Witam. Kolega zwrócił się do mnie z prośbą o naprawienie jego telefonu, i pierwsze co zauważyłem to to, że bateria jest kompletnie martwa. Próbowałem naładować ją przez zewnętrzną ładowarkę (ładowanie przez USB ładowało ją maksymalnie do 2.8V), ale bez efektu. Zakupiłem więc nową baterię do tego modelu, gdyż telefon po podpięciu do ładowarki próbuje ładować baterię, więc uznałem iż jest to problem z samą baterią. Niestety nie dało to kompletnie efektu, telefon w ogóle nie reaguje na naciśnięcie czy przytrzymanie przycisku "Power" (próbowałem 5s, 10s, 30s i minutę, efekt ten sam - brak efektu).
Po podpięciu do ładowarki dioda LED telefonu się zapala na biało, po podpięciu telefonu do komputera raz wywalił on "Nieznane urządzenie", a później telefon nie pokazywał się w ogóle, ale dioda nadal świeciła... Po oględzinach płytki i wszystkich konektorów nie zauważyłem żadnych uszkodzeń mechanicznych, gniazdo USB również wydaje się być w dobrym stanie (sprawdzane na nowiutkim przewodzie USB, więc przewód też odpada). Nic się raczej nie grzeje, chociaż ciężko stwierdzić, bo ktoś pomyślał, że będzie dobrym pomysłem przylutować shielding nad układami scalonymi do PCB.
Czy telefon może być zbrickowany? Czy też to prędzej jakaś usterka hardware'u?
Jak mogę go zdiagnozować? Na co zwrócić uwagę?
Z góry dzięki za pomoc
Po podpięciu do ładowarki dioda LED telefonu się zapala na biało, po podpięciu telefonu do komputera raz wywalił on "Nieznane urządzenie", a później telefon nie pokazywał się w ogóle, ale dioda nadal świeciła... Po oględzinach płytki i wszystkich konektorów nie zauważyłem żadnych uszkodzeń mechanicznych, gniazdo USB również wydaje się być w dobrym stanie (sprawdzane na nowiutkim przewodzie USB, więc przewód też odpada). Nic się raczej nie grzeje, chociaż ciężko stwierdzić, bo ktoś pomyślał, że będzie dobrym pomysłem przylutować shielding nad układami scalonymi do PCB.
Czy telefon może być zbrickowany? Czy też to prędzej jakaś usterka hardware'u?
Jak mogę go zdiagnozować? Na co zwrócić uwagę?
Z góry dzięki za pomoc