Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór pieca gazowego do mieszkania 86m2

mat.ti 02 Jan 2019 20:58 546 6
    mat.ti
    Level 2  
    Witajcie,
    szukam dwu funkcyjnego, kondensacyjnego pieca gazowego z zamkniętą komorą do ogrzewania mieszkania na piętrze domku rodzinnego (86m2 po podłodze).
    2.5 roku temu kupiłem mieszkanie z piecem Viessmann Vitopend 100 24kW i szczerze mówiąc mam już dość tego pieca (2 razy padł wywietrznik oraz inne czujniki). Chciałbym go wymienić na coś, co nie psuje się tak często i serwis nie wywraca kieszeni do góry nogami :) - mieszkam bardzo blisko Krakowa więc nie powinienem mieć problemów z serwisami jak jest sugerowane w innych postach na forum. Chciałbym przeznaczyć na piec do maksymalnie 5tys zł.

Trochę o samym mieszkaniu:
    - nowe budownictwo
    - wszystko ocieplone
    - zamontowane jest 6 grzejników Immergas + kaloryfer łazienkowy + ogrzewanie podłogowe w łazience i wiatrołapie piętro niżej. Instalacja o obiegu wymuszonym. Parametry 80/60; 70/55
    - wentylacja grawitacyjna
    - zapotrzebowanie na energię końcową: 131.4kWh/m2/rok (gaz)
    - kubatura 715m3

Proszę Was o poradę co będzie najlepszym wyborem w moim przypadku. Na forum są podobno posty, lecz stare (pewnie dużo się zmieniło w tej dziedzinie :)). Z góry dziękuję za porady
    piracik
    Moderator of Heating systems
    5 tys na sam kocioł czy kocioł z wymianą?
    Musisz doliczyć koszt komina, przeróbki instalacji, podejście kanalizacji itp.
    Po za tym kocioł u instalatora możesz kupić wraz z usługa z 8%VAT

Moim zdaniem 8000 - 9000zł powinieneś zarezerwować jeśli chcesz coś sensownego.
    mat.ti
    Level 2  
    piracik wrote:
    5 tys na sam kocioł czy kocioł z wymianą?
    Musisz doliczyć koszt komina, przeróbki instalacji, podejście kanalizacji itp.
    Po za tym kocioł u instalatora możesz kupić wraz z usługa z 8%VAT

Moim zdaniem 8000 - 9000zł powinieneś zarezerwować jeśli chcesz coś sensownego.

Co masz na myśli pisząc koszt komina? Jeżeli obecnie mam komin pod Vitopenda, trzeba będzie go zmieniać? (jestem kompletnym laikiem w tym temacie). Obecnie wszystkie wyprowadzenia z instalacji mam na "giętkich rurkach" więc będzie to można dopasować.

Jaki kocioł byś polecił w przedziale, który podałeś?
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    mat.ti wrote:
    Na forum są podobno posty, lecz stare (pewnie dużo się zmieniło w tej dziedzinie )

Posty są świeżutkie i jest ich masa tylko trzeba poświęcić trochę czasu i poszukać.
    24 kW to lekko przewymiarowany przy tej powierzchni. Nie taktował Ci ten kocioł ?
    Ja nieśmiało powiem ACV 18 kW.
    mat.ti
    Level 2  
    Mark'o wrote:
    mat.ti wrote:
    Na forum są podobno posty, lecz stare (pewnie dużo się zmieniło w tej dziedzinie )

Posty są świeżutkie i jest ich masa tylko trzeba poświęcić trochę czasu i poszukać.
    24 kW to lekko przewymiarowany przy tej powierzchni. Nie taktował Ci ten kocioł ?
    Ja nieśmiało powiem ACV 18 kW.

Piec uruchamia w sumie często, ale nie jestem w stanie powiedzieć ile razy na dzień.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Komin do kotła kondensacyjnego musi być szczelny, złożony na uszczelki i schodzić do kotła bez ociekacza czy wyczystki jak często bywa w atmosferykach.
    Wygląda to tak, że do tego komina co masz wkłada się rurę np. 80mm, którą kocioł wyrzuca spaliny. Przestrzenią pomiędzy rurą 80, a tą co masz w tej chwili kocioł zasysa sobie powietrze do spalania.

Ja osobiście polecam Buderusa.
    Tobie polecam zapoznać się z serwisami w okolicy.
    Co serwisują oraz jakie mają opinie i wybrać ten najlepszy (jednocześnie marę, którą serwisują)

Nawet najładniejsze logo na kotle nic nie da jeśli w mrozy będziesz czekał kilka dni na serwis z głupią usterką. np. zatkany syfon kondensatu
    gaz4
    Level 33  
    Z podanej powierzchni i zapotrzebowania na energię końcową wynika max moc cieplna w okolicy 6 kW. Średnia moc (kocioł będzie z nią pracował gdy na zewnątrz jest ok. 0 stopni) będzie 2x mniejsza czyli około 3 kW.