemów robię na dahua, ale nie podoba i się obraz z kamer analogowych i szukam czegoś lepszego.
Hikvision - robiłem, nawet fajny, no ale całkowicie zepsute ceny w internecie.
No widzisz to są DWIE firmy nie napiszę przodujące ale raczej najczęściej wybierane na naszym rynku bo i jakość, cena i wsparcie są na zadowalającym poziomie do tej dwójki śmiało mogę jeszcze dopisać BCS ale ponoć Dahua robi dla nich sprzęt tak więc jedno z dwóch mamy do wyboru.
Owszem są też inne firmy na pewno konkurencyjne aczkolwiek cenowo znacznie przewyższające tylko nie zawsze to idzie w parze z indywidualnymi zapotrzebowaniami danego klienta dla tego jak ktoś siedzi w danym temacie i ma styczność z danym sprzętem i wie ze się sprawdza to zazwyczaj się tego trzyma. Bo dla montera nie ADMINISTRATORA najważniejsze jest aby zamontować sprzęt i zapomnieć o nim w sensie takim że przez te 3 lata gwarancji ma się świadomość że sprzęt będzie działał i że nie będzie trzeba w niego inwestować dodatkowy czas. A jak już to we wspomnianym okresie gwarancyjnym ma się ta pewność że zawsze sprzęt można oddać na gwarancji.
Dla mnie osobiście wysoki standard ma sprzęt z za oceanu https://www.ubnt.com/ Ale to jest powiedzmy wyższa półka dla wymagających i tych których na to stać. Są też firmy jak ja to mówię małego formatu ale równie się ceniące jak te markowe https://camsat.com.pl/. Oczywiście warto wspomnieć też o firmie https://www.novuscctv.com/pl która należy do grupy kapitałowej AAT HOLDING S.A.
Oczywiście są jeszcze inne firmy które na pewno mogły by się tu znaleźć a których nie wymieniłem a które na pewno inni koledzy mogą przedstawić jako warte uwagi.
ZESTAWIENIE
POLSKA
Reszta EUROPY
Od kilku lat praktycznie tylko i wyłącznie Hikvision. Kamery się nie psują - blisko tysiąc wisi i działa bezproblemowo. Rejestratory praktycznie też nie - kilka sztuk jakby firmwaerowo się "wysypało"(uznana gwarancja), i kilka od przepięć. Jedyne co niedopracowane to wtyczki WebComponents na Windowsach(IE, Mozilla, Chrome itp). Bardzo, bardzo często wyskakuje komunikat po pewnym czasie, że znaleziono nową wtyczkę i ludzie ją aktualizują - po czym w większości przypadków brak podglądu(niby wina Microsoftu, bo nie mogli/chcieli się dogadać z Hikiem, ile w tym prawdy to nie wiem). Więc instaluję IVMS'a, który wymaga dość mocnego(czyt.niezawalonego systemu) sprzętu, ale tak po za sporymi wymaganiami działa raczej bezproblemowo.