Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Telewizor SKYMASTER 65SUA2520 - warto kupić?

piterek-23 03 Jan 2019 06:51 3339 18
    piterek-23
    Level 33  
    Hej.
    Krótkie, szybkie pytanie... Warto kupić telewizor SKYMASTER 65SUA2520?
    Nie planowałem wymieniać TV, ale jak zobaczyłem cenę 2299zł za tak duży ekran to pomyslalem, że fajnie byłoby jednak go zmienić ;)
    TV ma służyć głównie do telewizji naziemnej i do filmów (teraz używam jakiegoś starego trupa LG 42" i Raspberry Pi z KODI).
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    Piotrek
    Do you have a problem with Raspberry? Ask question. Visit our forum Raspberry.
    madamsz1
    Level 39  
    Cena ciekawa, wchodzą na rynek pewnie będą dbać na początku o jakość. Co do wykonania w środku to pewnie bazują na znanych producentach matryce, zasilacz, płyta - ale jeszcze tego nie widziałem wewnątrz, pewnie za rok, dwa będzie wszystko wiadomo :) . Moje stare LG 42" już 8lat bezawaryjnie, a nowe Samsungi czy inne po 2 latach awarie. Przy takiej cenie TV to może nawet nie szkoda jak padnie po 2-ch lata :).
    piterek-23
    Level 33  
    Środek to podobno Samsung i te TV niby są robione do hotelu itp.
    Nie jestem jakiś wymagający odnosnie TV, ale znów nie chciałbym jakiegoś badziewia kupić ;)
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    65 cali za 2299 pln to niestety będzie badziewie.
    Nie ma opcji aby za tak małe pieniadze wyprodukować i sprzedawać dobry telewizor, choć oczywiście wszystko zależy od tego co się od TV oczekuje...
    Zobacz jak wyświetla obraz w sklepie i jak sie podoba to bierz.
    piterek-23
    Level 33  
    Dla mnie TV po prostu ma wyświetlać dość dobrze obraz i tyle ;)
    Podpytuje ponieważ cena mała, a firma (dla mnie) "krzak" i dlatego zwracam się do fachowców o radę.
    Będę w okolicy media-markt to zobaczę sobie na żywo. Jeżeli TV wyświetli obraz nie gorzej niż mój około 6-7 letni LG to chyba zaryzykuję ;)
    Anonymous
    Level 1  
    piterek-23
    Level 33  
    Cały "problem" polega na tym, że czasami szukamy super urządzenia, wydajemy mnóstwo pieniędzy, a po zakupie gdy opadną emocje to najczęściej używamy podstawowych funkcji w takim urządzeniu ;)
    Tak jak wcześniej pisałem, używam starego TV* i powiem szczerze, że z dodatkowych funkcji po za oglądaniem używam pilota, a na nim: włącz/wyłącz głośniej/ciszej i przełączam kanały :D

*) teraz sprawiłem i jest to:

Telewizor SKYMASTER 65SUA2520 - warto kupić?

Podsumowując... jeżeli ten SKYMASTER wyświetli obraz jak mój staruszek (zakładam, że będzie dużo lepiej) i posłuży ze 4 lata to ja już będę zadowolony, a jeżeli będę mógł na "wbudowanym" Androidzie zainstalować KODI to będzie pełen wypas jak dla mnie ;)
    piterek-23
    Level 33  
    Ludwik XVI wrote:
    No i masz w tym momencie telewizor ze 100Hz matrycą :)

Co z tego wynika?
    LG staruszek 100Hz vs SKYMASTER 60Hz
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    piterek-23 wrote:
    Co z tego wynika?
    LG staruszek 100Hz vs SKYMASTER 60Hz

Ostrość obrazu w ruchu będzie zapewne ze 3 razy gorsza na Skymaster.
    piterek-23
    Level 33  
    Odwiedziłem dziś MediaMarkt aby pooglądać sobie na żywo TV, kolesie z obsługi puścili mi różne materiały (filmiki jakie się wyświetla na wystawach, filmy, sport czy zwykłą naziemną telewizje naziemną) i... albo ja jestem ślepy albo nie wiem co, ale wszytko mi się podobało, nie widziałem jakiś dziwnych rzeczy, smużeń (sport) Jedyne co zauważyłem to gdy TV wyświetlał tylko czarny obraz to były miejscowe, lekkie przebarwienia-podświetlenie?

W innym sklepie patrzyłem na MANTA 65LUA58L za 2333zł Odczucia podobne do SKYMASTER ;)
    Adam0101
    Level 11  
    Nie każdy widzi smużenie bo nie każdy chce je dostrzec...niektórzy na siłę się tego doszukują ale najważniejsze jest to że Ty nic nie widzisz więc jak obraz Ci się spodobał to go kup bo cena jest śmieszna
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Tak jak Adam pisze. Nie widzisz różnic to kupuj. Dla Ciebie czysty zysk i zadowolenie.

Prześwity światła w rogach to wada podświetlenia matrycy - standard w tanich modelach.
    piterek-23
    Level 33  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Nie mam parcia na zakup nowego TV i patrzę na to wszytko trochę tak bez emocji-pomysł ze zmianą TV pojawił się tylko dlatego, że za parę groszy mogę kupić duży ekran i nic więcej.
    Prześpię się jeszcze z tym wszystkim, ale chyba jednak go kupię, nie są to duże pieniądze i nie mam wiele do stracenia.
    Gdybym miał wydać 10 tyś zł to już bym szukał "dziury w całym", a tak nie ma co się nakręcać, że to takie czy takie-TV wyświetla dobrze obraz (jak na moje ułomne oko) więc nic więcej mi nie trzeba ;)
  • Helpful post
    madamsz1
    Level 39  
    Tak jak mówisz, wiele osób nie zauważy różnicy, co do szybkich scen to czasami przy piłce, albo wyścigach samochodowych widać smużenie ale nie ogląda się tego cały czas.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    piterek-23
    Level 33  
    Elektroda kazała zamknąć temat więc zamykam.
    Co do telewizora... Jak pojechałem po TV to nie mieli już Skymaster więc kupiłem LG 65UK6400 ;)