logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel One Touch Pop C7 7041x nie reaguje na nową baterię i ładowanie

Bednar121 02 Sty 2019 19:36 903 6
  • #1 17670931
    Bednar121
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam. Kolega zwrócił się do mnie z prośbą o naprawienie jego telefonu, i pierwsze co zauważyłem to to, że bateria jest kompletnie martwa. Próbowałem naładować ją przez zewnętrzną ładowarkę (ładowanie przez USB ładowało ją maksymalnie do 2.8V), ale bez efektu. Zakupiłem więc nową baterię do tego modelu, gdyż telefon po podpięciu do ładowarki próbuje ładować baterię, więc uznałem iż jest to problem z samą baterią. Niestety nie dało to kompletnie efektu, telefon w ogóle nie reaguje na naciśnięcie czy przytrzymanie przycisku "Power" (próbowałem 5s, 10s, 30s i minutę, efekt ten sam - brak efektu).
    Po podpięciu do ładowarki dioda LED telefonu się zapala na biało, po podpięciu telefonu do komputera raz wywalił on "Nieznane urządzenie", a później telefon nie pokazywał się w ogóle, ale dioda nadal świeciła... Po oględzinach płytki i wszystkich konektorów nie zauważyłem żadnych uszkodzeń mechanicznych, gniazdo USB również wydaje się być w dobrym stanie (sprawdzane na nowiutkim przewodzie USB, więc przewód też odpada). Nic się raczej nie grzeje, chociaż ciężko stwierdzić, bo ktoś pomyślał, że będzie dobrym pomysłem przylutować shielding nad układami scalonymi do PCB.

Czy telefon może być zbrickowany? Czy też to prędzej jakaś usterka hardware'u?
    Jak mogę go zdiagnozować? Na co zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za pomoc :)
  • #2 17671550
    mati505824
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Witam,ściągnij program Alcatel upgrade S (znajdź najświeższą wersję),program jest darmowy,postępuj krok po kroku i powinien wstać.
  • #3 17671934
    Bednar121
    Poziom 9  
    Dzięki, jutro spróbuję i dam znać jak poszło :)

P.S.: Co mogło być powodem takiej usterki?
  • #4 17671972
    mati505824
    Poziom 20  
    Z tego co pamiętam problem z pamięcią był w tych modelach i same z siebie potrafiły już przy włączeniu wisieć na logo,dotyczy to wersji 512 i 1gb.
  • #5 17674961
    Bednar121
    Poziom 9  
    Właśnie rzecz w tym, że gdyby "wisiał na logo", to byłby to zwyczajny bootloop, i pierwsze co bym spróbował to reflash stockowego ROMu. Ale telefon kompletnie nie daje znaku życia poza LEDem świecącym się po podpięciu czy to do ładowarki, czy też komputera
  • #6 17676838
    mati505824
    Poziom 20  
    A nie urzywałeś przypadkiem wcześniej mtk droid tool?bo taki objaw jest jak by była zaznaczona opcja format+all?
  • #7 17684485
    Bednar121
    Poziom 9  
    Powiem szczerze, że nie mam pojęcia co się z nim wcześniej działo. Dostałem go w takim stanie z żądaniem "weź pan napraw", więc mogę tylko gdybać co tam się stało ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Alcatel One Touch Pop C7 7041x, który nie reaguje na nową baterię ani ładowanie. Po podłączeniu do ładowarki dioda LED świeci na biało, ale telefon nie włącza się, nawet po długim przytrzymaniu przycisku "Power". Użytkownik próbował ładować starą baterię przez zewnętrzną ładowarkę, co nie przyniosło efektu. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu Alcatel Upgrade S do potencjalnej naprawy oraz zwrócono uwagę na możliwe problemy z pamięcią w tym modelu, które mogą prowadzić do zawieszania się na logo. Pojawiła się również sugestia, że wcześniejsze użycie narzędzi takich jak MTK Droid Tool mogło wpłynąć na obecny stan urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA