Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kilka pytań od niskoprądowca :)

michualex 03 Jan 2019 01:16 1635 31
Optex
    michualex

Level 24  
    Cześć, chciał bym uzyskać kilka konkretnych, rzeczowych odpowiedzi bo od czytania internetu już mnie głowa boli.

1. Jaka powinna być wartość rezystancji uziomu w domu jednorodzinnym (bez ogranicznika przepięć) w przypadku zasilania z ZK w której nie ma zacisku PE oraz brak jest bednarki w złączu. Przykład zasilamy budynek WLZ 4x10.

2. W przypadku braku bednarki w złączu, a posiadanym WLZ 5x wykonuje sztuczny uziom pionowy w budynku ale pojawia się pytanie czy podpinacie żyłę PE do zacisku w złączu kablowym razem z żyłą N czy nie robicie tego?

2a. Czy przy wykonanym uziomie w budynku gdy WLZ jest krótszy od 30m to robicie mostek w rozdzielni z szyny PE do N? Rozumiem, że doziemiać zero robocze należy jak najcześciej ale najbardziej interesuje mnie to kiedy to jest obowiązkowe.

3. Lepiej jedna szpila na 6 metrów czy 2x 3 metry oddalone od siebie o 1,5m?

4. Kiedyś widziałem na budowie łączenie otoku z GSW i wszystkimi wąsami od odgromówki. Czy to jest prawidłowe? Jeżeli nie to prosił bym o konkrety.

5. Jak wykonujecie Uziom pionowy np. w piwnicy budynku bo nie ma innej możliwości? Wbijamy po kilka szpil np. w każdym rogu pomieszczenia i łączymy je bednarką?

5a. Czy bednarka może być położona "na wierzchu" posadzki i przymocowana co jakiś czas kołkiem rozporowym? Czy jednak musi być zatopiona w betonie?

6. Jak się ma wykonane zasilanie mieszkania z zabezpieczeniem przedlicznikowym 20A z lini napowietrznej przewodem 3x4mm2? Zyła N i PE skręcone razem na słupie który jest na dachu budynku. Czy to jest ok?

7. Jak wykonujecie pomiar obwodów oświetlenia? Jeszcze nie widziałem, żeby to ktoś robił.

8. Pomiary instalacji by były kompletne to:
    - pomiar WLZ
    - pomiar izolacji obwodów gniazd
    - pomiar izolacji obwodów oświetleniowych
    - pomiar RCD

Coś jeszcze?

9. Czy układanie przewodów bezpośrednio na tynk w sytuacji gdy te przewody już nigdy nie zostaną zakryte ponownie tynkiem jest błędem czy jest to dopuszczalne?
    Chodzi mi o przewody układane np. w jakimś pomieszczeniu technicznym na wysokości w zasięgu ręki.

10. Jak to w końcu jest z układaniem przewodów bezpośrednio na drzewie? Wiem, że żaden inspektor u nas tego nie odbierze ale pojawia się tylko pytanie czy można? Czy jest przepis który jasno tego zabrania? To tak dla mojej ciekawości bo kiedyś spotkałem elektryka na budowie co pracuje w ZE i mówi: do 16amper można bezpośrednio na drzewo.

Dzięki za chęci odpowiedzi, jak nasunie mi się coś jeszcze to postarami się dopisać.

Moje pytania pojawiają się z tego powodu, że co pytam znanych mi elektryków to odpowiedzi są różne. A co do wykonywanych pomiarów to po prostu widzę, że lecą sobie w kulki i nie wiem czy nie chcą mi powiedzieć czy sami nie wiedzą.
  • Optex
    Anonymous
    Level 1  
    CYRUS2
    Level 43  
    Proszę poszukać fachowca,samemu nie zgłębiać obcej dziedziny, bo to przy braku podstaw praca "Syzyfowa".
    michualex wrote:
    Cześć, chciał bym uzyskać kilka konkretnych, rzeczowych odpowiedzi bo od czytania internetu już mnie głowa boli.
    Bez wiedzy podstawowej kolega niczego nie zrozumie - jak widać w tekstach poniżej.
    Pytania nie mają sensu, jeżeli kolega nie rozumie co to jest układ sieci.
    michualex wrote:
    w przypadku zasilania z ZK w której nie ma zacisku PE oraz brak jest bednarki w złączu. Przykład zasilamy budynek WLZ 4x10.
    Pytanie bez sensu
    michualex wrote:
    2. W przypadku braku bednarki w złączu, a posiadanym WLZ 5x wykonuje sztuczny uziom pionowy w budynku ale pojawia się pytanie czy podpinacie żyłę PE do zacisku w złączu kablowym razem z żyłą N czy nie robicie tego ?
    Pytanie bez sensu.
    michualex wrote:
    2a. Czy przy wykonanym uziomie w budynku gdy WLZ jest krótszy od 30m to robicie mostek w rozdzielni z szyny PE do N?
    Pytnie bez sensu.
    michualex wrote:
    Rozumiem, że doziemiać zero robocze należy jak najcześciej ale najbardziej interesuje mnie to kiedy to jest obowiązkowe.
    Nie ma czegoś takiego jak "zero robocze".
    N się nie uziemia- bo po co ?
    michualex wrote:
    6. Jak się ma wykonane zasilanie mieszkania z zabezpieczeniem przedlicznikowym 20A z lini napowietrznej przewodem 3x4mm2? Zyła N i PE skręcone razem na słupie który jest na dachu budynku.
    Bez sensu. tak się nie robi.
    Po co w ogóle tak robić ?

Zadawanie pytań należało poprzedzić przedstawieniem warunków z ZE.
    Bez tych warunków zadane pytania nie mają sensu.
    Nie można odpowiedzieć - pomimo szczerych chęci pomocy.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
  • Optex
    Anonymous
    Level 1  
    jozgo
    Level 41  
    Kraniec_Internetów wrote:
    podwójną izolację, gdzie jedna jest wokół każdego przewodu osobno, a druga wokół całości.

Izolacja jest tylko wokół żył przewodu.
    To na zewnątrz to jest powłoka przewodu - osłona, ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi.
    Spełnia taką samą rolę jak rura instalacyjna dla przewodów jednożyłowych np. DY przy układaniu ich na tynku.
    michualex

Level 24  

michualex napisał:
    1. Jaka powinna być wartość rezystancji uziomu w domu jednorodzinnym (bez ogranicznika przepięć) w przypadku zasilania z ZK w której nie ma zacisku PE oraz brak jest bednarki w złączu. Przykład zasilamy budynek WLZ 4x10.

2. W przypadku braku bednarki w złączu, a posiadanym WLZ 5x wykonuje sztuczny uziom pionowy w budynku ale pojawia się pytanie czy podpinacie żyłę PE do zacisku w złączu kablowym razem z żyłą N czy nie robicie tego?

2a. Czy przy wykonanym uziomie w budynku gdy WLZ jest krótszy od 30m to robicie mostek w rozdzielni z szyny PE do N? Rozumiem, że doziemiać zero robocze należy jak najcześciej ale najbardziej interesuje mnie to kiedy to jest obowiązkowe.

A dla jakiego typu sieci?

Do ZK dochodzi 4x120mm2 w ziemi. Przewód Niebieski nie jest zakończony żółto zieloną koszulką. To czy można przypuszczać, że ten układ to TT? Złącze wykonane w 2018r. W złączach za licznikiem przewód niebieski ma na sobie koszulkę żółto zioloną.
    Czy wzrokowo możemy w jakikolwiek sposób określić jaki typ sieci mamy? Czy taka informacja tylko od ZE?

michualex napisał:
    5. Jak wykonujecie Uziom pionowy np. w piwnicy budynku bo nie ma innej możliwości? Wbijamy po kilka szpil np. w każdym rogu pomieszczenia i łączymy je bednarką?

Jaki uziom i w jakim typie sieci?

Hm. Przytoczę może sytuację.
    Stary blok, w piwnicy miał się mieścić zakład odnowy biologicznej. Zasilanie pomieszczenia było wykonane przewodem 4x6.
    Należało wykonać nową odbiorczą instalację elektryczną + połączenia wyrównawcze. Nigdzie nie było w okolicy GSW.
    Pytanie moje jest takie ciekawskie bo nie wiem co tam konkretnie były za warunki (było to 10 lat temu)

michualex napisał:
    Zyła N i PE skręcone razem na słupie który jest na dachu budynku. Czy to jest ok?

Ale jak skręcone? Żyła N powinna zostać doprowadzona aż do złącza i tam odpowiednio podzielona, oraz uziemiona. Chociaż to też zależy od typu sieci. Konkrety, konkrety.

"Wydaje mi się", że jest to układ TT.
    Przedstawię na obrazku. Najłatwiej chyba :D
    Dodam że mieszkanie posiada sąsiadów. Jest to gęsta zabudowa wielorodzinna z lat 1900...
    Połączenie takie jak na obrazku wykonał Pan z ZE po godzinach.
    W przypadku jeżeli było by to TT i miało by takowe pozostać to rozumiem, że wykonanie to jest błędne i należało by z wlz-ta przewód PE odpiąć od złącza na słupie budynku a do rozdzielni doprowadzić własne PE np z uziomu pionowego.
    Dobrze rozumiem?

CYRUS2 wrote:

michualex napisał:
    w przypadku zasilania z ZK w której nie ma zacisku PE oraz brak jest bednarki w złączu. Przykład zasilamy budynek WLZ 4x10.
    Pytanie bez sensu

dlaczego
    CYRUS2 wrote:

michualex napisał:
    2. W przypadku braku bednarki w złączu, a posiadanym WLZ 5x wykonuje sztuczny uziom pionowy w budynku ale pojawia się pytanie czy podpinacie żyłę PE do zacisku w złączu kablowym razem z żyłą N czy nie robicie tego ?
    Pytanie bez sensu.

dlaczego?
    CYRUS2 wrote:

michualex napisał:
    2a. Czy przy wykonanym uziomie w budynku gdy WLZ jest krótszy od 30m to robicie mostek w rozdzielni z szyny PE do N?
    Pytnie bez sensu.

Może inaczej bo sam czytam i widzę, że nie jasno napisane.
    Konkretnie chodzi mi o sytuację gdzie mamy np zasilanie jakiejś pod rozdzielni wykonane przewodem 4x6mm2 długości np. 50 metrów. To z tego co pamiętam jeżeli taki przewód miał długość większą niż 30metrów należało przewód PEN doziemić. Co w sytuacji gdy mamy już położony przewód 5x6? Jak takie podłączenie należało by prawidłowo wykonanać? W RG podłączyć przewód N do N, PE do PE a w rozdzielni oddalonej o x metrów wykonać dodatkowy uziom i jak to połączyć? Bednarkę do PE i również do przewodu N w celu "zabezpieczenia się" na wypadek awarii przewodu N?
    CYRUS2 wrote:

michualex napisał:
    Rozumiem, że doziemiać zero robocze należy jak najcześciej ale najbardziej interesuje mnie to kiedy to jest obowiązkowe.
    Nie ma czegoś takiego jak "zero robocze".
    N się nie uziemia- bo po co ?

No może źle się wyraziłem. W instalacji TNC Przewód PEN kiedyś był w ZK doziemiany R<30ohm w celu uniknęcia problemów z upalonym zerem na lini tak? Teraz w ZK nie ma żadnej bednarki.

Obym się nie zaplątał :) Chętnie jeszcze podyskutuje jak coś źle rozumiem...
    Anonymous
    Level 1  
    michualex

Level 24  
    Tylko od Ze, masz też typ sieci wpisany w umowie.

Jak będę miał kiedyś dostęp to spojrzę.
    Ale tak na marginesie to co decyduje o tym jaką sieć energetyka zastosuje?
    Czy któraś z tych sieci ma nad drugą jakąś przewagę?
    Czy dobrze rozumiem, że TT to stary typ sieci, a TNC nowszy? W kilku miejscach przeczytałem informację, że instalację należy przystosować do zmiany z TT na TNC w przyszłości.

Dlatego uziemiasz Przewód neutralny u siebie, i między przewodem N u Ciebie w domu, a ziemią wokół Twojego domu nie występuje duże napięcie, za to między ziemią wokół Twojego domu a ziemią wokół transformatora już może. To też w uproszczeniu.

Ale to tylko w TN-C tak?

Załóżmy że mamy sieć TNC w takim przypadku jak na rysunku.
    Czy takie połączenie spełnia ten warunek? Czy jest to błąd? Konkretnie chodzi mi o połączenie przewodu N i PE pod jeden zacisk. Wielokrotnie to widywałem.
    Chciał bym wiedzieć jaką wartość powinno mieć uziemienie wykonane w domu.
    kkas12
    Level 43  
    Tysiąc razy było pisane i wyjaśniane dlaczego, że podział PEN w złączu odległym od budynku sensu żadnego nie ma.

Ty masz w tablicy głównej obiektu żyłę PEN wprowadzić na szynę PE i połączyć z szyną N, zaś szynę PE połączyć z uziemioną (najlepiej za pomocą sztucznego uziomu fundamentowego) GSW z której początek wezmą połączenia wyrównawcze główne.
    Rezystancja tego uziemienia nie ma znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej.
    CYRUS2
    Level 43  
    kkas12 wrote:
    Tysiąc razy było pisane i wyjaśniane dlaczego, że podział PEN w złączu odległym od budynku sensu żadnego nie ma.
    Ale do tego trzeba mieć dobra wiedzę o instalacjach.

Dlatego uziemiasz Przewód neutralny u siebie..
    Rada błędna i bardzo szkodliwa.

Jeżeli ktoś posiada przewód N to musi zrealizowaćć układ TT.
    Uziemienie N na obiekcie oznacza połączenie N z PE co wprowadziłoby zagrożenie dla użytkowników.

Jak się nie znasz, to nie wprowadzaj w błąd innych.
    To nie jest forum „złotych myśli" o elektryce.

Przewód neutralny natomiast uziemia się co 300m, na końcu linii i na końcach długich odgałęzień, by wyrównać potencjały.
    Nieprawda.
    Przecina się kable ziemne co 300m i uziemia żeby wyrównać potencjały ?
    Bzdura.
    Wszystko pokiełbasiłeś.
    Pokiełbasiłeś kolego N z PEN w liniach napowietrznych.
    Uziemia się PEN wcale nie dla wyrównania potencjałów.
    Jak się nie znasz, to nie wprowadzaj w błąd innych.
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    michualex wrote:

No i będzie Cie bolała jeszcze bardziej od wysypu tutaj niemerytorycznych odpowiedzi na Twoje pytania. ;-)
    Odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w literaturze fachowej. Jeśli chcesz poprawnie wykonywać instalacje na podstawie porad z forum to... słaby pomysł.
    Na początek polecam "Instalacje elektryczne" Henryka Markiewicza.
    jozgo
    Level 41  
    CYRUS2 wrote:
    PEN w liniach napowietrznych.

W liniach energetycznych tak kablowych jak napowietrznych nie występuje PEN tylko N.
    CYRUS2
    Level 43  
    jozgo wrote:
    W liniach energetycznych tak kablowych nie występuje PEN tylko N.
    Coś się koledze zdecydowanie pomyliło.
    jozgo wrote:
    jak napowietrznych nie występuje PEN tylko N.

Na tej zasadzie każda instalacja zasilana z linii kablowej byłaby TT - a tak nie jest.
    jozgo wrote:
    jak napowietrznych nie występuje PEN tylko N.

Na tej zasadzie każda instalacja zasilana z linii napowietrznej byłaby TT - a tak nie jest.
    Coś się koledze zdecydowanie pomyliło.
    Napisał koledze Kkas12:
    kkas12 wrote:
    było pisane i wyjaśniane dlaczego, że podział PEN w złączu odległym od budynku sensu żadnego nie ma.
    jozgo
    Level 41  
    Pracowałem w energetyce i oznaczenia PEN na sieci nie widziałem.
    jozgo
    Level 41  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    A na jakich sieciach?

Na sieciach elektroenergetycznych nN. (W energetyce NN to sieci najwyższych napięć).
    Sieci elektroenergetyczne to nie instalacja elektryczna odbiorcy.
    CYRUS2
    Level 43  
    jozgo wrote:
    Na sieciach elektroenergetycznych nN. (W energetyce NN to sieci najwyższych napięć).
    jozgo wrote:
    Sieci elektroenergetyczne to nie instalacja elektryczna odbiorcy.

Ale tylko z sieci wynika jaki układ instalacji może być
    u odbiorcy. Podstawą do warunków przyłączenia jest sieć energetyczna.
    To dla energetyka - nowa, nieznana wiedza ?
    Czy intalalcja odbiorcza może być TN-S to niby skąd wiadomo jeżeli enenrgetyk nie wie ?
    To podsatwowe pytanie zadawane autorom na forum.
    Zadawane w kółko i non - stop.
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    jozgo wrote:

W liniach energetycznych tak kablowych jak napowietrznych nie występuje PEN tylko N.

Większej bzdury to dawno nie czytałem. Bardzo proszę przestać robić ludziom mętlik w głowie.
    Kolega chwali się, że ma uprawnienia projektowe i gdzie to nie pracował.
    Przepraszam ale czytając Twoje wypowiedzi dochodzę do wniosku, że większą wiedzę ma uczeń w technikum elektrycznym.
    zbich70
    Level 43  
    Łukasz-O wrote:
    jozgo wrote:
    Większej bzdury to dawno nie czytałem.

Może kolega jozgo pracował tylko na obszarze ze znaczną dominacją układu TT i z TN nie miał akurat do czynienia.
    Po drugie:
    jozgo wrote:
    Pracowałem w energetyce i oznaczenia PEN na sieci nie widziałem.
    Faktycznie mógł nie widzieć. Ja również nie widziałem "onaczenia PEN" na tej żyle, jedynie tabliczkę, opis na/w obiekcie -TN-C lub TT (lub zerowanie/uziemianie w starszych urządzeniach).
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    zbich70 wrote:

Może kolega jozgo pracował tylko na obszarze ze znaczną dominacją układu TT i z TN nie miał akurat do czynienia.

Zbychu, proszę Cię. Nie trzeba pracować na sieci TN aby o niej wiedzieć.

zbich70 wrote:
    Faktycznie mógł nie widzieć. Ja również nie widziałem "onaczenia PEN" na tej żyle, jedynie tabliczkę, opis na/w obiekcie -TN-C lub TT (lub zerowanie/uziemianie w starszych urządzeniach).

A ja widziałem na schematach i chociażby w złączach kablowych.
    michualex

Level 24  
    To Panowie jak już sobie wyjaśniliście niejasności to może ktoś postara się dalej odpowiedzieć na moje pytania?
    Anonymous
    Level 1  
    michualex

Level 24  
    Ok.

A odniesiesz się jeszcze do tych pytań?

1. Ale tak na marginesie to co decyduje o tym jaką sieć energetyka zastosuje?
    Czy któraś z tych sieci ma nad drugą jakąś przewagę?
    Czy dobrze rozumiem, że TT to stary typ sieci, a TNC nowszy? W kilku miejscach przeczytałem informację, że instalację należy przystosować do zmiany z TT na TNC w przyszłości.

2. Załóżmy że mamy sieć TNC w takim przypadku jak na rysunku.
    Czy takie połączenie spełnia ten warunek? Czy jest to błąd? Konkretnie chodzi mi o połączenie przewodu N i PE pod jeden zacisk w złączu kablowym. Wielokrotnie to widywałem. Bez mostka w rozdzielni w domu.

3. Chciał bym wiedzieć jaką wartość powinno mieć uziemienie wykonane w domu.
    Tutaj kolega już odpowiedział, że nie ważna jest ta wartość. Słyszałem takie opinie.
    Ale pytając ludzi z mojej okolicy praktycznie wszyscy odpowiadali, że powinno mieć poniżej 5ohm. Skąd wzieli taką wartość?

4. Jak się ma wykonane zasilanie mieszkania z zabezpieczeniem przedlicznikowym 20A z lini napowietrznej przewodem 3x4mm2? Zyła N i PE skręcone razem na słupie który jest na dachu budynku. Czy to jest ok?
    Przedstawię na obrazku. Najłatwiej chyba :D
    Dodam że mieszkanie posiada sąsiadów. Jest to gęsta zabudowa wielorodzinna z lat 1900...
    Połączenie takie jak na obrazku wykonał Pan z ZE po godzinach.
    W przypadku jeżeli było by to TT i miało by takowe pozostać to rozumiem, że wykonanie to jest błędne i należało by z wlz-ta przewód PE odpiąć od złącza na słupie budynku a do rozdzielni doprowadzić własne PE np z uziomu pionowego.
    Dobrze rozumiem?

5. Jak wykonujecie pomiar obwodów oświetlenia? Jeszcze nie widziałem, żeby to ktoś robił.

6. Pomiary instalacji by były kompletne to:
    - pomiar WLZ
    - pomiar izolacji obwodów gniazd
    - pomiar izolacji obwodów oświetleniowych
    - pomiar RCD

O czymś zapomniałem?

7. Jak to w końcu jest z układaniem przewodów bezpośrednio na drzewie? Wiem, że żaden inspektor u nas tego nie odbierze ale pojawia się tylko pytanie czy można? Czy jest przepis który jasno tego zabrania? To tak dla mojej ciekawości bo kiedyś spotkałem elektryka na budowie co pracuje w ZE i mówi: do 16amper można bezpośrednio na drzewo.
    zbich70
    Level 43  
    michualex wrote:
    To Panowie jak już sobie wyjaśniliście niejasności to może ktoś postara się dalej odpowiedzieć na moje pytania?

To w końcu zdradź jaki jest układ sieci rozdzielczej Twojego Operatora? TN czy TT?
    zworys
    Level 39  
    michualex wrote:
    Jak to w końcu jest z układaniem przewodów bezpośrednio na drzewie?

Chyba chodzi koledze o drewno - drzewo to żywe i rosnące i taka nazwa może wprowadzać w bład...
    Pyytania w sumie ciekawe i też chciałbym poznać rzeczowe odpowiedzi zamiast "sprawdź nw normie" "idź do elektryka" itp.. choć jak widać elektrycy też mają różne poglądy na ten sam temat....
    michualex

Level 24  
    zworys wrote:
    Chyba chodzi koledze o drewno - drzewo to żywe i rosnące i taka nazwa może wprowadzać w bład...

Czy na prawdę chcę ci się pisać takie bezsensowne posty?

zbich70 wrote:
    To w końcu zdradź jaki jest układ sieci rozdzielczej Twojego Operatora? TN czy TT

Wszędzie jest TN. Poproszę o odpowiedzi.
    Anonymous
    Level 1  
    CYRUS2
    Level 43  
    michualex wrote:
    to co decyduje o tym jaką sieć energetyka zastosuje?
    Energetyka decyduje na podstawie, czy sieć rozdzielcza spełnia wymagania bezpieczeństwa jako TN-C.
    Siec rozdzielcza – nie instalacja odbiorcy
    Tylko ZE zna konstrukcję sieci – i nikt więcej.
    michualex wrote:
    Czy któraś z tych sieci ma nad drugą jakąś przewagę ?
    Pytanie nie ma sensu – kolega nie ma wyboru.
    Musi się zastosować do wymagań ZE.
    michualex wrote:
    W kilku miejscach przeczytałem informację, że instalację należy przystosować do zmiany z TT na TNC w przyszłości.
    Źle przeczytałeś.
    Instalacje w układzie TN-C od co najmniej 20 lat są zabronione.
    michualex wrote:
    Chciał bym wiedzieć jaką wartość powinno mieć uziemienie wykonane w domu.
    Bez układu sieci nie można odpowiedzieć.
    michualex wrote:
    Tutaj kolega już odpowiedział, że nie ważna jest ta wartość.
    Nic nie kapujesz.
    Ludziom bez wiedzy, nie powinno się udzielać żadnych odpowiedzi.
    michualex wrote:
    W przypadku jeżeli było by to TT i miało by takowe pozostać to rozumiem, że wykonanie to jest błędne
    Tak jest błędne.
    michualex wrote:
    i należało by z wlz-ta przewód PE odpiąć od złącza na słupie budynku a do rozdzielni doprowadzić własne PE np z uziomu pionowego.
    To też jest błędne.
    Cała instalacja wymaga gruntownej modernizacji.
    Bez gruntownej modernizacji PE z uziomu działać nie będzie.
    michualex wrote:
    Jak wykonujecie pomiar obwodów oświetlenia? Jeszcze nie widziałem, żeby to ktoś robił.
    Po co kolega bierze się za pomiary, jeżeli nie ma o tym „zielonego pojęcia ?